Pregled bibliografske jedinice broj: 1263575
Prehrambene i životne navike te stavovi i znanja o prehrani učenika od 5. do 8. razreda Osnovne škole Skradin
Prehrambene i životne navike te stavovi i znanja o prehrani učenika od 5. do 8. razreda Osnovne škole Skradin, 2022., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1263575 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Prehrambene i životne navike te stavovi i znanja o
prehrani učenika od 5. do 8. razreda Osnovne škole
Skradin
(Dietary Habits, Lifestyle, Attitudes and
Nutritional Knowledge of Pupils from 5th up to 8th
Grade
in Elementary School Skradin)
Autori
Žura, Katarina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
23.09
Godina
2022
Stranica
61
Mentor
Čačić Kenjerić, Daniela
Ključne riječi
djeca školske dobi ; prehrambene navike ; životne navike ; znanja o prehrani ; stavovi o prehrani
(school-age children ; nutritional practices ; lifestyle habits ; nutritional knowledge ; nutritional attitudes)
Sažetak
Djeca školske dobi značajno se fizički, emocionalno i kognitivno razvijaju te su dokazano najpogodnija populacija za usvajanje pravilnih prehrambenih i životnih navika, kao i znanja i stavova o prehrani, koji, stečeni u djetinjstvu, nastavljaju se i u kasnije životno doba, a neophodni su za pravilan rast i razvoj te očuvanje zdravlja. Cilj ovog diplomskog rada bila je procjena prehrambenih i životnih navika te znanja i stavova o prehrani djece od 5. do 8. razreda Osnovne škole Skradin, u svrhu usporedbe s preporukama unosa te mogućnosti podizanja razine znanja, ali i promocije i poboljšanja pravilnih prehrambenih i životnih navika kroz edukaciju. Istraživanje je bilo dobrovoljno i anonimno te provedeno ispunjavanjem jednokratnog anketnog upitnika. Njime je obuhvaćeno 58 ispitanika, od kojih 55 % dječaka, a 45 % djevojčica. Rezultati su pokazali neusklađenost prehrambenih i životnih navika sa znanjem i stavovima o prehrani ispitanika. Potrebno je smanjiti vrijeme korištenja elektroničkih uređaja te povećati tjelesnu aktivnost, broj dnevnih i kuhanih obroka, konzumaciju voća i povrća te ribe. Preporuča se edukacija ispitivane populacije radi mogućih poboljšanja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Nutricionizam
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Daniela Čačić Kenjerić
(mentor)