Pregled bibliografske jedinice broj: 1262088
Valorizacija nusproizvoda proizvodnje vina
Valorizacija nusproizvoda proizvodnje vina // Kemija u industriji : časopis kemičara i tehnologa Hrvatske, 72 (2023), 3-4; 247-255 doi:10.15255/KUI.2022.051 (domaća recenzija, pregledni rad, znanstveni)
CROSBI ID: 1262088 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Valorizacija nusproizvoda proizvodnje vina
(Valorisation of Winemaking By-products)
Autori
Skračić, Živko ; Ljubenkov, Ivica ; Mimica, Nina ; Generalić Mekinić, Ivana
Izvornik
Kemija u industriji : časopis kemičara i tehnologa Hrvatske (0022-9830) 72
(2023), 3-4;
247-255
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni
Ključne riječi
iskorištavanje, otpad, komina grožđa, peteljke, talozi
(utilisation ; waste ; grape pomace ; stems ; lees)
Sažetak
Vinarstvo i vinogradarstvo jedne su od vodećih gospodarskih grana u svijetu koje, kao i ostale proizvodne djelatnosti, generiraju velike količine organskog otpada čije zbrinjavanje za proizvođača predstavlja velik ekonomski, a za okoliš ekološki problem. Glavni nusproizvodi koji zaostaju tijekom uzgoja loze i prerade grožđa su komina, sjemenke, peteljkovina, vinski talog te rozgva i lišće loze, koji su još uvijek visokovrijedan izvor različitih biološki aktivnih komponenata primjenljivih u prehrambenoj, far- maceutskoj i kozmetičkoj industriji te poljoprivredi, proizvodnji energije i stočne hrane. Stoga je glavni cilj ovoga rada ukazati na vrijednost nusproizvoda u procesu prerade grožđa i dati pregled sastava i svojstava navedenih nusproizvoda i istraživanja na temu njihove primjene u različitim industrijama. Racionalnim gospodarenjem nusproizvodima iz vinarske proizvodnje ostva- ruje se višestruka korist ; proizvode se funkcionalne namirnice i prirodni agensi, čime se doprinosi kvaliteti prehrane i života općenito, a istodobno se smanjuje atak na okoliš. Navedeno daje snažan zamah ideji održivosti i cirkularne ekonomije, što se svakim danom sve više nameće kao imperativ u složenim uvjetima globalnog gospodarskog života.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split,
Prirodoslovno-matematički fakultet, Split
Citiraj ovu publikaciju:
Časopis indeksira:
- Web of Science Core Collection (WoSCC)
- Emerging Sources Citation Index (ESCI)