Pregled bibliografske jedinice broj: 1263212
Razvojno-specifične promjene koncentracije fenolnih spojeva i vitamina C, te antioksidacijskog potencijala klijanaca pekinškog kupusa
Razvojno-specifične promjene koncentracije fenolnih spojeva i vitamina C, te antioksidacijskog potencijala klijanaca pekinškog kupusa // 14. Hrvatski biološki kongres / Caput Mihalić, Katarina ; Mičetić Stanković, Vlatka ; Urlić, Inga ; Mešić Petar, Armin ; Kružić, Petar (ur.).
Zagreb: Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2022. str. 282-283 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1263212 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Razvojno-specifične promjene koncentracije
fenolnih spojeva i vitamina C, te
antioksidacijskog potencijala klijanaca pekinškog
kupusa
(Developmentally-related changes in phenolic and L-
ascorbic acid content, and antioxidant potential
of chinese cabbage sprout)
Autori
Šola, Ivana ; Dujmović, Mia ; Vujčić Bok, Valerija ; Rusak, Gordana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
14. Hrvatski biološki kongres
/ Caput Mihalić, Katarina ; Mičetić Stanković, Vlatka ; Urlić, Inga ; Mešić Petar, Armin ; Kružić, Petar - Zagreb : Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2022, 282-283
Skup
14. HRVATSKI BIOLOŠK KONGRES
Mjesto i datum
Pula, Hrvatska, 12.10.2022. - 16.10.2022
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
fenolne kiseline ; flavonoidi ; klijanci kupusnjača ; L-askorbinska kiselina ; nutritivni potencijal
(cruciferous sprouts ; flavonoids ; L-ascorbic acid ; nutritional potential ; phenolic acids)
Sažetak
Konzumacija svježih klijanaca kupusnjača značajno je porasla posljednjih godina, stoga je njihova nutritivna karakterizacija nužna. U ovom radu spektrofotometrijski je izmjeren udio ukupnih fenola, flavonola i hidroksicimetnih kiselina, te su novorazvijenom metodom tekućinske kromatografije visoke razlučivosti analizirani pojedinačni flavonoidi, fenolne kiseline i vitamin C. Određen je i antioksidacijski potencijal pet razvojnih stadija kineskog kupusa. Razvojni stadiji sadržavali su: 1) samo kotiledone (klijanci), 2) kotiledone i dva lista, 3) četiri lista, 4) šest listova ili 5) deset listova. Analiza glavnih komponenata (PCA) i hijerarhijsko grupiranje (HC) korišteni su za vizualizaciju trenda klasifikacije između faza. Klijanci su sadržavali više sinapinske kiseline i vitamina C od starijih biljaka. Biljke koje su sadržavale šest ili deset listova imale su više ferulične kiseline i izoramnetina od onih u ranijim fazama razvoja. Ukupni fenoli, flavonoli, hidroksicimetne kiseline, kvercetin i antioksidacijski potencijal nisu se statistički razlikovali između klijanaca i stadija sa šest ili deset listova, te su njihove koncentracije bile značajno veće nego u stadijima s dva ili četiri lista. PCA i HC potvrdili su veću fitokemijsku sličnost između klijanaca i biljaka sa šest ili deset listova, nego biljaka s dva ili četiri lista. Na temelju navedenih parametara, klijanci kineskog kupusa i biljke sa šest ili deset listova bile bi bolji odabir od biljaka s dva ili četiri lista.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb