Pregled bibliografske jedinice broj: 1260284
Utjecaj bifortifikacije selenom na koncentracije makro i mikroelemenata u moštu i vinu sorte vinove loze Regent
Utjecaj bifortifikacije selenom na koncentracije makro i mikroelemenata u moštu i vinu sorte vinove loze Regent, 2022., diplomski rad, diplomski, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1260284 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj bifortifikacije selenom na koncentracije
makro i mikroelemenata u moštu i vinu sorte vinove
loze Regent
(The effect of selenium biofortification on macro
and microelements concentration in most and wine
of grape cultivar Regent)
Autori
Šinko, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
28.09
Godina
2022
Stranica
39
Mentor
Rebekić, Andrijana
Ključne riječi
biofortifikacija ; selen ; Regent ; mikroelementi ; makroelementi
(biofortification ; selenium ; Regent ; microelements ; macroelements)
Sažetak
Cilj rada bio je utvrditi utjecaj biofortifikacije selenom na ukupne i bioraspoložive koncentracije mikro i makroelemenata u moštu i vinu. Procesom biofortifikacije se pokušava povećati koncentracija hranjivih tvari u jestivim dijelovima biljke. Pokus je proveden na vinskoj sorti Regent prema potpuno slučajnom planu u četiri ponavljanja. Primijenjene su tri razine biofortifikacije selenom (kontrola, biofortifikacija 1 i biofortifikacija 2). Za pokus je korišten Se u obliku natrijevog selenata (Na2SeO4), a kao okvašivač je korišten Tween 20. Simulacija probave in vitro provedena je prema Minekus i sur. (2014). Ukupne i bioraspoložive koncentracije elemenata u moštu u vinu određene su pomoću ICP-OES i ICP-MS uređaja. Jednofaktorijalnom analizom varijance utvrđen je statistički značajan utjecaj biofortifikacije selenom na ukupne i bioraspoložive koncentracije selena u moštu i vinu. Utjecaj biofortifikacije selenom utvrđen je i na ukupne koncentracije kalija, željeza i cinka u moštu, ukupne koncentracije K u vinu te bioraspoloživu koncentraciju Zn u moštu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-UIP-2017-05-4292 - Genotipska specifičnost pšenične trave (Triticum aestivum L.) visokonutritivnog prirodnog dodatka prehrani (WHEAT4GRASS) (Rebekić, Andrijana, HRZZ - 2017-05) ( CroRIS)
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Andrijana Rebekić
(mentor)