Pregled bibliografske jedinice broj: 1257125
IZRAVNI VAZODILATACIJSKI I IN VITRO ANTIOKSIDACIJSKI UČINCI VINA I PROŠEKA
IZRAVNI VAZODILATACIJSKI I IN VITRO ANTIOKSIDACIJSKI UČINCI VINA I PROŠEKA, 2016., diplomski rad, diplomski, Split
CROSBI ID: 1257125 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
IZRAVNI VAZODILATACIJSKI I IN VITRO
ANTIOKSIDACIJSKI UČINCI VINA I
PROŠEKA
(VASODILATORY AND ANTIOXIDANT ACTIVITY OF PROSEK
DESSERT WINE IN COMPARISON TO STANDARD WINE)
Autori
Zvonka Cigić
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Mjesto
Split
Datum
20.07
Godina
2016
Stranica
47
Mentor
Ivana Mudnić
Ključne riječi
Vazodilatacija, antioksidansi, vino, polifenoli, štakori Sprague Dawley, pokusi na životinjama
(Vasodilation, antioxidants, wine, polyphenols, Spague Dawley rats, animal experiments)
Sažetak
Cilj istraživanja: Ispitati i usporediti fenolni sadržaj i biološke učinke vina i prošeka proizvedenih od iste sorte grožđa. Materijali i metode: Za potrebe istraživanja upotrijebljena su 24 štakora soja Sprague - Dawley, mužjaka, stari 3-5mjeseci, tjelesne mase 300-450 g, uzgojenih u Sveučilišnoj nastambi za pokusne životinje Medicinskog fakulteta u Splitu. U istraživanju sukorištena eksperimentalna vina (Plavac mali), bijela vina (Pošip) te prošeci od istih sorti grožđa. Nakon određivanja glavnih fenolnih frakcija (flavonoida i neflavonoida), ispitan je izravni vazodilatacijski učinak odabranih vina na izoliranim prstenovima aorte štakora. Kumulativnoj dozi (0, 5 do 5‰) pojedinačnog ispitivanog vina bili su izloženi isključivo prstenovi s očuvanim endotelom (acetilkolinska relaksacija veća od 60% nakon prethodne prekontrahiranosti noradrenalinom). Relaksacija vaskularnih prstenova potaknuta određenom dozom vina se izražavala kao postotak smanjenja vazokonstrikcije uzrokovane noradrenalinom. Koncentracije ukupnih fenola, flavonoida i antocijana, kao i antioksidacijski kapacitet svih ispitivanih uzoraka određeni su spektrofotometrijskim metodama. Antioksidacijski kapacitet određen je FRAP (prema engl. Ferric reducing antioxidant power) metodom i izražen u mmol/L ekvivalenata troloksa (TE). Koncentracija pojedinačnih polifenolnih spojeva, određena je primjenom tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti, HPLC. Rezultati: Izravni maksimalni vazodilatacijski učinak, Emax, crnog i bijelog prošeka u usporedbi sa standardnim crnim i bijelim vinom bio je 20-30% manji s vrijednostima 60, 4±3, 9%, 64, 4±6, 0% i 64, 7±6, 1% vs. 87, 1%±5, 0% za crni prošek iz 2007., 2008. i 2009.godine vs. crno vino iz 2007.godine te Emax 12, 9±3, 1% vs. 21±4, 9% za bijeli prošek iz 2008. godine vs. bijelo vino iz 2010.godine. Antioksidacijska sposobnost crnog prošeka također pokazuje niže vrijednosti u usporedbi sa vinom iste sorte u sva tri uzorka, dok bijelo vino i prošek pokazuju slične vrijednosti koje su međutim zanemarivo niske. Crno se vino odlikuje visokim sadržajem ukupnih polifenola, flavonoida i antocijana, dok je u crnom prošeku koncentacija ukupnih fenola za oko trećinu manja, antocijana ista, a ne-flavonoida trostruko veća. Bijelo vino i prošek imaju mnogo niži sadržaj antocijana i ukupnih fenola uz izraženu dominaciju ne-flavonoidne komponente. 42 Zaključak: Studija je pokazala da prošek crne sorte ima značajnu, ali ipak slabiju vazodilatacijsku i antioksidacijsku aktivnost in vitro, da je vrlo bogat polifenolima, ali da ima manju koncentraciju ukupnih fenola i flavonoida, a veću koncentracijom ne-flavonoida u usporedbi sa standardnim crnim vinom (Plavac mali). Vino i prošek dobiveni od bijele sorte grožđa ostvarili su slabi vazodilatacijski i antioksidacijski učinak in vitro, iako je vino bilo potentnije u ostvarivanju vazodilatacijskog učinka. Odlikuju se niskim koncentracijama i antocijana i ukupnih fenola te dominacijom neflavonoida. Uspoređujući polifenolni sadržaj i sastav, može se zaključiti da tradicionalni način proizvodnje prošeka u usporedbi sa standardnim tehnikama proizvodnje vina dovodi do povećanja koncentracije određenih ne-flavonoidnih i flavonoidnih spojeva, koji međutim ne doprinose značajno vazodilatacijskom i antioksidacijskom učinku.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2013-11-8652 - Biološki učinci vina: utjecaj vinifikacijske tehnologije, dealkoholizacije i starenja vina (BioWine) (Boban, Mladen, HRZZ ) ( CroRIS)
Profili:
Ivana Mudnić
(mentor)