Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1250040

Utjecaj različitih tremperatura čuvanja na svojstva piva kontaminiranog s Lactobacillus brevis


Mamić, Antonio; Marković, Kale; Štefanac, Dorotea; Vitas, Nika; Žiža, Jasminka; Ćosić, Ivana; Matijević, Bojan
Utjecaj različitih tremperatura čuvanja na svojstva piva kontaminiranog s Lactobacillus brevis // Knjiga sažetaka 19. Ružičkini dani Danas znanost – sutra industrija / Lauš, Ivana (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2022. str. 165-165 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, stručni)


CROSBI ID: 1250040 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj različitih tremperatura čuvanja na svojstva piva kontaminiranog s Lactobacillus brevis
(Influence of Different Storage Temperatures on the Properties of Beer Contaminated with Lactobacillus brevis)

Autori
Mamić, Antonio ; Marković, Kale ; Štefanac, Dorotea ; Vitas, Nika ; Žiža, Jasminka ; Ćosić, Ivana ; Matijević, Bojan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni

Izvornik
Knjiga sažetaka 19. Ružičkini dani Danas znanost – sutra industrija / Lauš, Ivana - Osijek : Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2022, 165-165

Skup
19. Ružičkini dani: Danas znanost-sutra industrija = 19th Ružička days: Today science-tomorrow industry

Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 21.09.2022. - 23.09.2022

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
čuvanje, kontaminacija, Lactobacillus brevis, pivo, svojstva
(storage, contamination, Lactobacillus brevis, beer, properties)

Sažetak
Pojava nepoželjnih mikroorganizama (kontaminanta) može uzrokovati promjenu senzorskih svojstava (okusa, mirisa i izgleda) piva i činiti ga neupotrebljivim za piće. Posebnu pažnja treba posvetiti mikrobiološkoj kontroli piva, pravovremenom otkrivanju izvora i vrste kontaminacije. Lactobacillus brevis je gram – pozitivna bakterija koja se koristi u industriji za proizvodnju fermentirane hrane. Međutim, ovu bakteriju se povezuje i sa kvarenjem hrane i pića, posebice piva [1]. Cilj rada je istražiti intenzitet promjena svojstava piva kontaminiranog sa Lb. brevis i čuvanog pri različitim temperaturama. Uzorci piva kontaminirani su sa Lb. brevis i čuvani pri različitim temperaturama, T = 4, 20 i 37 °C, kroz 7 dana. U pivu prije i nakon čuvanja praćena su sljedeća svojstva: pH – vrijednost, ekstrakt u osnovnoj sladovini, udio alkohola, gorčina, polifenoli, boja i bistroća. Također, određen je i ukupan broj stanica Lb. brevis.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Veleučilište u Karlovcu

Profili:

Avatar Url Ivana Ćosić (autor)

Avatar Url Bojan Matijevic (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada

Citiraj ovu publikaciju:

Mamić, Antonio; Marković, Kale; Štefanac, Dorotea; Vitas, Nika; Žiža, Jasminka; Ćosić, Ivana; Matijević, Bojan
Utjecaj različitih tremperatura čuvanja na svojstva piva kontaminiranog s Lactobacillus brevis // Knjiga sažetaka 19. Ružičkini dani Danas znanost – sutra industrija / Lauš, Ivana (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2022. str. 165-165 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, stručni)
Mamić, A., Marković, K., Štefanac, D., Vitas, N., Žiža, J., Ćosić, I. & Matijević, B. (2022) Utjecaj različitih tremperatura čuvanja na svojstva piva kontaminiranog s Lactobacillus brevis. U: Lauš, I. (ur.)Knjiga sažetaka 19. Ružičkini dani Danas znanost – sutra industrija.
@article{article, author = {Mami\'{c}, Antonio and Markovi\'{c}, Kale and \v{S}tefanac, Dorotea and Vitas, Nika and \v{Z}i\v{z}a, Jasminka and \'{C}osi\'{c}, Ivana and Matijevi\'{c}, Bojan}, editor = {Lau\v{s}, I.}, year = {2022}, pages = {165-165}, keywords = {\v{c}uvanje, kontaminacija, Lactobacillus brevis, pivo, svojstva}, title = {Utjecaj razli\v{c}itih tremperatura \v{c}uvanja na svojstva piva kontaminiranog s Lactobacillus brevis}, keyword = {\v{c}uvanje, kontaminacija, Lactobacillus brevis, pivo, svojstva}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Hrvatsko dru\v{s}tvo kemijskih in\v{z}enjera i tehnologa (HDKI)}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }
@article{article, author = {Mami\'{c}, Antonio and Markovi\'{c}, Kale and \v{S}tefanac, Dorotea and Vitas, Nika and \v{Z}i\v{z}a, Jasminka and \'{C}osi\'{c}, Ivana and Matijevi\'{c}, Bojan}, editor = {Lau\v{s}, I.}, year = {2022}, pages = {165-165}, keywords = {storage, contamination, Lactobacillus brevis, beer, properties}, title = {Influence of Different Storage Temperatures on the Properties of Beer Contaminated with Lactobacillus brevis}, keyword = {storage, contamination, Lactobacillus brevis, beer, properties}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Hrvatsko dru\v{s}tvo kemijskih in\v{z}enjera i tehnologa (HDKI)}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font