Pregled bibliografske jedinice broj: 1255245
Zajedničko objedovanje kao prediktor kvalitete i zadovoljstva romantičnom vezom
Zajedničko objedovanje kao prediktor kvalitete i zadovoljstva romantičnom vezom // 24. Dani Ramira i Zorana Bujasa - knjiga sažetaka / Jelić, M. ; Tomas, J. (ur.).
Zagreb: Odsjek za psihologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, 2019. str. 119-119 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1255245 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Zajedničko objedovanje kao prediktor kvalitete i zadovoljstva romantičnom vezom
(Having meals together as predictor of romantic relationship satisfaction and quality)
Autori
Petranović, Alan ; Ljubotina Damir
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
24. Dani Ramira i Zorana Bujasa - knjiga sažetaka
/ Jelić, M. ; Tomas, J. - Zagreb : Odsjek za psihologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, 2019, 119-119
Skup
24. međunarodni psihologijski znanstveni skup: Dani Ramira i Zorana Bujasa (DRZB 2019)
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 11.04.2019. - 13.04.2019
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
kvaliteta i zadovoljstvo vezom, zajednički obrok, komunikacija, hrana
(relationship quality and satisfaction, meals together, communication, food)
Sažetak
Uvjet za preživljavanje čovjeka zadovoljavanje je njegovih temeljnih potreba. Relevantne za ovaj rad i međusobno povezane su potreba za hranom i potreba za bliskošću. Univerzalnost i povezanost dviju spomenutih potreba se očituje u potpuno različitim kulturama. Obroci, a pogotovo zajednički obroci para su potencijalni facilitatori različitih emocionalnih stanja, na svakodnevnoj razini. Budući da potreba za hranom zahtijeva svakodnevno zadovoljavanje, zajedničke obroke partnera, ako ih se redovito prakticira, može se smatrati redovitom zajedničkom aktivnosti. Pretpostavka je da mogu doprinijeti zadovoljstvu i kvaliteti veze, ako su praćeni komunikacijom kojom su partneri zadovoljni, te ih se, ovako interpretirano, može smatrati zaštitnim faktorom za vezu. Tema i cilj ovog istraživanja odnose se na ispitivanje spolnih razlika u doprinosu zajedničkih obroka zadovoljstvu i kvaliteti romantične veze, a razmatrani su prema modelu ulaganja u odnos i prema teorijama socijalne razmjene i jednakosti. Cilj istraživanja bio je ispitati spolne razlike s obzirom na ulogu različitih aspekata prehrane i komunikacije vezane uz zajedničke obroke za kvalitetu i zadovoljstvo romantičnom vezom, uz uvažavanje doprinosa koji na kvalitetu i zadovoljstvo romantičnom vezom ostvaruju zadovoljstvo seksualnim odnosima te drugi oblici komunikacije i zajedničkog provođenja vremena. Istraživanje je provedeno online, sa sudionicima u dobi između 18-40 god., bez djece, koji žive s partnerom barem jednu godinu. Analiza podataka je provedena uzimajući u obzir spolne razlike. Obje skupine smatraju zajedničke obroke važnima za vezu te se ne razlikuju u stupnju izražavanja privrženosti putem obroka. Zajednički obroci imaju pozitivan učinak na raspoloženje, u većoj mjeri za žene nego za muškarce. U modelu predikcije kvalitete i zadovoljstva vezom, računom hijerarhijske regresijske analize dobiven je značajan doprinos varijable zadovoljstva komunikacijom vezanom uz obrok (žene – 11%, muškarci – 4%).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Psihologija