Pregled bibliografske jedinice broj: 1262340
Učinak standardiziranog ekstrakta đumbira (Zingiber officinale Roscoe) na mikrobiom, morfologiju crijeva, antioksidacijski status i proizvodne rezultate tovnih pilića
Učinak standardiziranog ekstrakta đumbira (Zingiber officinale Roscoe) na mikrobiom, morfologiju crijeva, antioksidacijski status i proizvodne rezultate tovnih pilića, 2023., doktorska disertacija, Zagreb
CROSBI ID: 1262340 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Učinak standardiziranog ekstrakta đumbira (Zingiber officinale Roscoe) na mikrobiom, morfologiju crijeva, antioksidacijski status i proizvodne rezultate tovnih pilića
Autori
Đurić Jarić, Martina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija
Mjesto
Zagreb
Datum
03.03
Godina
2023
Stranica
113
Mentor
Valpotić, Hrvoje
Ključne riječi
ekstrakt đumbira ; mikrobiom ; morfologija crijeva ; antioksidacijski status ; proizvodnost ; tovni pilić
(ginger extract ; microbiome ; gut morphology ; antioxidative status ; performance ; fattening chicken)
Sažetak
Desetljeća korištenja antibiotskih promotora rasta (APR) poljuljala su povjerenje javnosti u sigurnost proizvoda životinjskog podrijetla te pojačali zabrinutost zbog njihovog štetnog djelovanja na imunost i zdravlje ljudi. Učinak APR-a na mikrobiom crijeva pogoduje razvoju korisnih mikroorganizama koji pospješuju probavu i apsorpciju hrane, a posljedično djeluju i na opskrbu hranjivim tvarima potrebnim za proizvodnju. Međutim, dugoročno korištenje antibiotika u subterapijskim dozama dovelo je do pojave rezistentnih sojeva bakterija koje predstavljaju prijetnju zdravlju životinja i ljudi. Intenzivan uzgoj peradi izlaže životinje različitim stresnim situacijama tijekom njihovog proizvodnog ciklusa. Perad je izložena stresu odmah nakon valjenja kada njen nepotpuno razvijeni probavni sustav prvi puta dolazi u dodir s mikroorganizmima hrane i okoliša. Pile je u tom razdoblju života vrlo podložno invaziji patogenih mikroorganizama, a velika je i mogućnost pojave neke od zaraznih bolesti koje se brzo šire jer su sve životinje u neposrednom kontaktu. Probavni sustav je vjerojatno najvažniji organ u životinji jer predstavlja direktno sučelje s okolinom. Održavanje zdravlja probavnog sustava izuzetno je važno i složeno. Ono se oslanja se na osjetljivu ravnotežu između prehrane, mikropopulacije i sluznice, uključujući probavni epitel i sloj sluzi koji se na njoj nalazi. Epitelne stanice crijeva također su posljednja linija obrane tijela od patogenih bakterija i toksina koji stižu hranom ili vodom. Sastojci hrane, kao i toksini i mikroorganizmi, često oštećuju strukturu gastrointestinalnog trakta. To dovodi do različitih problema s crijevnim bolestima koji se manifestiraju u obliku malapsorpcije hranjivih tvari, proljeva i povećanog rizika od infekcije. Suvremeni trendovi u proizvodnji životinja nastoje minimizirati ili zabraniti uporabu antibiotika zbog njihovih štetnih nuspojava na životinjama i ljudima. Posljednjih godina sve su češće inicijative koje kao cilj imaju smanjenje korištenja antibiotika u terapijske svrhe kako bi se što duže sačuvali kao učinkovito sredstvo borbe protiv bakterijskih infekcija. Sukladno tome postoji sve veći interes za razvijanje dugoročno održivih pripravaka koji bi bili učinkoviti u održavanju visoke proizvodnosti i zaštiti zdravlja životinja te ne bi imali štetan učinak u vidu bakterijske rezistencije i utjecaja na okoliš. Đumbir (Zingiber officinale Roscoe) je dobro poznata biljka koja se koristi kao dodatak prehrani za ublažavanje određenih bolesti u tradicionalnoj medicini. Dosadašnja istraživanja o učinkovitosti đumbira kao nutritivnog dodatka za perad variraju ali postoje indikacije da može potaknuti intenzivniji rast, poboljšati funkciju crijeva i oksidativni status peradi. Međutim, doziranje, način aplikacije te ekstrakcijske procese treba standardizirati kako bi mogli biti sigurni u njegovu učinkovitost. Trenutne spoznaje o učinkovitosti đumbira kao nutritivnog dodatka za perad su neujednačena zbog velike varijabilnosti među korištenim pripravcima. Velik broj i različite koncentracije aktivnih spojeva u đumbiru (gingeroli, shogaoli, gingerdioli i gingerdioni) otežavaju objektivnu usporedbu testiranih dodataka i njihovu djelotvornost. U našem istraživanju će se po prvi puta koristiti standardizirani oblik ekstrakta đumbira s kemijski definiranim sastavom koji će omogućiti objektivnije testiranje. U okviru ovog istraživanja procijenjen je učinak tri doze ekstrakta đumbira (2.5, 5 i 10 g/kg hrane) na ukupno dvije stotine Ross 308 tovnih pilića u dobi od 1 do 42 dana starosti. Tijekom pokusa praćeni su proizvodni rezultati, biokemijski i hematološki parametri, antioksidacijski status te mikrobiom i morfometrija crijeva. Dodatak ekstrakta đumbira u najnižoj i najvišoj dozi djelovao je negativno na završne mase dok je u najvišoj dozi djelovao negativno i na intenzitet rasta pilića u tovu. Povećanje doze pripravka imalo je negativan učinak na konzumaciju hrane tovnih pilića, a skupina koja je dobivala najvišu dozu je ostvarila i najviši mortalitet. S druge strane, dodatak ekstrakta đumbira u dozi od 5g/kg hrane pozitivno je djelovao na iskorištavanje hrane. Testirani pripravak nije negativno utjecao na raznolikosti i bogatstvo bakterijskih rodova u ileumu brojlera. Sve pokusne skupine, a pogotovo u dozi od 5 g/kg hrane, značajno su doprinijele održavanju poželjne ravnoteže crijevnih bakterija na razini koljena i roda. Dodatak ekstrakta đumbira u dozi od 5 g/kg hrane pozitivno je utjecao na morfometrijske parametre segmenata tankog crijeva te nije detektiran negativan učinak na pojavnost patoloških promjena na tkivu jetre. Pripravak đumbira je većim dijelom poboljšao antioksidacijski status tovnih pilića u intenzivnom uzgoju. Uzevši u obzir sve promatrane parametre ovog istraživanja skloni smo zaključiti da je doza ekstrakta đumbira od 5 g/kg hrane ostvarila najbolje rezultate te bi stoga mogla biti od koristi peradarskoj industriji u poboljšanju učinkovitosti i održivosti proizvodnje pilećeg mesa.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina