Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1258435

Analiza osnovnih parametara kakvoće vina Rajnski rizling plešivičkog vinogorja


Smetko, Lucija
Analiza osnovnih parametara kakvoće vina Rajnski rizling plešivičkog vinogorja, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1258435 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Analiza osnovnih parametara kakvoće vina Rajnski rizling plešivičkog vinogorja
(Analysis of basic parameters of wine quality Rhine Riesling of Plešivica vineyards)

Autori
Smetko, Lucija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
12.07

Godina
2021

Stranica
28

Mentor
Zechner-Krpan, Vesna

Ključne riječi
bijelo vino, fizikalno-kemijska analiza, HPLC, Plešivica, Rajnski rizling
(HPLC, physico-chemical analyses, Plešivica, Rhine Riesling, white wine)

Sažetak
Fizikalno-kemijska analiza ukazuje na sastav, a time i na samu kvalitetu vina koje se testira. Pojedine sorte uvelike se razlikuju u količini šećera, alkohola te drugih sastojaka koji svakoj sorti daju posebnost. U ovom radu analizirano je 6 različitih vina sorte Rajnski rizling s područja regije Središnja bregovita Hrvatska, podregije Plešivica, vinogorja Plešivica-Okić. Godina proizvodnje vina je 2018. Fizikalno-kemijskim metodama utvrđivane su količine slobodnog, vezanog i ukupnog sumporovog dioksida, količina šećera, ukupnih i hlapljivih kiselina te postotak alkohola. Osim fizikalno-kemijske analize, provedena je i tekućinska kromatografija visoke djelotvornosti (HPLC) kojom je određena količina glicerola, glukoze, jabučne i vinske kiseline te alkohola. Izmjerene količine svih spojeva bile su u skladu s propisima navedenim u Pravilniku o vinu i Pravilniku o proizvodnji vina u svim analiziranim vinima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Vesna Zechner-Krpan (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Smetko, Lucija
Analiza osnovnih parametara kakvoće vina Rajnski rizling plešivičkog vinogorja, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Smetko, L. (2021) 'Analiza osnovnih parametara kakvoće vina Rajnski rizling plešivičkog vinogorja', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Smetko, Lucija}, year = {2021}, pages = {28}, keywords = {bijelo vino, fizikalno-kemijska analiza, HPLC, Ple\v{s}ivica, Rajnski rizling}, title = {Analiza osnovnih parametara kakvo\'{c}e vina Rajnski rizling ple\v{s}ivi\v{c}kog vinogorja}, keyword = {bijelo vino, fizikalno-kemijska analiza, HPLC, Ple\v{s}ivica, Rajnski rizling}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Smetko, Lucija}, year = {2021}, pages = {28}, keywords = {HPLC, physico-chemical analyses, Ple\v{s}ivica, Rhine Riesling, white wine}, title = {Analysis of basic parameters of wine quality Rhine Riesling of Ple\v{s}ivica vineyards}, keyword = {HPLC, physico-chemical analyses, Ple\v{s}ivica, Rhine Riesling, white wine}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font