Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1261579

Vodeni ekstrakti klijanaca brokule mijenjaju stupanj glikacije proteina i aktivnost enzima α-lipaze: utjecaj visoke temperature uzgoja


Šola, Ivana; Gulin, Silvija; Vujčić Bok, Valerija; Pavoković, Dubravko; Rusak, Gordana
Vodeni ekstrakti klijanaca brokule mijenjaju stupanj glikacije proteina i aktivnost enzima α-lipaze: utjecaj visoke temperature uzgoja // Zbornik sažetaka / Caput Mihalić, Katarina ; Mičetić Stanković, Vlatka ; Urlić, Inga ; Mešić Petar, Armin ; Kružić, Petar (ur.).
Zagreb: Hrvatsko biološko društvo, 2022. str. 281-282 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 1261579 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Vodeni ekstrakti klijanaca brokule mijenjaju stupanj glikacije proteina i aktivnost enzima α-lipaze: utjecaj visoke temperature uzgoja
(Broccoli seedlings water extracts change the level of protein glycation and activity of α-lipase: effect of high growing temperature)

Autori
Šola, Ivana ; Gulin, Silvija ; Vujčić Bok, Valerija ; Pavoković, Dubravko ; Rusak, Gordana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka / Caput Mihalić, Katarina ; Mičetić Stanković, Vlatka ; Urlić, Inga ; Mešić Petar, Armin ; Kružić, Petar - Zagreb : Hrvatsko biološko društvo, 2022, 281-282

Skup
14. Hrvatski biološki kongres

Mjesto i datum
Pula, Hrvatska, 12.10.2022. - 16.10.2022

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
antiglikacijski potencijal ; funkcionalna hrana ; globalno zatopljenje ; klijanci kupusnjača ; pretilost
(antiglycation potential ; antiobesity potential ; functional food ; global warming ; brassicaceous microgreens)

Sažetak
Biljke se visokoj temperaturi (VT) prilagođavaju promjenom transkriptoma, proteoma i metaboloma. Takva prilagodljivost posljedica je njihovih intenzivnih promjena u biokemijskim putevima, što može značajno promijeniti i njihove biološke učinke. U ovom radu istražili smo učinak VT na antiglikacijski potencijal vodenog ekstrakta klijanaca brokule (Brassica oleracea L. convar. botrytis (L.) Alef. var. cymosa Duch.), te njihovu mogućnost inhibicije α-lipaze, enzima potrebnog za hidrolizu prehrambenih lipida. Potencijal antiglikacije procijenjen je postotkom inhibicije stvaranja krajnjih produkata glikacije (AGEs, advanced glycation end products), a potencijal hidrolize prehrambenih lipida putem postotka inhibicije α-lipaze. Klijanci su uzgajani u klima komori s temperaturnim rasponom 23°C/16h, 18°C/8h - kontrolnu skupina i 38°C/16h, 33°C/8h - VT ). Ekstrakti su pripremljeni iz liofiliziranog biljnog materijala u kipućoj (100°C) vodi nakon čega je slijedila inkubacija na rotacijskom ekstraktoru 1 sat/23°C. Rezultati su pokazali da su vodeni ekstrakti HT-klijanaca brokule učinkovitiji u inhibiciji stvaranja AGEs od kontrolne skupine. Tijekom in vitro simulirane ljudske probave, potencijal inhibicije je povećan, ali je razlika između HT- i kontrolne skupine smanjena. S druge strane, aktivnost α-lipaze nije se značajno razlikovala (p≤0, 05) između HT- i kontrole, a potencijal inhibicije tijekom probave se smanjio. Dodatna identifikacija proteina, čija se količina promjenila, je trenutno u procesu. Ovi rezultati pokazuju da HT značajno mijenja biopotencijal biljaka.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biologija, Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Šola, Ivana; Gulin, Silvija; Vujčić Bok, Valerija; Pavoković, Dubravko; Rusak, Gordana
Vodeni ekstrakti klijanaca brokule mijenjaju stupanj glikacije proteina i aktivnost enzima α-lipaze: utjecaj visoke temperature uzgoja // Zbornik sažetaka / Caput Mihalić, Katarina ; Mičetić Stanković, Vlatka ; Urlić, Inga ; Mešić Petar, Armin ; Kružić, Petar (ur.).
Zagreb: Hrvatsko biološko društvo, 2022. str. 281-282 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Šola, I., Gulin, S., Vujčić Bok, V., Pavoković, D. & Rusak, G. (2022) Vodeni ekstrakti klijanaca brokule mijenjaju stupanj glikacije proteina i aktivnost enzima α-lipaze: utjecaj visoke temperature uzgoja. U: Caput Mihalić, K., Mičetić Stanković, V., Urlić, I., Mešić Petar, A. & Kružić, P. (ur.)Zbornik sažetaka.
@article{article, author = {\v{S}ola, Ivana and Gulin, Silvija and Vuj\v{c}i\'{c} Bok, Valerija and Pavokovi\'{c}, Dubravko and Rusak, Gordana}, year = {2022}, pages = {281-282}, keywords = {antiglikacijski potencijal, funkcionalna hrana, globalno zatopljenje, klijanci kupusnja\v{c}a, pretilost}, title = {Vodeni ekstrakti klijanaca brokule mijenjaju stupanj glikacije proteina i aktivnost enzima α-lipaze: utjecaj visoke temperature uzgoja}, keyword = {antiglikacijski potencijal, funkcionalna hrana, globalno zatopljenje, klijanci kupusnja\v{c}a, pretilost}, publisher = {Hrvatsko biolo\v{s}ko dru\v{s}tvo}, publisherplace = {Pula, Hrvatska} }
@article{article, author = {\v{S}ola, Ivana and Gulin, Silvija and Vuj\v{c}i\'{c} Bok, Valerija and Pavokovi\'{c}, Dubravko and Rusak, Gordana}, year = {2022}, pages = {281-282}, keywords = {antiglycation potential, antiobesity potential, functional food, global warming, brassicaceous microgreens}, title = {Broccoli seedlings water extracts change the level of protein glycation and activity of α-lipase: effect of high growing temperature}, keyword = {antiglycation potential, antiobesity potential, functional food, global warming, brassicaceous microgreens}, publisher = {Hrvatsko biolo\v{s}ko dru\v{s}tvo}, publisherplace = {Pula, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font