Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1256307

Utjecaj postupka prerade na sadržaj bioaktivnih spojeva u prahu maline


Galić, Ante; Pliestić, Stjepan; Đurić, Sebastian; Dujmović, Mia; Voća, Sandra; Šic Žlabur, Jana
Utjecaj postupka prerade na sadržaj bioaktivnih spojeva u prahu maline // Zbornik radova 58. hrvatskog i 18. međunarodnog simpozija agronoma / Carović-Stanko, Klaudija ; Širić, Ivan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2023. str. 380-384 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 1256307 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj postupka prerade na sadržaj bioaktivnih spojeva u prahu maline
(The influence of processing method on the content of bioactive compounds in raspberry powder)

Autori
Galić, Ante ; Pliestić, Stjepan ; Đurić, Sebastian ; Dujmović, Mia ; Voća, Sandra ; Šic Žlabur, Jana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Zbornik radova 58. hrvatskog i 18. međunarodnog simpozija agronoma / Carović-Stanko, Klaudija ; Širić, Ivan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2023, 380-384

Skup
58. hrvatski i 18. međunarodni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Dubrovnik, Hrvatska, 11.02.2023. - 17.02.2023

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Malina, Himbo-Top, zamrzavanje, sušenje, prah, bioaktivni spojevi
(Raspberry, Himbo-Top, freezing, drying, powder, bioactive compounds)

Sažetak
Cilj ovoga rada bio je utvrditi promjene sadržaja bioaktivnih komponenti tijekom proizvodnje suhog praha maline kao i utjecaj temperature sušenja na kvalitetu finalnog proizvoda. Plodovi malina s početnim udjelom vode od 87, 17 % osušeni su u laboratorijskom sušioniku „INKO” ST40 pri temperaturi od 40 °C i atmosferskom tlaku 1013 hPa do postizanja sadržaja vode od približno 15 %. Iz dobivenih rezultata vidljivo je da tijekom proizvodnje suhog praha u finalnom proizvodu došlo do smanjenja udjela vitamina C za 85, 59 %, ukupnih fenola za 32, 32 %, flavonoida za 40, 09 %, neflavonoida za 24, 61 %, antocijana za 2, 78 % i antioksidacijskog kapaciteta za 18, 98 %. Stoga se može zaključiti da parametri sušenja značajno utječu na sadržaj analiziranih bioaktivnih spojeva.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Sandra Voća (autor)

Avatar Url Stjepan Pliestić (autor)

Avatar Url Ante Galić (autor)

Avatar Url Jana Šic Žlabur (autor)

Avatar Url Mia Dujmović (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

sa.agr.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Galić, Ante; Pliestić, Stjepan; Đurić, Sebastian; Dujmović, Mia; Voća, Sandra; Šic Žlabur, Jana
Utjecaj postupka prerade na sadržaj bioaktivnih spojeva u prahu maline // Zbornik radova 58. hrvatskog i 18. međunarodnog simpozija agronoma / Carović-Stanko, Klaudija ; Širić, Ivan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2023. str. 380-384 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Galić, A., Pliestić, S., Đurić, S., Dujmović, M., Voća, S. & Šic Žlabur, J. (2023) Utjecaj postupka prerade na sadržaj bioaktivnih spojeva u prahu maline. U: Carović-Stanko, K. & Širić, I. (ur.)Zbornik radova 58. hrvatskog i 18. međunarodnog simpozija agronoma.
@article{article, author = {Gali\'{c}, Ante and Pliesti\'{c}, Stjepan and \DJuri\'{c}, Sebastian and Dujmovi\'{c}, Mia and Vo\'{c}a, Sandra and \v{S}ic \v{Z}labur, Jana}, year = {2023}, pages = {380-384}, keywords = {Malina, Himbo-Top, zamrzavanje, su\v{s}enje, prah, bioaktivni spojevi}, title = {Utjecaj postupka prerade na sadr\v{z}aj bioaktivnih spojeva u prahu maline}, keyword = {Malina, Himbo-Top, zamrzavanje, su\v{s}enje, prah, bioaktivni spojevi}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Dubrovnik, Hrvatska} }
@article{article, author = {Gali\'{c}, Ante and Pliesti\'{c}, Stjepan and \DJuri\'{c}, Sebastian and Dujmovi\'{c}, Mia and Vo\'{c}a, Sandra and \v{S}ic \v{Z}labur, Jana}, year = {2023}, pages = {380-384}, keywords = {Raspberry, Himbo-Top, freezing, drying, powder, bioactive compounds}, title = {The influence of processing method on the content of bioactive compounds in raspberry powder}, keyword = {Raspberry, Himbo-Top, freezing, drying, powder, bioactive compounds}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Dubrovnik, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font