Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1260284

Utjecaj bifortifikacije selenom na koncentracije makro i mikroelemenata u moštu i vinu sorte vinove loze Regent


Šinko, Ana
Utjecaj bifortifikacije selenom na koncentracije makro i mikroelemenata u moštu i vinu sorte vinove loze Regent, 2022., diplomski rad, diplomski, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1260284 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj bifortifikacije selenom na koncentracije makro i mikroelemenata u moštu i vinu sorte vinove loze Regent
(The effect of selenium biofortification on macro and microelements concentration in most and wine of grape cultivar Regent)

Autori
Šinko, Ana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
28.09

Godina
2022

Stranica
39

Mentor
Rebekić, Andrijana

Ključne riječi
biofortifikacija ; selen ; Regent ; mikroelementi ; makroelementi
(biofortification ; selenium ; Regent ; microelements ; macroelements)

Sažetak
Cilj rada bio je utvrditi utjecaj biofortifikacije selenom na ukupne i bioraspoložive koncentracije mikro i makroelemenata u moštu i vinu. Procesom biofortifikacije se pokušava povećati koncentracija hranjivih tvari u jestivim dijelovima biljke. Pokus je proveden na vinskoj sorti Regent prema potpuno slučajnom planu u četiri ponavljanja. Primijenjene su tri razine biofortifikacije selenom (kontrola, biofortifikacija 1 i biofortifikacija 2). Za pokus je korišten Se u obliku natrijevog selenata (Na2SeO4), a kao okvašivač je korišten Tween 20. Simulacija probave in vitro provedena je prema Minekus i sur. (2014). Ukupne i bioraspoložive koncentracije elemenata u moštu u vinu određene su pomoću ICP-OES i ICP-MS uređaja. Jednofaktorijalnom analizom varijance utvrđen je statistički značajan utjecaj biofortifikacije selenom na ukupne i bioraspoložive koncentracije selena u moštu i vinu. Utjecaj biofortifikacije selenom utvrđen je i na ukupne koncentracije kalija, željeza i cinka u moštu, ukupne koncentracije K u vinu te bioraspoloživu koncentraciju Zn u moštu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-UIP-2017-05-4292 - Genotipska specifičnost pšenične trave (Triticum aestivum L.) visokonutritivnog prirodnog dodatka prehrani (WHEAT4GRASS) (Rebekić, Andrijana, HRZZ - 2017-05) ( CroRIS)

Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Profili:

Avatar Url Andrijana Rebekić (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.fazos.hr dabar.srce.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Šinko, Ana
Utjecaj bifortifikacije selenom na koncentracije makro i mikroelemenata u moštu i vinu sorte vinove loze Regent, 2022., diplomski rad, diplomski, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Osijek
Šinko, A. (2022) 'Utjecaj bifortifikacije selenom na koncentracije makro i mikroelemenata u moštu i vinu sorte vinove loze Regent', diplomski rad, diplomski, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}inko, Ana}, year = {2022}, pages = {39}, keywords = {biofortifikacija, selen, Regent, mikroelementi, makroelementi}, title = {Utjecaj bifortifikacije selenom na koncentracije makro i mikroelemenata u mo\v{s}tu i vinu sorte vinove loze Regent}, keyword = {biofortifikacija, selen, Regent, mikroelementi, makroelementi}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}inko, Ana}, year = {2022}, pages = {39}, keywords = {biofortification, selenium, Regent, microelements, macroelements}, title = {The effect of selenium biofortification on macro and microelements concentration in most and wine of grape cultivar Regent}, keyword = {biofortification, selenium, Regent, microelements, macroelements}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font