Pregled bibliografske jedinice broj: 1257246
Samodostatnost u proizvodnji svinjskog mesa u Republici Hrvatskoj
Samodostatnost u proizvodnji svinjskog mesa u Republici Hrvatskoj // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, (2023), 1; 63-69 (domaća recenzija, članak, stručni)
CROSBI ID: 1257246 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Samodostatnost u proizvodnji svinjskog mesa u
Republici Hrvatskoj
(Self-sufficiency in pork production in the Republic
of Croatia)
Autori
Yeoman, Jasmin Idonea ; Bobetić, Branko ; Cvitković, Noa Ram ; Zec Gossain, Danijela ; Cvitković, Denis
Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025)
(2023), 1;
63-69
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
uzgoj svinja, bilanca, domaća proizvodnja, zapošljavanje mladih
(pig farming, balance sheet, domestic production, youth employment)
Sažetak
U novonastaloj gospodarskoj situaciji koja je proizašla iz ekonomskih učinaka pandemije bolesti COVID19 i rata u Ukrajini te svjetske gospodarske krize od 2008. godine, samodostatnost nacionalnih gospodarstava u proizvodnji hrane postaje vrlo važna tema. Obzirom na izrazitu nestabilnost međunarodnih lanaca opskrbe, proizvodnja hrane postaje, osim ekonomskog, i važno političko pitanje. Ustrahu od moguće nove pandemije i eskalacije sukoba u Ukrajini vlade država u okruženju suočene su s izazovom brze prilagodbe s ciljem osiguranja prehrambene i energetske samodostatnosti, a time i društveno- političke stabilnosti svojih zemalja. Samodostatnost u proizvodnji svinjskog mesa samo je jedan dio prehrambene samodostatnosti koja bitno utječe na zaposlenost stanovništva te posredno i na ekonomski položaj pripadnika veterinarske struke koji sudjeluju u toj proizvodnji. Ukupna potrošnja svinjskog mesa u Republici Hrvatskoj (RH) bila je u razdoblju od 2012. do 2021. godine pokrivena domaćom proizvodnjom prosječno oko 65%. To znači da je oko 35 % potrošene količine svinjskog mesa u RHporijeklom iz uvoza. Dostizanje samodostatnosti u proizvodnji svinjskog mesa u Hrvatskoj bilo bi moguće postići povećanjem svinjogojske proizvodnje za oko 50 %. Takvo povećanje predstavljalo bi značajan potencijal za zapošljavanje i mobilizaciju neiskorištenih prirodnih resursa te veliki izazov svim dionicima u proizvodnji i prodaji svinjskog mesa. Iskustva nekih EUzemalja poput Poljske i Mađarske pokazuju da je to moguće postići, a istraživanja sugeriraju da samodostatnost može stabilizirati domaću proizvodnju i zaštititi je od fluktuacija cijena na međunarodnom tržištu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina