Pregled bibliografske jedinice broj: 1255801
Uzroci i mogućnosti sprječavanja nastajanja otpada od hrane
Uzroci i mogućnosti sprječavanja nastajanja otpada od hrane // Zbornik sažetaka 58. hrvatskog i 18. međunarodnog simpozija agronoma
Dubrovnik, Hrvatska, 2023. str. 411-415 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 1255801 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Uzroci i mogućnosti sprječavanja nastajanja
otpada od hrane
(Causes and ways to avoid food waste)
Autori
Jona, Šurić ; Anamarija, Peter ; Jana, Šic Žlabur ; Ivan, Brandić ; Neven, Voća
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka 58. hrvatskog i 18. međunarodnog simpozija agronoma
/ - , 2023, 411-415
Skup
58th Croatian & 18th International Symposium on Agriculture
Mjesto i datum
Dubrovnik, Hrvatska, 11.02.2023. - 17.02.2023
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
otpad od hrane ; gubici ; mogućnosti smanjivanja ; planiranje
(food waste ; losses ; ways to reduce ; planning)
Sažetak
Sve veće količine generiranog otpada od hrane odbačene na odlagališta velika su prijetnja u postizanju održivog razvoja, stabilnosti tržišta hrane, rastu ljudske populacije i dobrobiti ljudi. Odbačena hrana ima dalekosežne posljedice, kako na nacionalnoj tako i na globalnoj, ali i okolišnoj razini. Sve je manje obradivih poljoprivrednih površina, smanjuju se zalihe fosilnih goriva i sve je teže proizvesti hranu. Poljoprivredna proizvodnja se okreće obnovljivim izvorima energije i održivoj proizvodnji uz maksimalno iskorištavanje dostupnih resursa. Uzimajući u obzir sve to potpuno je neprihvatljivo proizvoditi velike količine otpada od hrane, dok se istovremeno bilježi stalan porast gladi. S obzirom da su potrošači odgovorni za veliki stupanj odbačene hrane, institucije uz pomoć znanosti orijentiraju se na istraživanja koja mogu ponuditi moguća rješenja u preventivnom djelovanju ili barem djelomičnom zaustavljanju negativnog trenda u bacanju hrane.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA
Profili:
Jana Šic Žlabur
(autor)
Ivan Brandić
(autor)
Neven Voća
(autor)
Anamarija Peter
(autor)
Jona Šurić
(autor)