Pregled bibliografske jedinice broj: 1249419
Primjena jestivih filmova i prevlaka u proizvodnji sira
Primjena jestivih filmova i prevlaka u proizvodnji sira // Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 17 (2022), 1-2; 40-46 doi:10.31895/hcptbn.17.1-2.2 (domaća recenzija, članak, stručni)
CROSBI ID: 1249419 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Primjena jestivih filmova i prevlaka u proizvodnji
sira
(Application of edible films and coatings in cheese
production)
Autori
Božanić, Rajka ; Breški, Martina ; Barukčić, Irena ; Liak Jakopović, Katarina
Izvornik
Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam (1847-3423) 17
(2022), 1-2;
40-46
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
antimikrobna sredstva, jestivi filmovi i prevlake, sir
(antimicrobial agents, cheese, edible films and coatings)
Sažetak
Jestivi se filmovi i premazi sve više koriste u proizvodnji sireva zbog zahtjeva potrošača za prirodnim i ekološki prihvatljivim pakovinama. U radu je prikazano što su jestivi filmovi i prevlake, od kojih se materijala mogu proizvoditi i koje prednosti nude pri proizvodnji sira. Materijali koji pokazuju veliki potencijal za moguću komercijalnu proizvodnju u budućnosti su galaktomanani, kitozan, škrob, alginati i proteini sirutke. Jestivi filmovi i prevlake od navedenih materijala mogu produljiti rok trajanja sira te poboljšati kvalitetu sira, a pružaju i mogućnost ugradnje antimikrobnih sredstava koja djeluju kao dodatna zaštita protiv mikroorganizama uzročnika kvarenja sira.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb