Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1255458

Odnos između boje mesa pilećih prsa i pH, gubitka mesnog soka i profila masnih kiselina


Kralik, Gordana; Kralik, Zlata
Odnos između boje mesa pilećih prsa i pH, gubitka mesnog soka i profila masnih kiselina // Zbornik radova 58. hrvatskog i 18. međunarodnog simpozija agronoma / Carović-Stanko, Klaudija ; Širić, Ivan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2023. str. 326-331 (poster, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 1255458 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Odnos između boje mesa pilećih prsa i pH, gubitka mesnog soka i profila masnih kiselina
(The relationship between chicken breast meat color and pH, drip loss and fatty acid profile)

Autori
Kralik, Gordana ; Kralik, Zlata

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Zbornik radova 58. hrvatskog i 18. međunarodnog simpozija agronoma / Carović-Stanko, Klaudija ; Širić, Ivan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2023, 326-331

Skup
58. hrvatski i 18. međunarodni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Dubrovnik, Hrvatska, 11.02.2023. - 17.02.2023

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
brojlersko meso ; boja mesa ; pH ; masne kiseline
(broiler meat ; colour meat ; pH value ; fatty acids)

Sažetak
U radu se istražuje kvaliteta prsnog mesa Ross 308 brojlera u dobi od 42 dana. U istraživanju je analizirano 30 uzoraka. Nakon klasifikacije prema boji mišića utvrđeno je 20 uzoraka blijedog, mekanog i vodnjikavog (BMV) i 10 normalnog. Tamnog, čvrstog i suhog mesa (TČS) nije bilo. Za vrednovanje kvalitete mesa korišteni su sljedeći pokazatelji: boja (CIE L*, a* b*), pH vrijednost, gubitak mesnog soka (%) i profil masnih kiselina. Pri klasifikaciji prsnog mesa prema boji upotrijebljeni su sljedeći pokazatelji: CIE L* od 44 do 53 meso normalnih svojstava, CIE L*> 53 BMV i CIE L*< 44 TČS meso. Vrijednosti boje mesa bile su statistički značajno veće kod BMV mesa u odnosu na meso normalnih svojstava (CIE L* 57, 01 : 50, 08 ; P<0, 001). Nisu ustanovljene statistički značajne razlike u pH vrijednostima i gubitku mesnog soka (%) između ispitivanih skupina mesa. Normalno meso sadržavalo je statistički značajno manje ukupnih zasićenih masnih kiselina (ΣSFA), a više ukupnih n-6 i n-3 polinezasićenih masnih kiselina (Σn-6 PUFA i Σn-3 PUFA) u odnosu na BMV meso.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
EK-KF-KK.01.1.1.01.0010 - Znanstveni centar izvrsnosti za personaliziranu brigu o zdravlju (ZCIPersonHealth) (Polašek, Ozren; Secenji, Aleksandar, EK ) ( CroRIS)

Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Profili:

Avatar Url Gordana Kralik (autor)

Avatar Url Zlata Kralik (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Kralik, Gordana; Kralik, Zlata
Odnos između boje mesa pilećih prsa i pH, gubitka mesnog soka i profila masnih kiselina // Zbornik radova 58. hrvatskog i 18. međunarodnog simpozija agronoma / Carović-Stanko, Klaudija ; Širić, Ivan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2023. str. 326-331 (poster, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Kralik, G. & Kralik, Z. (2023) Odnos između boje mesa pilećih prsa i pH, gubitka mesnog soka i profila masnih kiselina. U: Carović-Stanko, K. & Širić, I. (ur.)Zbornik radova 58. hrvatskog i 18. međunarodnog simpozija agronoma.
@article{article, author = {Kralik, Gordana and Kralik, Zlata}, year = {2023}, pages = {326-331}, keywords = {brojlersko meso, boja mesa, pH, masne kiseline}, title = {Odnos izme\dju boje mesa pile\'{c}ih prsa i pH, gubitka mesnog soka i profila masnih kiselina}, keyword = {brojlersko meso, boja mesa, pH, masne kiseline}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Dubrovnik, Hrvatska} }
@article{article, author = {Kralik, Gordana and Kralik, Zlata}, year = {2023}, pages = {326-331}, keywords = {broiler meat, colour meat, pH value, fatty acids}, title = {The relationship between chicken breast meat color and pH, drip loss and fatty acid profile}, keyword = {broiler meat, colour meat, pH value, fatty acids}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Dubrovnik, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font