Pregled bibliografske jedinice broj: 1261302
Polifenolne sastavnice i antioksidacijska aktivnost aronije, borovnice, drijena i planike
Polifenolne sastavnice i antioksidacijska aktivnost aronije, borovnice, drijena i planike // Knjiga sažetaka. Dani doktorata biotehničkog područja 2022 / Kos, B ; Ivanković, A ; Beljo Lučić, R ; Novak, J ; Rumbak, I ; Balbino, S (ur.).
Zagreb: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2022. str. 104-104 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1261302 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Polifenolne sastavnice i antioksidacijska aktivnost
aronije, borovnice, drijena i planike
(Polyphenolic compounds and antioxidant activity of
black chokeberry, bilberry, cornelian cherry and
strawberry tree)
Autori
Šprajc, E ; Blažeković, B ; Bival Štefan, M ; Petković, T ; Lovković, S ; Vladimir-Knežević, S
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Knjiga sažetaka. Dani doktorata biotehničkog područja 2022
/ Kos, B ; Ivanković, A ; Beljo Lučić, R ; Novak, J ; Rumbak, I ; Balbino, S - Zagreb : Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2022, 104-104
ISBN
978-953-6893-18-8
Skup
Dani doktorata biotehničkog područja
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 28.09.2022. - 29.09.2022
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
aronija ; borovnica ; drijen ; planika ; polifenoli
(black chokeberry ; bilberry ; cornelian cherry ; strawberry tree ; polyphenols)
Sažetak
Prisutnost različitih polifenolnih sastavnica u aroniji (Aronia melanocarpa), borovnici (Vaccinium myrtillus), drijenu (Cornus mas) i planici (Arbutus unedo) ispitana je tankoslojnom kromatografijom. Ukupni udjeli flavonoida (0, 02- 0, 17 %), fenolnih kiselina (0, 29-3, 91 %), trjeslovina (0, 87-2, 94 %) i antocijana (0.06-1.94 %) određeni su u suhim plodovima primjenom spektrofotometrijskih metoda. U borovnici je određeno najviše antocijana, dok je aronija sadržavala najviše ostalih ispitanih polifenolnih spojeva. Antioksidacijska aktivnost odabranih plodova procijenjena je primjenom dviju različitih metoda, u usporedbi s askorbinskom kiselinom kao referentnim antioksidansom. Svi su etanolni ekstrakti pokazali značajnu sposobnost hvatanja slobodnih DPPH radikala postižući 50 %-tnu učinkovitost (IC50) u koncentracijama od 13, 11 µg mL-1 do 76, 14 µg mL-1. Suprotno tome, sposobnost ekstrakata da neutraliziraju slobodne NO radikale bila je puno slabija. Jedino su za aroniju i borovnicu određene vrijednosti IC50 koje su iznosile 227, 05 µg mL-1 i 1287, 61 µg mL-1. Naše usporedno istraživanje odabranih plodova prikupljenih u Hrvatskoj istaknulo je najbolja antioksidacijska svojstva aronije, što se može povezati s najvećim sadržajem polifenola.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Farmacija, Biotehnologija, Biotehnologija u biomedicini (prirodno područje, biomedicina i zdravstvo, biotehničko područje)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb