Pregled bibliografske jedinice broj: 1260592
Utjecaj glijadinskih frakcija na rast probiotičkih bakterija iz roda Lactobacillus u in vitro uvjetima
Utjecaj glijadinskih frakcija na rast probiotičkih bakterija iz roda Lactobacillus u in vitro uvjetima, 2016., diplomski rad, Odjel za biotehnologiju, Rijeka
CROSBI ID: 1260592 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj glijadinskih frakcija na rast probiotičkih
bakterija iz roda Lactobacillus u in vitro uvjetima
(Effect of gliadin fractions on growth of probiotic
bacteria genus Lactobacillus in vitro)
Autori
Ožbolt Marina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Odjel za biotehnologiju
Mjesto
Rijeka
Datum
16.09
Godina
2016
Stranica
69
Mentor
Antolović, Roberto
Ključne riječi
Glijadin, poremećaji gastrointestinalnog trakta, Lactobacillus proliferacija
(Gliadine, disorders of the gastrointestinal tract, Lactobacillus, proliferation)
Sažetak
Sastav humanog mikrobioma odraz je zdravlja pojedinca. Dokazano je da se kod ljudi s alergijama na hranu u njihovom mikrobiomu javlja neravnoteža između korisnih i štetnih bakterija. Probiotički pripravci se sve češće koriste ne samo u svrhu održavanja normalne mikroflore gastrointestinalnog sustava, već kao bioterapeutici u prevenciji i liječenju bolesti. Nepotpuna razgradnja glijadina u gastrointestinalnom traktu dovodi do pojave toksičnih peptida koji mogu aktivirati imunosni odgovor organizma, međutim, dokazano je da upravo probiotički pripravci mogu pomoći u sprječavanju njihovih štetnih učinaka. Kao potencijalna terapija posebice se ističu probiotički pripravci koji sadrže bakterije roda Lactobacillus. U ovom radu je istražen utjecaj glijadina na proliferaciju sedam Lactobacillus sojeva proučavanjem dvaju parametara – brzine rasta i duljine trajanja njihove lag faze u in vitro uvjetima. Bilo je potrebno izabrati najprikladnije otapalo za otapanje glijadina, a rezultati su pokazali da glijadin ima najveću topljivost u otopini 2% natrijeva klorida pH 6, 2, a zatim u otopini 70% etanola u 50 mM Tris/HCl pH 7, 2. Najmanje se otopio u otopini 70% etanola pH 6, 6. Lactobacillus sojevi tretirani su glijadinom otopljenim u 70%-tnoj otopini etanola u 50 mM Tris/HCl te glijadinom otopljenim u otopini 2% natrijeva klorida. Rezultati pokazuju da glijadin u otopini 70% etanola u 50 mM Tris/HCl potiče proliferaciju nekih ispitivanih bakterija (L. helveticus XA/2, L. plantarum IIA/5, L. rhamnosus GG i L. paracasei spp. paracasei 1753), dok nema značajnog utjecaja na proliferaciju ostalih ispitivanih bakterija (L. acidophilus 145, L. casei VIIB/6, L. paracasei VIIB5). Rezultati pokusa s glijadinom otopljenim u otopini 2% natrijeva klorida, pokazuju da glijadin potiče proliferaciju bakterija L. helveticus XA/2 i L. plantarum IIA/5, dok nema značajnog utjecaja na proliferaciju ostalih ispitivanih bakterija (L. acidophilus 145, L. rhamnosus GG, L. casei VIIB/6, L. paracasei VIIB5, L. paracasei spp. paracasei 1753). Brzina rasta L. helveticus XA/2 i L. plantarum IIA/5 rasla je s porastom koncentracije glijadina u otopini 2% NaCl-a, no produljivala se i lag faza jer je navedenim bakterijama bilo potrebno dulje vrijeme za prilagodbu na nove uvjete.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija u biomedicini (prirodno područje, biomedicina i zdravstvo, biotehničko područje)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Sveučilište u Rijeci - Odjel za biotehnologiju
Profili:
Roberto Antolović
(mentor)