Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1263129

Inkapsulacija polifenolnih spojeva trave ive (Teucrium montanum L.) elektroispredanjem


Miletić, Laura
Inkapsulacija polifenolnih spojeva trave ive (Teucrium montanum L.) elektroispredanjem, 2023., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno- biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1263129 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Inkapsulacija polifenolnih spojeva trave ive (Teucrium montanum L.) elektroispredanjem
(Encapsulation of polyphenolic compounds of the Mountain Germander (Teucrium montanum L.) by electrospinning)

Autori
Miletić, Laura

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno- biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
24.03

Godina
2023

Stranica
42

Mentor
Komes, Draženka

Neposredni voditelj
Mandura Jarić, Ana

Ključne riječi
antioksidansi ; elektroispredanje ; inkapsulacija ; polifenoli ; pululan ; trava iva
(antioxidants ; electrospinning ; encapsulation ; polyphenols ; pullulan ; mountain germander)

Sažetak
Cilj ovog rada je inkapsulacija polifenolnog ekstrakta trave ive (Teucrium montanum L.) elektroispredanjem uz primjenu dva nosača: pululana (10, 12 i 15 %) i polietilen oksida (5 i 8 %). Provedena je fizikalna karakterizacija otopina nosača pri čemu su određeni konduktivnost, viskoznost i površinska napetost. Inkapsulacijska učinkovitost i kinetika otpuštanja (in vitro uvjeti) polifenolnih spojeva iz formiranih nanovlakana praćeni su spektrotometrijskim metodama određivanja udjela ukupnih polifenola (TPC) i antioksidacijskog kapaciteta (DPPH), dok su dominantni polifenolni spojevi ehinakozid i verbaskozid određeni HPLC-DAD metodologijom. Morfološka karakterizacija dobivenih nanovlakana provedena je skenirajućim elektronskim mikroskopom (SEM). Za razliku od polietilen oksida, koji se nije pokazao pogodnim nosačem za inkapsulaciju polifenolnog ekstrakta trave ive, pululan je pokazao dobra svojstva elektroispredanja u svim udjelima. Ehinakozid je inkapsuliran u višem udjelu u odnosu na verbaskozid. Najbolje rezultate pokazala su nanovlakna formirana s 15 %-tnim pululanom, pri čemu je inkapsulacijska učinkovitost ukupnih polifenola iznosila 98, 65 %, a ehinakozida 92, 92 %.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Draženka Komes (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Miletić, Laura
Inkapsulacija polifenolnih spojeva trave ive (Teucrium montanum L.) elektroispredanjem, 2023., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno- biotehnološki fakultet, Zagreb
Miletić, L. (2023) 'Inkapsulacija polifenolnih spojeva trave ive (Teucrium montanum L.) elektroispredanjem', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno- biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Mileti\'{c}, Laura}, year = {2023}, pages = {42}, keywords = {antioksidansi, elektroispredanje, inkapsulacija, polifenoli, pululan, trava iva}, title = {Inkapsulacija polifenolnih spojeva trave ive (Teucrium montanum L.) elektroispredanjem}, keyword = {antioksidansi, elektroispredanje, inkapsulacija, polifenoli, pululan, trava iva}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Mileti\'{c}, Laura}, year = {2023}, pages = {42}, keywords = {antioxidants, electrospinning, encapsulation, polyphenols, pullulan, mountain germander}, title = {Encapsulation of polyphenolic compounds of the Mountain Germander (Teucrium montanum L.) by electrospinning}, keyword = {antioxidants, electrospinning, encapsulation, polyphenols, pullulan, mountain germander}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font