Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1251647

Utjecaj različitih načina sušenja na fizikalne i kemijske karakteristike zrna pšenice


Skenderović, Emanuel
Utjecaj različitih načina sušenja na fizikalne i kemijske karakteristike zrna pšenice, 2022., diplomski rad, diplomski, Zagreb


CROSBI ID: 1251647 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj različitih načina sušenja na fizikalne i kemijske karakteristike zrna pšenice
(The influence of different drying methods on the physical and chemical characteristics of wheat grains)

Autori
Skenderović, Emanuel

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Mjesto
Zagreb

Datum
29.09

Godina
2022

Stranica
63

Mentor
Krička, Tajana

Ključne riječi
pšenica, sušenje, konvekcijko sušenje, sušenje u fluidnom sloju, sušenje pri podtlaku
(wheat, drying, convection drying, drying in a fluid bed, drying under negative pressure)

Sažetak
Pšenica je jedna od glavnih prehrambenih ratarskih kultura u svijetu, a produkti pšenice koriste se u širokom spektru prehrambene industrije. Proizvodnja i očuvanje kvalitetnog zrna pšenice predstavlja velik izazov za poljoprivredne proizvođače i industriju. Nakon žetve zrno pšenice potrebno je doraditi kako bi bilo pogodno za daljnu upotrebu i skladištenje. Sušenje je jedan od glavnih doradbenih procesa prije skladištenja i o njemu najviše ovisi kvaliteta zrna i vijek skladištenja. S ciljem očuvanja kvalitete zrna u današnje vrijeme upotrebljavaju se novije metode sušenja i to u fluidnom sloju te stanju podtlaka. Modernijim tehnologijama sušenja postiže se očuvanje fizikalnih i kemijskih karakteristika zrna. Istraživanje se provodilo na 4 različite sorte pšenice, a to su: OS Kraljica, OS Renata, OS Srpanjka i OS El Nino. Dorada zrna sušenjem provodila se na tri načina sušenja: sušenje pri podtlaku, primjenom sušenja u fluidnom sloju i konvekcijsko sušenje. Sušenje zrna pšenice provodilo se pri temperaturama zraka od 50°C, 60°C i 70°C do vlažnosti zrna od 13%. Prije i nakon procesa sušenja odredila se analiza fizikalnih svojstva zrna koja je uključivala dimenzije zrna, te aposlutnu i hektolitarsku masu. Od kemijskih svojstva određeni su: vlaga, pepeo, masti, škrob i proteini u zrnu. Nakon dorade zrna izrađene su krivulje sušenja. Svi podatci statistički su obrađeni.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
EK-EFRR-KK.05.1.1.02.0016 - Proizvodnja hrane, biokompozita i biogoriva iz žitarica u kružnom biogospodarstvu (Krička, Tajana; Vican, Dijana; Bischof, Sandra, EK - KK.05.1.1.02) ( CroRIS)

Profili:

Avatar Url Tajana Krička (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Skenderović, Emanuel
Utjecaj različitih načina sušenja na fizikalne i kemijske karakteristike zrna pšenice, 2022., diplomski rad, diplomski, Zagreb
Skenderović, E. (2022) 'Utjecaj različitih načina sušenja na fizikalne i kemijske karakteristike zrna pšenice', diplomski rad, diplomski, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Skenderovi\'{c}, Emanuel}, year = {2022}, pages = {63}, keywords = {p\v{s}enica, su\v{s}enje, konvekcijko su\v{s}enje, su\v{s}enje u fluidnom sloju, su\v{s}enje pri podtlaku}, title = {Utjecaj razli\v{c}itih na\v{c}ina su\v{s}enja na fizikalne i kemijske karakteristike zrna p\v{s}enice}, keyword = {p\v{s}enica, su\v{s}enje, konvekcijko su\v{s}enje, su\v{s}enje u fluidnom sloju, su\v{s}enje pri podtlaku}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Skenderovi\'{c}, Emanuel}, year = {2022}, pages = {63}, keywords = {wheat, drying, convection drying, drying in a fluid bed, drying under negative pressure}, title = {The influence of different drying methods on the physical and chemical characteristics of wheat grains}, keyword = {wheat, drying, convection drying, drying in a fluid bed, drying under negative pressure}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font