Pregled bibliografske jedinice broj: 1251647
Utjecaj različitih načina sušenja na fizikalne i kemijske karakteristike zrna pšenice
Utjecaj različitih načina sušenja na fizikalne i kemijske karakteristike zrna pšenice, 2022., diplomski rad, diplomski, Zagreb
CROSBI ID: 1251647 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj različitih načina sušenja na fizikalne i
kemijske karakteristike zrna pšenice
(The influence of different drying methods on the
physical and chemical characteristics of wheat
grains)
Autori
Skenderović, Emanuel
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Mjesto
Zagreb
Datum
29.09
Godina
2022
Stranica
63
Mentor
Krička, Tajana
Ključne riječi
pšenica, sušenje, konvekcijko sušenje, sušenje u fluidnom sloju, sušenje pri podtlaku
(wheat, drying, convection drying, drying in a fluid bed, drying under negative pressure)
Sažetak
Pšenica je jedna od glavnih prehrambenih ratarskih kultura u svijetu, a produkti pšenice koriste se u širokom spektru prehrambene industrije. Proizvodnja i očuvanje kvalitetnog zrna pšenice predstavlja velik izazov za poljoprivredne proizvođače i industriju. Nakon žetve zrno pšenice potrebno je doraditi kako bi bilo pogodno za daljnu upotrebu i skladištenje. Sušenje je jedan od glavnih doradbenih procesa prije skladištenja i o njemu najviše ovisi kvaliteta zrna i vijek skladištenja. S ciljem očuvanja kvalitete zrna u današnje vrijeme upotrebljavaju se novije metode sušenja i to u fluidnom sloju te stanju podtlaka. Modernijim tehnologijama sušenja postiže se očuvanje fizikalnih i kemijskih karakteristika zrna. Istraživanje se provodilo na 4 različite sorte pšenice, a to su: OS Kraljica, OS Renata, OS Srpanjka i OS El Nino. Dorada zrna sušenjem provodila se na tri načina sušenja: sušenje pri podtlaku, primjenom sušenja u fluidnom sloju i konvekcijsko sušenje. Sušenje zrna pšenice provodilo se pri temperaturama zraka od 50°C, 60°C i 70°C do vlažnosti zrna od 13%. Prije i nakon procesa sušenja odredila se analiza fizikalnih svojstva zrna koja je uključivala dimenzije zrna, te aposlutnu i hektolitarsku masu. Od kemijskih svojstva određeni su: vlaga, pepeo, masti, škrob i proteini u zrnu. Nakon dorade zrna izrađene su krivulje sušenja. Svi podatci statistički su obrađeni.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
EK-EFRR-KK.05.1.1.02.0016 - Proizvodnja hrane, biokompozita i biogoriva iz žitarica u kružnom biogospodarstvu (Krička, Tajana; Vican, Dijana; Bischof, Sandra, EK - KK.05.1.1.02) ( CroRIS)
Profili:
Tajana Krička
(mentor)