Pregled bibliografske jedinice broj: 1261579
Vodeni ekstrakti klijanaca brokule mijenjaju stupanj glikacije proteina i aktivnost enzima α-lipaze: utjecaj visoke temperature uzgoja
Vodeni ekstrakti klijanaca brokule mijenjaju stupanj glikacije proteina i aktivnost enzima α-lipaze: utjecaj visoke temperature uzgoja // Zbornik sažetaka / Caput Mihalić, Katarina ; Mičetić Stanković, Vlatka ; Urlić, Inga ; Mešić Petar, Armin ; Kružić, Petar (ur.).
Zagreb: Hrvatsko biološko društvo, 2022. str. 281-282 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1261579 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Vodeni ekstrakti klijanaca brokule mijenjaju
stupanj
glikacije proteina i aktivnost enzima α-lipaze:
utjecaj visoke temperature uzgoja
(Broccoli seedlings water extracts change the level
of
protein glycation and activity of α-lipase: effect
of
high growing temperature)
Autori
Šola, Ivana ; Gulin, Silvija ; Vujčić Bok, Valerija ; Pavoković, Dubravko ; Rusak, Gordana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka
/ Caput Mihalić, Katarina ; Mičetić Stanković, Vlatka ; Urlić, Inga ; Mešić Petar, Armin ; Kružić, Petar - Zagreb : Hrvatsko biološko društvo, 2022, 281-282
Skup
14. Hrvatski biološki kongres
Mjesto i datum
Pula, Hrvatska, 12.10.2022. - 16.10.2022
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
antiglikacijski potencijal ; funkcionalna hrana ; globalno zatopljenje ; klijanci kupusnjača ; pretilost
(antiglycation potential ; antiobesity potential ; functional food ; global warming ; brassicaceous microgreens)
Sažetak
Biljke se visokoj temperaturi (VT) prilagođavaju promjenom transkriptoma, proteoma i metaboloma. Takva prilagodljivost posljedica je njihovih intenzivnih promjena u biokemijskim putevima, što može značajno promijeniti i njihove biološke učinke. U ovom radu istražili smo učinak VT na antiglikacijski potencijal vodenog ekstrakta klijanaca brokule (Brassica oleracea L. convar. botrytis (L.) Alef. var. cymosa Duch.), te njihovu mogućnost inhibicije α-lipaze, enzima potrebnog za hidrolizu prehrambenih lipida. Potencijal antiglikacije procijenjen je postotkom inhibicije stvaranja krajnjih produkata glikacije (AGEs, advanced glycation end products), a potencijal hidrolize prehrambenih lipida putem postotka inhibicije α-lipaze. Klijanci su uzgajani u klima komori s temperaturnim rasponom 23°C/16h, 18°C/8h - kontrolnu skupina i 38°C/16h, 33°C/8h - VT ). Ekstrakti su pripremljeni iz liofiliziranog biljnog materijala u kipućoj (100°C) vodi nakon čega je slijedila inkubacija na rotacijskom ekstraktoru 1 sat/23°C. Rezultati su pokazali da su vodeni ekstrakti HT-klijanaca brokule učinkovitiji u inhibiciji stvaranja AGEs od kontrolne skupine. Tijekom in vitro simulirane ljudske probave, potencijal inhibicije je povećan, ali je razlika između HT- i kontrolne skupine smanjena. S druge strane, aktivnost α-lipaze nije se značajno razlikovala (p≤0, 05) između HT- i kontrole, a potencijal inhibicije tijekom probave se smanjio. Dodatna identifikacija proteina, čija se količina promjenila, je trenutno u procesu. Ovi rezultati pokazuju da HT značajno mijenja biopotencijal biljaka.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biologija, Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb
Profili:
Valerija Vujčić Bok
(autor)
Ivana Šola
(autor)
Gordana Rusak
(autor)
Dubravko Pavoković
(autor)