Pregled bibliografske jedinice broj: 1256307
Utjecaj postupka prerade na sadržaj bioaktivnih spojeva u prahu maline
Utjecaj postupka prerade na sadržaj bioaktivnih spojeva u prahu maline // Zbornik radova 58. hrvatskog i 18. međunarodnog simpozija agronoma / Carović-Stanko, Klaudija ; Širić, Ivan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2023. str. 380-384 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 1256307 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj postupka prerade na sadržaj bioaktivnih
spojeva u prahu maline
(The influence of processing method on the content
of bioactive compounds in raspberry powder)
Autori
Galić, Ante ; Pliestić, Stjepan ; Đurić, Sebastian ; Dujmović, Mia ; Voća, Sandra ; Šic Žlabur, Jana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbornik radova 58. hrvatskog i 18. međunarodnog simpozija agronoma
/ Carović-Stanko, Klaudija ; Širić, Ivan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2023, 380-384
Skup
58. hrvatski i 18. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Dubrovnik, Hrvatska, 11.02.2023. - 17.02.2023
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
Malina, Himbo-Top, zamrzavanje, sušenje, prah, bioaktivni spojevi
(Raspberry, Himbo-Top, freezing, drying, powder, bioactive compounds)
Sažetak
Cilj ovoga rada bio je utvrditi promjene sadržaja bioaktivnih komponenti tijekom proizvodnje suhog praha maline kao i utjecaj temperature sušenja na kvalitetu finalnog proizvoda. Plodovi malina s početnim udjelom vode od 87, 17 % osušeni su u laboratorijskom sušioniku „INKO” ST40 pri temperaturi od 40 °C i atmosferskom tlaku 1013 hPa do postizanja sadržaja vode od približno 15 %. Iz dobivenih rezultata vidljivo je da tijekom proizvodnje suhog praha u finalnom proizvodu došlo do smanjenja udjela vitamina C za 85, 59 %, ukupnih fenola za 32, 32 %, flavonoida za 40, 09 %, neflavonoida za 24, 61 %, antocijana za 2, 78 % i antioksidacijskog kapaciteta za 18, 98 %. Stoga se može zaključiti da parametri sušenja značajno utječu na sadržaj analiziranih bioaktivnih spojeva.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Sandra Voća
(autor)
Stjepan Pliestić
(autor)
Ante Galić
(autor)
Jana Šic Žlabur
(autor)
Mia Dujmović
(autor)