Pregled bibliografske jedinice broj: 1260210
Utjecaj različitih tehnologija vinifikacije na boju i količinu fenolnih tvari u vinu sorte Borgonja (Vitis vinifera L.)
Utjecaj različitih tehnologija vinifikacije na boju i količinu fenolnih tvari u vinu sorte Borgonja (Vitis vinifera L.), 2018., diplomski rad, preddiplomski, Poljoprivredni odjel Poreč, Poreč
CROSBI ID: 1260210 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj različitih tehnologija vinifikacije na boju i količinu fenolnih tvari u vinu sorte Borgonja (Vitis vinifera L.)
(The effect of different vinification practice on color and content of phenols in wine of Borgonja (Vitis vinifera L.) variety)
Autori
Jeličić, Marijo
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Poljoprivredni odjel Poreč
Mjesto
Poreč
Datum
18.09
Godina
2018
Stranica
47
Mentor
Petrović, Siniša
Ključne riječi
Borgonja, karbonska maceracija, rose vino, boja vina, intenzitet boje, fenolne tvari
(Vitis vinifera L., carbonic maceration, rose wine, wine color, color intensity, phenolic compounds)
Sažetak
Grožđe sorte borgonja (Vitis vinifera L.) korišteno je za proizvodnju vina postupkom karbonske maceracije i rose tehnikom. U proizvedenim vinima ispitan je utjecaj tehnologija proizvodnje na boju i intenzitet boje te na sadržaj ukupnih fenolnih tvari. Proizvedena vina bila su u kategoriji suhih vina s udjelom nereducirajućih šećera manjom od 2 g/L. Intenzitet boje rose vina na početku vinifikacije iznosio je 0.177 a na kraju istraživanog perioda se smanjio na 0.046 kao posljedica taloženja antocijana. Taj proces vidljiv je i kod mjerenja crvenog (A520) i plavog (A620) pigmenta u ovom vinu. Količina smeđeg pigmenta kao znaka oksidativnih promjena nije bila izražena. Mjerenjem nijanse boje zabilježen je porast od 0.61 do 1.41. Nije zabilježen porast ukupna količine crvenih pigmenata u ovom vinu. Kretanje intenziteta boje kod karbonske maceracije bilo je slično kao i kod rose vina te se kretalo od 0, 114 do 0, 074. Praćenje nijanse boje karbonske maceracije pokazalo je povećanje te se kretalo od 0, 854 do 1, 00. Također, kao i kod rose vina količina smeđeg pigmenta kao znaka oksidativnih promjena nije bila izražena. Nakon prešanja grožđa zabilježeno je povećanje ukupnog crvenog pigmenta i nakon toga dolazi do blagog pada radi taloženja antocijana.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Poljoprivreda (agronomija)