Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1262088

Valorizacija nusproizvoda proizvodnje vina


Skračić, Živko; Ljubenkov, Ivica; Mimica, Nina; Generalić Mekinić, Ivana
Valorizacija nusproizvoda proizvodnje vina // Kemija u industriji : časopis kemičara i tehnologa Hrvatske, 72 (2023), 3-4; 247-255 doi:10.15255/KUI.2022.051 (domaća recenzija, pregledni rad, znanstveni)


CROSBI ID: 1262088 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Valorizacija nusproizvoda proizvodnje vina
(Valorisation of Winemaking By-products)

Autori
Skračić, Živko ; Ljubenkov, Ivica ; Mimica, Nina ; Generalić Mekinić, Ivana

Izvornik
Kemija u industriji : časopis kemičara i tehnologa Hrvatske (0022-9830) 72 (2023), 3-4; 247-255

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni

Ključne riječi
iskorištavanje, otpad, komina grožđa, peteljke, talozi
(utilisation ; waste ; grape pomace ; stems ; lees)

Sažetak
Vinarstvo i vinogradarstvo jedne su od vodećih gospodarskih grana u svijetu koje, kao i ostale proizvodne djelatnosti, generiraju velike količine organskog otpada čije zbrinjavanje za proizvođača predstavlja velik ekonomski, a za okoliš ekološki problem. Glavni nusproizvodi koji zaostaju tijekom uzgoja loze i prerade grožđa su komina, sjemenke, peteljkovina, vinski talog te rozgva i lišće loze, koji su još uvijek visokovrijedan izvor različitih biološki aktivnih komponenata primjenljivih u prehrambenoj, far- maceutskoj i kozmetičkoj industriji te poljoprivredi, proizvodnji energije i stočne hrane. Stoga je glavni cilj ovoga rada ukazati na vrijednost nusproizvoda u procesu prerade grožđa i dati pregled sastava i svojstava navedenih nusproizvoda i istraživanja na temu njihove primjene u različitim industrijama. Racionalnim gospodarenjem nusproizvodima iz vinarske proizvodnje ostva- ruje se višestruka korist ; proizvode se funkcionalne namirnice i prirodni agensi, čime se doprinosi kvaliteti prehrane i života općenito, a istodobno se smanjuje atak na okoliš. Navedeno daje snažan zamah ideji održivosti i cirkularne ekonomije, što se svakim danom sve više nameće kao imperativ u složenim uvjetima globalnog gospodarskog života.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split,
Prirodoslovno-matematički fakultet, Split

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

doi hrcak.srce.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Skračić, Živko; Ljubenkov, Ivica; Mimica, Nina; Generalić Mekinić, Ivana
Valorizacija nusproizvoda proizvodnje vina // Kemija u industriji : časopis kemičara i tehnologa Hrvatske, 72 (2023), 3-4; 247-255 doi:10.15255/KUI.2022.051 (domaća recenzija, pregledni rad, znanstveni)
Skračić, Ž., Ljubenkov, I., Mimica, N. & Generalić Mekinić, I. (2023) Valorizacija nusproizvoda proizvodnje vina. Kemija u industriji : časopis kemičara i tehnologa Hrvatske, 72 (3-4), 247-255 doi:10.15255/KUI.2022.051.
@article{article, author = {Skra\v{c}i\'{c}, \v{Z}ivko and Ljubenkov, Ivica and Mimica, Nina and Generali\'{c} Mekini\'{c}, Ivana}, year = {2023}, pages = {247-255}, DOI = {10.15255/KUI.2022.051}, keywords = {iskori\v{s}tavanje, otpad, komina gro\v{z}\dja, peteljke, talozi}, journal = {Kemija u industriji : \v{c}asopis kemi\v{c}ara i tehnologa Hrvatske}, doi = {10.15255/KUI.2022.051}, volume = {72}, number = {3-4}, issn = {0022-9830}, title = {Valorizacija nusproizvoda proizvodnje vina}, keyword = {iskori\v{s}tavanje, otpad, komina gro\v{z}\dja, peteljke, talozi} }
@article{article, author = {Skra\v{c}i\'{c}, \v{Z}ivko and Ljubenkov, Ivica and Mimica, Nina and Generali\'{c} Mekini\'{c}, Ivana}, year = {2023}, pages = {247-255}, DOI = {10.15255/KUI.2022.051}, keywords = {utilisation, waste, grape pomace, stems, lees}, journal = {Kemija u industriji : \v{c}asopis kemi\v{c}ara i tehnologa Hrvatske}, doi = {10.15255/KUI.2022.051}, volume = {72}, number = {3-4}, issn = {0022-9830}, title = {Valorisation of Winemaking By-products}, keyword = {utilisation, waste, grape pomace, stems, lees} }

Časopis indeksira:


  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • Emerging Sources Citation Index (ESCI)


Citati:





    Contrast
    Increase Font
    Decrease Font
    Dyslexic Font