Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1253575

Senzorska procjena odabranih voćnih oparaka


Dorbić, Boris; Friganović, Emilija; Stipanović, Branka; Vrdoljak, Marija; Mandinić, Sandra; Davitkovska, Margarita
Senzorska procjena odabranih voćnih oparaka // Zbornik sažetaka: II. Međunarodna znanstveno– stručna konferencija "Izazovi i razvojne mogućnosti ruralnih krajeva – 2022." / Vrdoljak, Marija (ur.).
Knin: Veleučilište Marko Marulić u Kninu, 2022. str. 7-7 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 1253575 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Senzorska procjena odabranih voćnih oparaka
(Sensory evaluation of selected fruit infusions)

Autori
Dorbić, Boris ; Friganović, Emilija ; Stipanović, Branka ; Vrdoljak, Marija ; Mandinić, Sandra ; Davitkovska, Margarita

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka: II. Međunarodna znanstveno– stručna konferencija "Izazovi i razvojne mogućnosti ruralnih krajeva – 2022." / Vrdoljak, Marija - Knin : Veleučilište Marko Marulić u Kninu, 2022, 7-7

Skup
2. međunarodna znanstveno-stručna konferencija Izazovi i razvojne mogućnosti ruralnih krajeva

Mjesto i datum
Knin, Hrvatska, 25.11.2022

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
fruit, healing properties, infusions, sensory

Sažetak
Konzumacija voća je značajna ne samo zbog njegovih nutritivnih karakteristika već i zbog ljekovitosti koja je poznata još od davnina. Kod nas su popularni i voćni oparci kao topli ili hladni napitci koji krijepe organizam, a obiluju vitaminima, mineralima i drugim ljekovitim tvarima. U općem dijelu rada dane su neke opće karakteristike vezane za biološke, kemijske i ljekovite karakteristike odabranih voćnih vrsta čiji su oparci korišteni za senzorsku procjenu u praktičnom dijelu rada. Za primjer mogu se izdvojiti marelice koje sadrže visoku koncentraciju vitamina C, a u liječenju su se koristile kod bolesti očiju, kože, kašlja, crijeva, živčanog sustava itd. Trešnja je poznata za liječenje, anemije, bronhitisa, zatvora za inhaliranje, dok se borovnica u pučkoj medicini najviše koristila za jačanje organizma. Brusnica je snažan antioksidans i povoljno djeluje u suzbijanju raka. Jabuka se koristi kao dijetalna namirnica u liječenju širokog spektra bolesti, a bogata je pektinom i vitaminom C. U drugom dijelu rada metodom senzorske procjene izvršena je procjena odabranih oparaka proizvođača Franck d .o. o. (20 grama filterske monodoze). Senzorska procjena potrošača je izvršena u lipnju 2022. godine na uzorku od 8 ispitanika (studenti i nastavnici Veleučilišta „Marko Marulić“ u Kninu). Ispitanici su s ocjenom dobar ocijenili oparke od jabuke, borovnice i šipka s hibiskusom, a s vrlo dobrim oparke od trešnje, brusnice, šumskog voća i marelice.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija, Nutricionizam



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Veleučilište "Marko Marulić", Knin

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

conference.veleknin.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Dorbić, Boris; Friganović, Emilija; Stipanović, Branka; Vrdoljak, Marija; Mandinić, Sandra; Davitkovska, Margarita
Senzorska procjena odabranih voćnih oparaka // Zbornik sažetaka: II. Međunarodna znanstveno– stručna konferencija "Izazovi i razvojne mogućnosti ruralnih krajeva – 2022." / Vrdoljak, Marija (ur.).
Knin: Veleučilište Marko Marulić u Kninu, 2022. str. 7-7 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Dorbić, B., Friganović, E., Stipanović, B., Vrdoljak, M., Mandinić, S. & Davitkovska, M. (2022) Senzorska procjena odabranih voćnih oparaka. U: Vrdoljak, M. (ur.)Zbornik sažetaka: II. Međunarodna znanstveno– stručna konferencija "Izazovi i razvojne mogućnosti ruralnih krajeva – 2022.".
@article{article, author = {Dorbi\'{c}, Boris and Friganovi\'{c}, Emilija and Stipanovi\'{c}, Branka and Vrdoljak, Marija and Mandini\'{c}, Sandra and Davitkovska, Margarita}, editor = {Vrdoljak, M.}, year = {2022}, pages = {7-7}, keywords = {fruit, healing properties, infusions, sensory}, title = {Senzorska procjena odabranih vo\'{c}nih oparaka}, keyword = {fruit, healing properties, infusions, sensory}, publisher = {Veleu\v{c}ili\v{s}te Marko Maruli\'{c} u Kninu}, publisherplace = {Knin, Hrvatska} }
@article{article, author = {Dorbi\'{c}, Boris and Friganovi\'{c}, Emilija and Stipanovi\'{c}, Branka and Vrdoljak, Marija and Mandini\'{c}, Sandra and Davitkovska, Margarita}, editor = {Vrdoljak, M.}, year = {2022}, pages = {7-7}, keywords = {fruit, healing properties, infusions, sensory}, title = {Sensory evaluation of selected fruit infusions}, keyword = {fruit, healing properties, infusions, sensory}, publisher = {Veleu\v{c}ili\v{s}te Marko Maruli\'{c} u Kninu}, publisherplace = {Knin, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font