Pregled bibliografske jedinice broj: 1255458
Odnos između boje mesa pilećih prsa i pH, gubitka mesnog soka i profila masnih kiselina
Odnos između boje mesa pilećih prsa i pH, gubitka mesnog soka i profila masnih kiselina // Zbornik radova 58. hrvatskog i 18. međunarodnog simpozija agronoma / Carović-Stanko, Klaudija ; Širić, Ivan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2023. str. 326-331 (poster, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 1255458 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Odnos između boje mesa pilećih prsa i pH, gubitka mesnog soka i profila masnih kiselina
(The relationship between chicken breast meat color and pH, drip loss and fatty acid profile)
Autori
Kralik, Gordana ; Kralik, Zlata
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbornik radova 58. hrvatskog i 18. međunarodnog simpozija agronoma
/ Carović-Stanko, Klaudija ; Širić, Ivan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2023, 326-331
Skup
58. hrvatski i 18. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Dubrovnik, Hrvatska, 11.02.2023. - 17.02.2023
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
brojlersko meso ; boja mesa ; pH ; masne kiseline
(broiler meat ; colour meat ; pH value ; fatty acids)
Sažetak
U radu se istražuje kvaliteta prsnog mesa Ross 308 brojlera u dobi od 42 dana. U istraživanju je analizirano 30 uzoraka. Nakon klasifikacije prema boji mišića utvrđeno je 20 uzoraka blijedog, mekanog i vodnjikavog (BMV) i 10 normalnog. Tamnog, čvrstog i suhog mesa (TČS) nije bilo. Za vrednovanje kvalitete mesa korišteni su sljedeći pokazatelji: boja (CIE L*, a* b*), pH vrijednost, gubitak mesnog soka (%) i profil masnih kiselina. Pri klasifikaciji prsnog mesa prema boji upotrijebljeni su sljedeći pokazatelji: CIE L* od 44 do 53 meso normalnih svojstava, CIE L*> 53 BMV i CIE L*< 44 TČS meso. Vrijednosti boje mesa bile su statistički značajno veće kod BMV mesa u odnosu na meso normalnih svojstava (CIE L* 57, 01 : 50, 08 ; P<0, 001). Nisu ustanovljene statistički značajne razlike u pH vrijednostima i gubitku mesnog soka (%) između ispitivanih skupina mesa. Normalno meso sadržavalo je statistički značajno manje ukupnih zasićenih masnih kiselina (ΣSFA), a više ukupnih n-6 i n-3 polinezasićenih masnih kiselina (Σn-6 PUFA i Σn-3 PUFA) u odnosu na BMV meso.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
EK-KF-KK.01.1.1.01.0010 - Znanstveni centar izvrsnosti za personaliziranu brigu o zdravlju (ZCIPersonHealth) (Polašek, Ozren; Secenji, Aleksandar, EK ) ( CroRIS)
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek