Pregled bibliografske jedinice broj: 1257630
Ponašanje potrošača u konzumaciji kozjeg mlijeka i mliječnih proizvoda
Ponašanje potrošača u konzumaciji kozjeg mlijeka i mliječnih proizvoda // Proceedings: 58th Croatian & 18th International Symposium on Agriculture
Dubrovnik, Hrvatska, 2023. str. 357-362 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 1257630 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ponašanje potrošača u konzumaciji kozjeg mlijeka
i mliječnih proizvoda
(Consumer habits regarding goat’s milk and dairy
products)
Autori
Škreblin, Nikolina ; Mesić, Željka ; Konjačić, Miljenko ; Kelava Ugarković, Nikolina ; Prpić, Zvonimir
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Proceedings: 58th Croatian & 18th International Symposium on Agriculture
/ - , 2023, 357-362
Skup
58th Croatian & 18th International Symposium on Agriculture
Mjesto i datum
Dubrovnik, Hrvatska, 11.02.2023. - 17.02.2023
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
kozje mlijeko ; kozji sir ; kozji mliječni proizvodi ; konzumacija
(goat’s milk ; goat’s cheese ; goat dairy products ; consumption)
Sažetak
U svrhu utvrđivanja potrošačkih navika u pogledu kozjeg mlijeka i proizvoda od kozjeg mlijeka provedeno je online anketno ispitivanje 353 ispitanika. Gotovo polovica (47, 9%) ispitanika ne konzumira kozje mlijeko, 30, 8% ispitanika ne konzumira kozji sir, dok ih čak 60, 9% ne konzumira ostale mliječne proizvode. Pritom žene rjeđe konzumiraju mlijeko, kozji sir i druge kozje proizvode od muškaraca. Potrošači najčešće kupuju kozje proizvode u supermarketima, kao i izravno na gospodarstvima koja se bave uzgojem koza, dok je način nabave kozjeg sira pod značajnim utjecajem mjesta odrastanja. Najčešći razlog nekonzumacije kozjeg mlijeka, sira i mliječnih proizvoda su miris, okus i aroma tih proizvoda (39%), dok 37% ispitanika nije imalo prilike konzumirati kozje proizvode.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Miljenko Konjačić
(autor)
Nikolina Kelava Ugarković
(autor)
Zvonimir Prpić
(autor)
Željka Mesić
(autor)