Pregled bibliografske jedinice broj: 1258241
Utjecaj propolisa i pčelinjeg peluda na sastav mikrobiološke flore voljke brojlera
Utjecaj propolisa i pčelinjeg peluda na sastav mikrobiološke flore voljke brojlera // Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 64 (2022), 61-70 (domaća recenzija, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 1258241 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj propolisa i pčelinjeg peluda na sastav
mikrobiološke flore voljke brojlera
(The influence of propolis and bee pollen on the
composition of the microbiological flora of a
broiler's crop)
Autori
Prakatur, Ivana ; Domaćinović, Matija ; Pavić Vulinović, Mirela ; Samac, Danijela
Izvornik
Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme (0023-4850) 64
(2022);
61-70
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
prirodni dodatci, propolis, pčelinji pelud, brojleri, voljka
(natural additives, propolis, bee pollen, broilers, broiler's crop)
Sažetak
Cilj ovoga istraživanja bio je utvrditi utjecaj dodatka propolisa i/ili pčelinjeg peluda krmnim smjesama brojlera na sastav mikrobiološke flore voljke. Istraživanje je provedeno na ukupno 200 jednodnevnih pilića hibrida Ross 308 ravnomjerno raspoređenih spolova, koji su bili podijeljeni u pet skupina. Tijekom cijeloga pokusa kontrolna je skupina pilića hranjena krmnom smjesom, dok su pokusne skupine pilića hranjene istom krmnom smjesom uz dodatak propolisa i pčelinjeg peluda, svakim dodatkom zasebno ili u kombinaciji u određenome omjeru. Tov pilića trajao je 42 dana, podnim načinom držanja na stelji od drvene strugotine. Pilići su od 1. do 21. dana istraživanja bili hranjeni standardnom krmnom smjesom starter, a od 22. do 42. dana istraživanja krmnom smjesom finišer. Hranidba kao i napajanje pilića tijekom istraživanja bili su po volji. Na kraju istraživanja, 42. dan te nakon 10-satnog gladovanja slučajnim je odabirom žrtvovano po 10 pilića iz svake skupine. U sterilne bočice uzeti su uzorci sadržaja voljki u kojima se u ovlaštenom mikrobiološkom laboratoriju utvrđivao ukupni broj bakterija, broj bakterija iz roda Enterobacteriaceae te broj bakterija iz roda Lactobacillus. Mikrobiološka analiza sadržaja voljke pokazala je kako među skupinama pilića nisu postojale statistički značajne razlike u ukupnom broju bakterija i broju bakterija iz roda Lactobacillus dok su postojale statistički značajne razlike u broju bakterija iz roda Enterobacteriaceae (P=0, 042) u sadržaju voljke pilića kontrolne i pokusnih skupina. Provedeno istraživanje potvrdilo je kako dodatak propolisa i/ili pčelinjeg peluda krmnoj smjesi za tov pilića značajno pozitivno utječe na pojavnost korisnih i patogenih mikroorganizama u sadržaju voljke brojlera, što se očitovalo statistički značajno manjom vrijednosti broja bakterija iz roda Enterobacteriaceae u sadržaju voljke pilića pokusnih skupina 42. dana tova u odnosu na piliće kontrolne skupine.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb,
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Mirela Pavić Vulinović
(autor)
Ivana Prakatur
(autor)
Matija Domaćinović
(autor)
Danijela Samac
(autor)