Pregled bibliografske jedinice broj: 1258435
Analiza osnovnih parametara kakvoće vina Rajnski rizling plešivičkog vinogorja
Analiza osnovnih parametara kakvoće vina Rajnski rizling plešivičkog vinogorja, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1258435 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Analiza osnovnih parametara kakvoće vina Rajnski rizling plešivičkog vinogorja
(Analysis of basic parameters of wine quality Rhine Riesling of Plešivica vineyards)
Autori
Smetko, Lucija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
12.07
Godina
2021
Stranica
28
Mentor
Zechner-Krpan, Vesna
Ključne riječi
bijelo vino, fizikalno-kemijska analiza, HPLC, Plešivica, Rajnski rizling
(HPLC, physico-chemical analyses, Plešivica, Rhine Riesling, white wine)
Sažetak
Fizikalno-kemijska analiza ukazuje na sastav, a time i na samu kvalitetu vina koje se testira. Pojedine sorte uvelike se razlikuju u količini šećera, alkohola te drugih sastojaka koji svakoj sorti daju posebnost. U ovom radu analizirano je 6 različitih vina sorte Rajnski rizling s područja regije Središnja bregovita Hrvatska, podregije Plešivica, vinogorja Plešivica-Okić. Godina proizvodnje vina je 2018. Fizikalno-kemijskim metodama utvrđivane su količine slobodnog, vezanog i ukupnog sumporovog dioksida, količina šećera, ukupnih i hlapljivih kiselina te postotak alkohola. Osim fizikalno-kemijske analize, provedena je i tekućinska kromatografija visoke djelotvornosti (HPLC) kojom je određena količina glicerola, glukoze, jabučne i vinske kiseline te alkohola. Izmjerene količine svih spojeva bile su u skladu s propisima navedenim u Pravilniku o vinu i Pravilniku o proizvodnji vina u svim analiziranim vinima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Vesna Zechner-Krpan
(mentor)