Pregled bibliografske jedinice broj: 1250414
STRUKTURA POSTOJEĆEG SORTIMENTA I KVALITETA PLODA JABUKE U HRVATSKOJ
STRUKTURA POSTOJEĆEG SORTIMENTA I KVALITETA PLODA JABUKE U HRVATSKOJ // Oplemenjivanje bilja, sjemenarstvo i rasadničarstvo / Haramija, Josip (ur.).
Zagreb: Hrvatsko agronomsko društvo, 2022. str. 84-85 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1250414 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
STRUKTURA POSTOJEĆEG SORTIMENTA I KVALITETA PLODA
JABUKE U HRVATSKOJ
(STRUCTURE OF THE EXISTING ASSORTMENT AND QUALITY OF
APPLE FRUIT IN CROATIA)
Autori
Skendrović Babojelić, Martina ; Vahčić, Nada ; Vrtodušić, Rea ; Beinrauch, Goran
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Oplemenjivanje bilja, sjemenarstvo i rasadničarstvo
/ Haramija, Josip - Zagreb : Hrvatsko agronomsko društvo, 2022, 84-85
Skup
15. međunarodni kongres Oplemenjivanje bilja, sjemenarstvo i rasadničarstvo
Mjesto i datum
Zadar, Hrvatska, 08.11.2022. - 11.11.2022
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
fizikalno-kemijska svojstva i senzorna svojstva ; plod ; proizvođač ; sorta ; tržište
(physico-chemical and sensory characteristics ; fruit, producers ; cultivar ; market)
Sažetak
Posljednjih nekoliko godina, proizvođači jabuke susreću se sa sve većim problemom i izazovima u proizvodnji kako zbog posljedica klimatskih promjena tako i brojnih drugih čimbenika, što u konačnici rezultira smanjenom domaćom proizvodnjom jabuke. S obzirom na strukturu sortimenta, kvaliteta ploda pojedinih sorata često ne udovoljava zahtjevima tržišta, a zbog nesređenog tržišta otkupljivači se okreću uvozu čime dodatno negativno utječu na domaću proizvodnju, a potrošačima su dostupne jabuke upitne kvalitete. Posljednjih nekoliko godina, u suradnji s različitim institucijama, provedeno je istraživanje fizikalno-kemijskih i senzornih svojstava ploda najzastupljenijih sorti jabuke u nasadima i na tržištu RH u cilju utvrđivanje kvalitete ploda. Dobiveni rezultati laboratorijskih analiza ukazuju kako kvaliteta ploda jabuke značajno varira iz godine u godinu, a najbolje rezultate ostvaruju sorte 'Fuji' i 'Cripps Pink' koje su u manjem postotku zastupljene u nasadima i na tržištu. Rezultati ocjene potrošača se dijelom poklapaju s rezultatima provedenih analiza što ukazuje kako potrošači znaju birati kvalitetnu jabuku kada im je ponuđena. Iz tog razloga važno je što više utjecati na svijest potrošača o odabiru sorti jabuke dobre kvalitete, a promjena sortimenta u skladu s klimatskim i pedološkim uvjetima, može voditi prema proizvodnji jabuke veće kvalitete, boljoj organizaciji proizvođača kao i većoj prepoznatljivosti kvalitetne domaće jabuke kod potrošača.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb