Pregled bibliografske jedinice broj: 1260580
Izolacija i karakterizacija probiotičkih bakterija iz sive medonosne pčele (Apis melifera carnica)
Izolacija i karakterizacija probiotičkih bakterija iz sive medonosne pčele (Apis melifera carnica), 2019., diplomski rad, Odjel za biotehnologiju, Rijeka
CROSBI ID: 1260580 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Izolacija i karakterizacija probiotičkih bakterija
iz sive medonosne pčele (Apis melifera carnica)
(Isolation and characterisation of probiotic bacteria
from the carniolan honeybee (Apis melifera carnica))
Autori
Uljanić, Filip
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Odjel za biotehnologiju
Mjesto
Rijeka
Datum
25.09
Godina
2019
Stranica
57
Mentor
Antolović, Roberto
Ključne riječi
MALDI-TOF MS, mikrobiota, Apis melifera carnica, Lactobacillus
Sažetak
Medonosne pčele, u svojem probavnom traktu skrivaju bogatu mikrobnu zajednicu koja se nizom adaptacija prilagodila tom okolišu. Mikrobiota pčele živi u mutualističkoj vezi sa svojim domaćinom. Pomaže domaćinu da razgradi šećere iz nektara, stimulira imunosni sustav domaćina, izlučuje antimikrobne spojeve i potiče rast u razvoj domaćina iz rane faze. Postoji sve više dokaza koji ukazuju da je uloga mikrobiote kritična za zdravlje pčele i produktivnost cijele košnice. Metagenomsko sekvenciranje potvrdilo je da su bakterije mliječnog vrenja koje pripadaju rodu Lactobacillus najbrojniji pripadnici mikrobiote pčele. Te bakterije imaju visok stupanj adaptacije na okoliš u kojem žive te se po nekoliko karakteristika ističu od ostalih pripadnika roda Lactobacillus. Neke od glavnih karakteristika su: tolerancija na visok osmotski tlak i preferencija za fruktozu kao glavni izvor energije. U ovom radu napravljena je izolacija, pomoću MRS medija selektivnog za Laktobacile, bakterija mliječnog vrenja koje pripadaju rodu Lactobacillus iz probavnog trakta iz Kranjske pčele (Apis mellifera carnica) lociranih na autohtonom staništu na području zapadne Hrvatske (Gorski Kotar). Ukupno je izolirano 16 sojeva mikroba, 6 od kojih je bilo katalaza-negativno. 3 katalaza-negativna soja su uspješno identificirana na razini roda kao Lactobacillus pomoću metode MALDI-TOF MS. Sojevi A6, A10 i A15 pokazali su visok stupanj tolerancije na visoki osmotski tlak, i utvrđen je rast u broju vijabilnih stanica bakterija unutar 72 sata. Ova 3 izolata po karakteristikama odgovaraju nativnoj mikrobioti probavnog trakta pčele, no potrebno je provesti detaljnije analize poput sekvenciranja genoma ovih izolata kako bi se utvrdile bakterijske vrste i genetska srodnost s drugim sojevima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija u biomedicini (prirodno područje, biomedicina i zdravstvo, biotehničko područje)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Sveučilište u Rijeci - Odjel za biotehnologiju
Profili:
Roberto Antolović
(mentor)