Pregled bibliografske jedinice broj: 1255162
Uzgoj i zaštita zdravlja peradi
Uzgoj i zaštita zdravlja peradi / Janječić, Zlatko (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2023
CROSBI ID: 1255162 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Uzgoj i zaštita zdravlja peradi
(Breeding and health protection of poultry)
Autori
Janječić, Zlatko ; Bedeković, Dalibor ; Amšel Zelenika, Tajana ; Zglavnik, Tihomir ; Vincek, Dragutin
Vrsta obrazovnog materijala
Priručnik (visokoškolsko obrazovanje)
Izdavač
Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Grad
Zagreb
Godina
2023
Stranica
75
ISBN
978-953-8276-34-7
Ključne riječi
uzgoj, zaštita zdravlja, perad
(Breeding, health protection, poultry)
Sažetak
Ovaj je priručnik napisan kako bi se studenti studija Animalnih znanosti te Proizvodnje i prerade mesa kao i uzgajivači peradi upoznali s osnovama uzgoja i zaštite zdravlja peradi. Kratki uvod u svako poglavlje napisan je u nastavku kako bi pružio pregled priručnika. Poglavlje 1 – U poglavlju vezanom uz biološke osnove peradi opisani su osnovni anatomsko- fiziološki sustavi, s naglaskom na reproduktivni i probavni sustav koji imaju vrlo važnu ulogu u proizvodnji jaja i mesa peradi. Poglavlje 2 – U ovom je poglavlju opisana proizvodnja jednodnevnog podmlatka peradi te su prikazane najnovije spoznaje vezane uz inkubaciju rasplodnih jaja te postupcima s jednodnevnom peradi u valionici. Poglavlje 3 – Za potpuno ispoljavanje genetskog potencijala peradi za proizvodnju mesa i jaja u različitim načinima držanja, vrlo je bitan smještaj i odgovarajući mikroklimatski uvjeti za jednodnevnu perad te su u ovom poglavlju dane osnovne smjernice za osiguravanje tih uvjeta. Poglavlje 4 – Radi poboljšane dobrobiti kokoši nesilica, proizvodnja konzumnih kokošjih jaja odvija se u alternativnim sustavima držanja koji su opisani u ovom poglavlju. Isto tako, opisano je određivanje kvalitete kokošjih jaja. Poglavlje 5 – Danas se meso različitih vrsta peradi proizvodi u zatvorenom, ali sve više i u slobodnom sustavu proizvodnje, a tehnologija tova različitih vrsta peradi opisana je u ovom poglavlju. Poglavlje 6 – U ovom je poglavlju opisana izravna prodaja mesa i jaja izvornih pasmina peradi radi lakšeg plasmana proizvoda od izvornih pasmina peradi proizvedenih na obiteljskim gospodarstvima. Poglavlje 7 – U ovom poglavlju opisani su postupci preventivnih mjera koje utječu na zdravlje peradi, a što je uvjet za uspješnu peradarsku proizvodnju. Obuhvaćene su preventivne mjere u širem smislu riječi koje se odnose na uvjete smještaja, hranidbe i tehnologije i mjere preventive u užem smislu riječi koje obuhvaćaju imunoprofilaksu, dijagnostiku, liječenje, sanitarne i upravne mjere. Poglavlje 8 – U poglavlju vezanom za bolesti u uzgojima peradi opisane su najznačajnije virusne, bakterijske i parazitarne bolesti te Aspergiloza kao jedna od važnijih mikoza. Bolesti su opisane sažeto s opisom kliničke slike, razudbenog nalaza te preventive i liječenja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina, Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb,
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Dragutin Vincek
(autor)
Dalibor Bedeković
(autor)
Zlatko Janječić
(autor)
Tajana Amšel Zelenika
(autor)