Pregled bibliografske jedinice broj: 1253892
Kulturološki potencijal ruske frazeologije utemeljene na gastronomskoj metafori u poučavanju ruskog kao stranog jezika
Kulturološki potencijal ruske frazeologije utemeljene na gastronomskoj metafori u poučavanju ruskog kao stranog jezika // Jezici i svjetovi. Zbornik radova s Drugog znanstveno-stručnog skupa Hrvatskog društva sveučilišnih lektora / Banković-Mandić, Ivančica ; Majerović, Marko ; Zubak Pivarski, Marina (ur.).
Zagreb: Hrvatska sveučilišna naklada, 2023. str. 23-35
CROSBI ID: 1253892 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kulturološki potencijal ruske frazeologije
utemeljene na gastronomskoj metafori u poučavanju
ruskog kao stranog jezika
(The Cultural Potential of Russian Metaphors with
Food as their Source Domain in the Teaching of
Russian as a Foreign Language)
Autori
Hrnjak, Anita
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Poglavlja u knjigama, stručni
Knjiga
Jezici i svjetovi. Zbornik radova s Drugog znanstveno-stručnog skupa Hrvatskog društva sveučilišnih lektora
Urednik/ci
Banković-Mandić, Ivančica ; Majerović, Marko ; Zubak Pivarski, Marina
Izdavač
Hrvatska sveučilišna naklada
Grad
Zagreb
Godina
2023
Raspon stranica
23-35
ISBN
978-953-169-529-9
Ključne riječi
frazeologija, ruski kao strani jezik, gastronomska metafora, kulturološki potencijal, lingvokulturološka kompetencija
(phraseology, Russian as a foreign language, gastronomy metaphor, cultural potential, linguocultural competence)
Sažetak
Rad polazi od pretpostavke da se na gastronomskoj metafori gradi značajan dio jezične slike svijeta nekog jezičnog kolektiva, a u frazeološkom sloju jezika leži bogat kulturološki sloj koji predstavlja bitan potencijal u učenju i poučavanju stranoga jezika s obzirom na to da se danas kao jedna od bitnih kompetencija ističe upravo lingvokulturološka kompetencija. U svrhu ilustracije kulturološkog potencijala provodi se semantičko-konceptuaalna analiza dijela ruske frazeologije utemeljenog na metaforizaciji jela koja čine tipičnu rusku trpezu s ciljem ukazivanja na razliku između univerzalnog i kulturno- nacionalno specifičnog. Pritom korpus za analizu čine ruski frazemi u kojima se kao komponenta pojavljuje neko od jela uobičajenih u tradicionalnoj i suvremenoj ruskoj kuhinji. Rad je fokusiran na mogućnosti primjene rezultata provedene analize u poučavanju ruskoga kao stranog jezika kroz formiranje bitnoga fragmenta lingvokulturološke kompetencije.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Filologija