Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1250414

STRUKTURA POSTOJEĆEG SORTIMENTA I KVALITETA PLODA JABUKE U HRVATSKOJ


Skendrović Babojelić, Martina; Vahčić, Nada; Vrtodušić, Rea; Beinrauch, Goran
STRUKTURA POSTOJEĆEG SORTIMENTA I KVALITETA PLODA JABUKE U HRVATSKOJ // Oplemenjivanje bilja, sjemenarstvo i rasadničarstvo / Haramija, Josip (ur.).
Zagreb: Hrvatsko agronomsko društvo, 2022. str. 84-85 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 1250414 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
STRUKTURA POSTOJEĆEG SORTIMENTA I KVALITETA PLODA JABUKE U HRVATSKOJ
(STRUCTURE OF THE EXISTING ASSORTMENT AND QUALITY OF APPLE FRUIT IN CROATIA)

Autori
Skendrović Babojelić, Martina ; Vahčić, Nada ; Vrtodušić, Rea ; Beinrauch, Goran

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Oplemenjivanje bilja, sjemenarstvo i rasadničarstvo / Haramija, Josip - Zagreb : Hrvatsko agronomsko društvo, 2022, 84-85

Skup
15. međunarodni kongres Oplemenjivanje bilja, sjemenarstvo i rasadničarstvo

Mjesto i datum
Zadar, Hrvatska, 08.11.2022. - 11.11.2022

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
fizikalno-kemijska svojstva i senzorna svojstva ; plod ; proizvođač ; sorta ; tržište
(physico-chemical and sensory characteristics ; fruit, producers ; cultivar ; market)

Sažetak
Posljednjih nekoliko godina, proizvođači jabuke susreću se sa sve većim problemom i izazovima u proizvodnji kako zbog posljedica klimatskih promjena tako i brojnih drugih čimbenika, što u konačnici rezultira smanjenom domaćom proizvodnjom jabuke. S obzirom na strukturu sortimenta, kvaliteta ploda pojedinih sorata često ne udovoljava zahtjevima tržišta, a zbog nesređenog tržišta otkupljivači se okreću uvozu čime dodatno negativno utječu na domaću proizvodnju, a potrošačima su dostupne jabuke upitne kvalitete. Posljednjih nekoliko godina, u suradnji s različitim institucijama, provedeno je istraživanje fizikalno-kemijskih i senzornih svojstava ploda najzastupljenijih sorti jabuke u nasadima i na tržištu RH u cilju utvrđivanje kvalitete ploda. Dobiveni rezultati laboratorijskih analiza ukazuju kako kvaliteta ploda jabuke značajno varira iz godine u godinu, a najbolje rezultate ostvaruju sorte 'Fuji' i 'Cripps Pink' koje su u manjem postotku zastupljene u nasadima i na tržištu. Rezultati ocjene potrošača se dijelom poklapaju s rezultatima provedenih analiza što ukazuje kako potrošači znaju birati kvalitetnu jabuku kada im je ponuđena. Iz tog razloga važno je što više utjecati na svijest potrošača o odabiru sorti jabuke dobre kvalitete, a promjena sortimenta u skladu s klimatskim i pedološkim uvjetima, može voditi prema proizvodnji jabuke veće kvalitete, boljoj organizaciji proizvođača kao i većoj prepoznatljivosti kvalitetne domaće jabuke kod potrošača.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Skendrović Babojelić, Martina; Vahčić, Nada; Vrtodušić, Rea; Beinrauch, Goran
STRUKTURA POSTOJEĆEG SORTIMENTA I KVALITETA PLODA JABUKE U HRVATSKOJ // Oplemenjivanje bilja, sjemenarstvo i rasadničarstvo / Haramija, Josip (ur.).
Zagreb: Hrvatsko agronomsko društvo, 2022. str. 84-85 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Skendrović Babojelić, M., Vahčić, N., Vrtodušić, R. & Beinrauch, G. (2022) STRUKTURA POSTOJEĆEG SORTIMENTA I KVALITETA PLODA JABUKE U HRVATSKOJ. U: Haramija, J. (ur.)Oplemenjivanje bilja, sjemenarstvo i rasadničarstvo.
@article{article, author = {Skendrovi\'{c} Babojeli\'{c}, Martina and Vah\v{c}i\'{c}, Nada and Vrtodu\v{s}i\'{c}, Rea and Beinrauch, Goran}, editor = {Haramija, J.}, year = {2022}, pages = {84-85}, keywords = {fizikalno-kemijska svojstva i senzorna svojstva, plod, proizvo\dja\v{c}, sorta, tr\v{z}i\v{s}te}, title = {STRUKTURA POSTOJE\'{C}EG SORTIMENTA I KVALITETA PLODA JABUKE U HRVATSKOJ}, keyword = {fizikalno-kemijska svojstva i senzorna svojstva, plod, proizvo\dja\v{c}, sorta, tr\v{z}i\v{s}te}, publisher = {Hrvatsko agronomsko dru\v{s}tvo}, publisherplace = {Zadar, Hrvatska} }
@article{article, author = {Skendrovi\'{c} Babojeli\'{c}, Martina and Vah\v{c}i\'{c}, Nada and Vrtodu\v{s}i\'{c}, Rea and Beinrauch, Goran}, editor = {Haramija, J.}, year = {2022}, pages = {84-85}, keywords = {physico-chemical and sensory characteristics, fruit, producers, cultivar, market}, title = {STRUCTURE OF THE EXISTING ASSORTMENT AND QUALITY OF APPLE FRUIT IN CROATIA}, keyword = {physico-chemical and sensory characteristics, fruit, producers, cultivar, market}, publisher = {Hrvatsko agronomsko dru\v{s}tvo}, publisherplace = {Zadar, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font