Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1261302

Polifenolne sastavnice i antioksidacijska aktivnost aronije, borovnice, drijena i planike


Šprajc, E; Blažeković, B; Bival Štefan, M; Petković, T; Lovković, S; Vladimir-Knežević, S
Polifenolne sastavnice i antioksidacijska aktivnost aronije, borovnice, drijena i planike // Knjiga sažetaka. Dani doktorata biotehničkog područja 2022 / Kos, B ; Ivanković, A ; Beljo Lučić, R ; Novak, J ; Rumbak, I ; Balbino, S (ur.).
Zagreb: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2022. str. 104-104 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 1261302 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Polifenolne sastavnice i antioksidacijska aktivnost aronije, borovnice, drijena i planike
(Polyphenolic compounds and antioxidant activity of black chokeberry, bilberry, cornelian cherry and strawberry tree)

Autori
Šprajc, E ; Blažeković, B ; Bival Štefan, M ; Petković, T ; Lovković, S ; Vladimir-Knežević, S

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Knjiga sažetaka. Dani doktorata biotehničkog područja 2022 / Kos, B ; Ivanković, A ; Beljo Lučić, R ; Novak, J ; Rumbak, I ; Balbino, S - Zagreb : Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2022, 104-104

ISBN
978-953-6893-18-8

Skup
Dani doktorata biotehničkog područja

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 28.09.2022. - 29.09.2022

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
aronija ; borovnica ; drijen ; planika ; polifenoli
(black chokeberry ; bilberry ; cornelian cherry ; strawberry tree ; polyphenols)

Sažetak
Prisutnost različitih polifenolnih sastavnica u aroniji (Aronia melanocarpa), borovnici (Vaccinium myrtillus), drijenu (Cornus mas) i planici (Arbutus unedo) ispitana je tankoslojnom kromatografijom. Ukupni udjeli flavonoida (0, 02- 0, 17 %), fenolnih kiselina (0, 29-3, 91 %), trjeslovina (0, 87-2, 94 %) i antocijana (0.06-1.94 %) određeni su u suhim plodovima primjenom spektrofotometrijskih metoda. U borovnici je određeno najviše antocijana, dok je aronija sadržavala najviše ostalih ispitanih polifenolnih spojeva. Antioksidacijska aktivnost odabranih plodova procijenjena je primjenom dviju različitih metoda, u usporedbi s askorbinskom kiselinom kao referentnim antioksidansom. Svi su etanolni ekstrakti pokazali značajnu sposobnost hvatanja slobodnih DPPH radikala postižući 50 %-tnu učinkovitost (IC50) u koncentracijama od 13, 11 µg mL-1 do 76, 14 µg mL-1. Suprotno tome, sposobnost ekstrakata da neutraliziraju slobodne NO radikale bila je puno slabija. Jedino su za aroniju i borovnicu određene vrijednosti IC50 koje su iznosile 227, 05 µg mL-1 i 1287, 61 µg mL-1. Naše usporedno istraživanje odabranih plodova prikupljenih u Hrvatskoj istaknulo je najbolja antioksidacijska svojstva aronije, što se može povezati s najvećim sadržajem polifenola.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Farmacija, Biotehnologija, Biotehnologija u biomedicini (prirodno područje, biomedicina i zdravstvo, biotehničko područje)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Šprajc, E; Blažeković, B; Bival Štefan, M; Petković, T; Lovković, S; Vladimir-Knežević, S
Polifenolne sastavnice i antioksidacijska aktivnost aronije, borovnice, drijena i planike // Knjiga sažetaka. Dani doktorata biotehničkog područja 2022 / Kos, B ; Ivanković, A ; Beljo Lučić, R ; Novak, J ; Rumbak, I ; Balbino, S (ur.).
Zagreb: Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2022. str. 104-104 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Šprajc, E., Blažeković, B., Bival Štefan, M., Petković, T., Lovković, S. & Vladimir-Knežević, S. (2022) Polifenolne sastavnice i antioksidacijska aktivnost aronije, borovnice, drijena i planike. U: Kos, B., Ivanković, A., Beljo Lučić, R., Novak, J., Rumbak, I. & Balbino, S. (ur.)Knjiga sažetaka. Dani doktorata biotehničkog područja 2022.
@article{article, author = {\v{S}prajc, E and Bla\v{z}ekovi\'{c}, B and Bival \v{S}tefan, M and Petkovi\'{c}, T and Lovkovi\'{c}, S and Vladimir-Kne\v{z}evi\'{c}, S}, year = {2022}, pages = {104-104}, keywords = {aronija, borovnica, drijen, planika, polifenoli}, isbn = {978-953-6893-18-8}, title = {Polifenolne sastavnice i antioksidacijska aktivnost aronije, borovnice, drijena i planike}, keyword = {aronija, borovnica, drijen, planika, polifenoli}, publisher = {Prehrambeno-biotehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@article{article, author = {\v{S}prajc, E and Bla\v{z}ekovi\'{c}, B and Bival \v{S}tefan, M and Petkovi\'{c}, T and Lovkovi\'{c}, S and Vladimir-Kne\v{z}evi\'{c}, S}, year = {2022}, pages = {104-104}, keywords = {black chokeberry, bilberry, cornelian cherry, strawberry tree, polyphenols}, isbn = {978-953-6893-18-8}, title = {Polyphenolic compounds and antioxidant activity of black chokeberry, bilberry, cornelian cherry and strawberry tree}, keyword = {black chokeberry, bilberry, cornelian cherry, strawberry tree, polyphenols}, publisher = {Prehrambeno-biotehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font