Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1251613

Fizikalno - kemijske promjene zrna ječma u procesu sušenja u fluidnom sloju i podtlačnom sušenju


Bakarić, Doris
Fizikalno - kemijske promjene zrna ječma u procesu sušenja u fluidnom sloju i podtlačnom sušenju, 2022., diplomski rad, diplomski, Zagreb


CROSBI ID: 1251613 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Fizikalno - kemijske promjene zrna ječma u procesu sušenja u fluidnom sloju i podtlačnom sušenju
(Physico-chemical changes of barley grain in the process of drying in a fluid bed and vacuum drying)

Autori
Bakarić, Doris

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Mjesto
Zagreb

Datum
29.09

Godina
2022

Stranica
55

Mentor
Matin, Ana

Ključne riječi
ječam, podtlačno sušenje, sušenje u fluidnom sloju, zrno ječma, kemijska i fizikalna svojstva zrna
(barley, vacuum drying, fluid bed drying, barley grain, chemical and physical characteristics of grain)

Sažetak
Istraživanje je provedeno na četiri različite sorte ječma: Rex, Barun, Lord i Panonac. Primjenom podtlačnog sušenja i sušenja u fluidnom sloju, utvrđuje se djelovanje navedenih metoda sušenja. Korištenje podtlačnog sušenja i sušenja u fluidnom sloju uz analize fizikalnih i kemijskih svojstava, uočavanje utjecaja istih na navedena svojstva ječma, prikazani su određeni rezultati pomoću kojih je potrebno dokazati koji način sušenja je pogodniji za očuvanje kvalitete zrna ječma. Jedan od važnijih načina dorade zrna je sušenje čime se nastoji postići željeni sadržaj vode zrna, ali i očuvati odgovarajuća fizikalna i kemijska svojstva. Neke od tih metoda su sušenje u fluidnom sloju koje je pogodno za sušenje rastresitih granulatnih materijala te sušenje podtlakom. Navedenim metodama utvrđuje se utjecaj sušenja na kakvoću zrna ječma. Dvije različite metode sušenja, sušenje pri podtlaku i u fluidnom sloju, provođene su na zrnu ječma pri različitim temperaturama, u vrijednostima od 50 °C, 60 °C i 70 °C do ravnotežne vlažnosti zrna ječma od 13 % gdje je prikazana krivulja sušenja. Prije i poslije sušenja određena su kemijska svojstva zrna prema standardnim metodama za određivanje udjela vlage, pepela, masti, mikroelemenata i makroelemenata. Fizikalna svojstva zrna su također odrađena prije i poslije različitih metoda sušenja za sve četiri sorte. Od fizikalnih svojstava prikazane su vrijednosti: masa 1000 zrna, hektolitarska masa, dimenzije zrna i sferičnost zrna. Primjenom podtlačnog sušenja i sušenja u fluidnom sloju, utvrđeno je djelovanje navedenih metoda sušenja gdje dobivene vrijednosti pokazuju koji je način sušenja pogodniji za očuvanje kakvoće zrna za četiri tretirane sorte ječma.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
EK-EFRR-KK.05.1.1.02.0016 - Proizvodnja hrane, biokompozita i biogoriva iz žitarica u kružnom biogospodarstvu (Krička, Tajana; Vican, Dijana; Bischof, Sandra, EK - KK.05.1.1.02) ( CroRIS)

Profili:

Avatar Url Ana Matin (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Bakarić, Doris
Fizikalno - kemijske promjene zrna ječma u procesu sušenja u fluidnom sloju i podtlačnom sušenju, 2022., diplomski rad, diplomski, Zagreb
Bakarić, D. (2022) 'Fizikalno - kemijske promjene zrna ječma u procesu sušenja u fluidnom sloju i podtlačnom sušenju', diplomski rad, diplomski, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Bakari\'{c}, Doris}, year = {2022}, pages = {55}, keywords = {je\v{c}am, podtla\v{c}no su\v{s}enje, su\v{s}enje u fluidnom sloju, zrno je\v{c}ma, kemijska i fizikalna svojstva zrna}, title = {Fizikalno - kemijske promjene zrna je\v{c}ma u procesu su\v{s}enja u fluidnom sloju i podtla\v{c}nom su\v{s}enju}, keyword = {je\v{c}am, podtla\v{c}no su\v{s}enje, su\v{s}enje u fluidnom sloju, zrno je\v{c}ma, kemijska i fizikalna svojstva zrna}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Bakari\'{c}, Doris}, year = {2022}, pages = {55}, keywords = {barley, vacuum drying, fluid bed drying, barley grain, chemical and physical characteristics of grain}, title = {Physico-chemical changes of barley grain in the process of drying in a fluid bed and vacuum drying}, keyword = {barley, vacuum drying, fluid bed drying, barley grain, chemical and physical characteristics of grain}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font