Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1263212

Razvojno-specifične promjene koncentracije fenolnih spojeva i vitamina C, te antioksidacijskog potencijala klijanaca pekinškog kupusa


Šola, Ivana; Dujmović, Mia; Vujčić Bok, Valerija; Rusak, Gordana
Razvojno-specifične promjene koncentracije fenolnih spojeva i vitamina C, te antioksidacijskog potencijala klijanaca pekinškog kupusa // 14. Hrvatski biološki kongres / Caput Mihalić, Katarina ; Mičetić Stanković, Vlatka ; Urlić, Inga ; Mešić Petar, Armin ; Kružić, Petar (ur.).
Zagreb: Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2022. str. 282-283 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 1263212 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Razvojno-specifične promjene koncentracije fenolnih spojeva i vitamina C, te antioksidacijskog potencijala klijanaca pekinškog kupusa
(Developmentally-related changes in phenolic and L- ascorbic acid content, and antioxidant potential of chinese cabbage sprout)

Autori
Šola, Ivana ; Dujmović, Mia ; Vujčić Bok, Valerija ; Rusak, Gordana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
14. Hrvatski biološki kongres / Caput Mihalić, Katarina ; Mičetić Stanković, Vlatka ; Urlić, Inga ; Mešić Petar, Armin ; Kružić, Petar - Zagreb : Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2022, 282-283

Skup
14. HRVATSKI BIOLOŠK KONGRES

Mjesto i datum
Pula, Hrvatska, 12.10.2022. - 16.10.2022

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
fenolne kiseline ; flavonoidi ; klijanci kupusnjača ; L-askorbinska kiselina ; nutritivni potencijal
(cruciferous sprouts ; flavonoids ; L-ascorbic acid ; nutritional potential ; phenolic acids)

Sažetak
Konzumacija svježih klijanaca kupusnjača značajno je porasla posljednjih godina, stoga je njihova nutritivna karakterizacija nužna. U ovom radu spektrofotometrijski je izmjeren udio ukupnih fenola, flavonola i hidroksicimetnih kiselina, te su novorazvijenom metodom tekućinske kromatografije visoke razlučivosti analizirani pojedinačni flavonoidi, fenolne kiseline i vitamin C. Određen je i antioksidacijski potencijal pet razvojnih stadija kineskog kupusa. Razvojni stadiji sadržavali su: 1) samo kotiledone (klijanci), 2) kotiledone i dva lista, 3) četiri lista, 4) šest listova ili 5) deset listova. Analiza glavnih komponenata (PCA) i hijerarhijsko grupiranje (HC) korišteni su za vizualizaciju trenda klasifikacije između faza. Klijanci su sadržavali više sinapinske kiseline i vitamina C od starijih biljaka. Biljke koje su sadržavale šest ili deset listova imale su više ferulične kiseline i izoramnetina od onih u ranijim fazama razvoja. Ukupni fenoli, flavonoli, hidroksicimetne kiseline, kvercetin i antioksidacijski potencijal nisu se statistički razlikovali između klijanaca i stadija sa šest ili deset listova, te su njihove koncentracije bile značajno veće nego u stadijima s dva ili četiri lista. PCA i HC potvrdili su veću fitokemijsku sličnost između klijanaca i biljaka sa šest ili deset listova, nego biljaka s dva ili četiri lista. Na temelju navedenih parametara, klijanci kineskog kupusa i biljke sa šest ili deset listova bile bi bolji odabir od biljaka s dva ili četiri lista.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Valerija Vujčić Bok (autor)

Avatar Url Ivana Šola (autor)

Avatar Url Mia Dujmović (autor)

Avatar Url Gordana Rusak (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Šola, Ivana; Dujmović, Mia; Vujčić Bok, Valerija; Rusak, Gordana
Razvojno-specifične promjene koncentracije fenolnih spojeva i vitamina C, te antioksidacijskog potencijala klijanaca pekinškog kupusa // 14. Hrvatski biološki kongres / Caput Mihalić, Katarina ; Mičetić Stanković, Vlatka ; Urlić, Inga ; Mešić Petar, Armin ; Kružić, Petar (ur.).
Zagreb: Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2022. str. 282-283 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Šola, I., Dujmović, M., Vujčić Bok, V. & Rusak, G. (2022) Razvojno-specifične promjene koncentracije fenolnih spojeva i vitamina C, te antioksidacijskog potencijala klijanaca pekinškog kupusa. U: Caput Mihalić, K., Mičetić Stanković, V., Urlić, I., Mešić Petar, A. & Kružić, P. (ur.)14. Hrvatski biološki kongres.
@article{article, author = {\v{S}ola, Ivana and Dujmovi\'{c}, Mia and Vuj\v{c}i\'{c} Bok, Valerija and Rusak, Gordana}, year = {2022}, pages = {282-283}, keywords = {fenolne kiseline, flavonoidi, klijanci kupusnja\v{c}a, L-askorbinska kiselina, nutritivni potencijal}, title = {Razvojno-specifi\v{c}ne promjene koncentracije fenolnih spojeva i vitamina C, te antioksidacijskog potencijala klijanaca pekin\v{s}kog kupusa}, keyword = {fenolne kiseline, flavonoidi, klijanci kupusnja\v{c}a, L-askorbinska kiselina, nutritivni potencijal}, publisher = {Prirodoslovno-matemati\v{c}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Pula, Hrvatska} }
@article{article, author = {\v{S}ola, Ivana and Dujmovi\'{c}, Mia and Vuj\v{c}i\'{c} Bok, Valerija and Rusak, Gordana}, year = {2022}, pages = {282-283}, keywords = {cruciferous sprouts, flavonoids, L-ascorbic acid, nutritional potential, phenolic acids}, title = {Developmentally-related changes in phenolic and L- ascorbic acid content, and antioxidant potential of chinese cabbage sprout}, keyword = {cruciferous sprouts, flavonoids, L-ascorbic acid, nutritional potential, phenolic acids}, publisher = {Prirodoslovno-matemati\v{c}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Pula, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font