Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1249419

Primjena jestivih filmova i prevlaka u proizvodnji sira


Božanić, Rajka; Breški, Martina; Barukčić, Irena; Liak Jakopović, Katarina
Primjena jestivih filmova i prevlaka u proizvodnji sira // Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 17 (2022), 1-2; 40-46 doi:10.31895/hcptbn.17.1-2.2 (domaća recenzija, članak, stručni)


CROSBI ID: 1249419 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Primjena jestivih filmova i prevlaka u proizvodnji sira
(Application of edible films and coatings in cheese production)

Autori
Božanić, Rajka ; Breški, Martina ; Barukčić, Irena ; Liak Jakopović, Katarina

Izvornik
Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam (1847-3423) 17 (2022), 1-2; 40-46

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
antimikrobna sredstva, jestivi filmovi i prevlake, sir
(antimicrobial agents, cheese, edible films and coatings)

Sažetak
Jestivi se filmovi i premazi sve više koriste u proizvodnji sireva zbog zahtjeva potrošača za prirodnim i ekološki prihvatljivim pakovinama. U radu je prikazano što su jestivi filmovi i prevlake, od kojih se materijala mogu proizvoditi i koje prednosti nude pri proizvodnji sira. Materijali koji pokazuju veliki potencijal za moguću komercijalnu proizvodnju u budućnosti su galaktomanani, kitozan, škrob, alginati i proteini sirutke. Jestivi filmovi i prevlake od navedenih materijala mogu produljiti rok trajanja sira te poboljšati kvalitetu sira, a pružaju i mogućnost ugradnje antimikrobnih sredstava koja djeluju kao dodatna zaštita protiv mikroorganizama uzročnika kvarenja sira.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

doi

Citiraj ovu publikaciju:

Božanić, Rajka; Breški, Martina; Barukčić, Irena; Liak Jakopović, Katarina
Primjena jestivih filmova i prevlaka u proizvodnji sira // Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 17 (2022), 1-2; 40-46 doi:10.31895/hcptbn.17.1-2.2 (domaća recenzija, članak, stručni)
Božanić, R., Breški, M., Barukčić, I. & Liak Jakopović, K. (2022) Primjena jestivih filmova i prevlaka u proizvodnji sira. Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 17 (1-2), 40-46 doi:10.31895/hcptbn.17.1-2.2.
@article{article, author = {Bo\v{z}ani\'{c}, Rajka and Bre\v{s}ki, Martina and Baruk\v{c}i\'{c}, Irena and Liak Jakopovi\'{c}, Katarina}, year = {2022}, pages = {40-46}, DOI = {10.31895/hcptbn.17.1-2.2}, keywords = {antimikrobna sredstva, jestivi filmovi i prevlake, sir}, journal = {Hrvatski \v{c}asopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam}, doi = {10.31895/hcptbn.17.1-2.2}, volume = {17}, number = {1-2}, issn = {1847-3423}, title = {Primjena jestivih filmova i prevlaka u proizvodnji sira}, keyword = {antimikrobna sredstva, jestivi filmovi i prevlake, sir} }
@article{article, author = {Bo\v{z}ani\'{c}, Rajka and Bre\v{s}ki, Martina and Baruk\v{c}i\'{c}, Irena and Liak Jakopovi\'{c}, Katarina}, year = {2022}, pages = {40-46}, DOI = {10.31895/hcptbn.17.1-2.2}, keywords = {antimicrobial agents, cheese, edible films and coatings}, journal = {Hrvatski \v{c}asopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam}, doi = {10.31895/hcptbn.17.1-2.2}, volume = {17}, number = {1-2}, issn = {1847-3423}, title = {Application of edible films and coatings in cheese production}, keyword = {antimicrobial agents, cheese, edible films and coatings} }

Citati:





    Contrast
    Increase Font
    Decrease Font
    Dyslexic Font