Pregled bibliografske jedinice broj: 1251613
Fizikalno - kemijske promjene zrna ječma u procesu sušenja u fluidnom sloju i podtlačnom sušenju
Fizikalno - kemijske promjene zrna ječma u procesu sušenja u fluidnom sloju i podtlačnom sušenju, 2022., diplomski rad, diplomski, Zagreb
CROSBI ID: 1251613 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Fizikalno - kemijske promjene zrna ječma u procesu
sušenja u fluidnom sloju i podtlačnom sušenju
(Physico-chemical changes of barley grain in the
process of drying in a fluid bed and vacuum drying)
Autori
Bakarić, Doris
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Mjesto
Zagreb
Datum
29.09
Godina
2022
Stranica
55
Mentor
Matin, Ana
Ključne riječi
ječam, podtlačno sušenje, sušenje u fluidnom sloju, zrno ječma, kemijska i fizikalna svojstva zrna
(barley, vacuum drying, fluid bed drying, barley grain, chemical and physical characteristics of grain)
Sažetak
Istraživanje je provedeno na četiri različite sorte ječma: Rex, Barun, Lord i Panonac. Primjenom podtlačnog sušenja i sušenja u fluidnom sloju, utvrđuje se djelovanje navedenih metoda sušenja. Korištenje podtlačnog sušenja i sušenja u fluidnom sloju uz analize fizikalnih i kemijskih svojstava, uočavanje utjecaja istih na navedena svojstva ječma, prikazani su određeni rezultati pomoću kojih je potrebno dokazati koji način sušenja je pogodniji za očuvanje kvalitete zrna ječma. Jedan od važnijih načina dorade zrna je sušenje čime se nastoji postići željeni sadržaj vode zrna, ali i očuvati odgovarajuća fizikalna i kemijska svojstva. Neke od tih metoda su sušenje u fluidnom sloju koje je pogodno za sušenje rastresitih granulatnih materijala te sušenje podtlakom. Navedenim metodama utvrđuje se utjecaj sušenja na kakvoću zrna ječma. Dvije različite metode sušenja, sušenje pri podtlaku i u fluidnom sloju, provođene su na zrnu ječma pri različitim temperaturama, u vrijednostima od 50 °C, 60 °C i 70 °C do ravnotežne vlažnosti zrna ječma od 13 % gdje je prikazana krivulja sušenja. Prije i poslije sušenja određena su kemijska svojstva zrna prema standardnim metodama za određivanje udjela vlage, pepela, masti, mikroelemenata i makroelemenata. Fizikalna svojstva zrna su također odrađena prije i poslije različitih metoda sušenja za sve četiri sorte. Od fizikalnih svojstava prikazane su vrijednosti: masa 1000 zrna, hektolitarska masa, dimenzije zrna i sferičnost zrna. Primjenom podtlačnog sušenja i sušenja u fluidnom sloju, utvrđeno je djelovanje navedenih metoda sušenja gdje dobivene vrijednosti pokazuju koji je način sušenja pogodniji za očuvanje kakvoće zrna za četiri tretirane sorte ječma.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
EK-EFRR-KK.05.1.1.02.0016 - Proizvodnja hrane, biokompozita i biogoriva iz žitarica u kružnom biogospodarstvu (Krička, Tajana; Vican, Dijana; Bischof, Sandra, EK - KK.05.1.1.02) ( CroRIS)
Profili:
Ana Matin
(mentor)