Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1249076

SENZORSKA OCJENA KOZICE PARAPENAEUS LONGIROSTRIS TIJEKOM SKLADIŠTENJA NA LEDU


Kodžoman, Ante
SENZORSKA OCJENA KOZICE PARAPENAEUS LONGIROSTRIS TIJEKOM SKLADIŠTENJA NA LEDU, 2014., diplomski rad, diplomski, Sveučilišni odjel za studije mora, Split


CROSBI ID: 1249076 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
SENZORSKA OCJENA KOZICE PARAPENAEUS LONGIROSTRIS TIJEKOM SKLADIŠTENJA NA LEDU
(SENSORY EVALUATION OF DEEP-WATER ROSE PRAWN PARAPENAEUS LONGIROSTRIS DURING STORAGE ON ICE)

Autori
Kodžoman, Ante

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Sveučilišni odjel za studije mora

Mjesto
Split

Datum
29.09

Godina
2014

Stranica
50

Mentor
Šimat, Vida

Ključne riječi
Parapenaeus longirostris ; kozica ; melanoza ; QIM ; EU shema ; kalijev metabisulfit ; Everfresh ; PrawnFresh
(Parapenaeus longirostris ; prawn ; melanosis ; QIM ; EU scheme ; potassium metabisulfite ; Everfresh ; PrawnFresh)

Sažetak
U ovom radu predstavljeni su rezultati istraživanja promjena senzorskih svojstava i pojave melanoze na vrsti Parapenaeus longirostris (Lucas, 1846). Jedan od ciljeva rada bio je i razviti deskriptivnu shemu na principu metode indeksa kvalitete za ocjenu senzorskih svojstava kozice tijekom skladištenja na ledu. Prvi dio uzoraka (N = 120, prosječna dužina i masa 10, 5 ± 2 cm i 8, 5 ± 3, 5 g) je sakupljen u prosincu 2013. godine na području srednjeg Jadrana, te je korišten za razvijanje QIM sheme, a drugi dio (N = 650, prosječna masa i dužina 7, 2 ± 3 g i 10, 3 ± 1, 5 cm) u travnju 2014. godine pet nautičkih milja sjeverozapadno od Primoštena, korišten je za praćenje razvoja i inhibicije melanoze kod kozica tretiranih različitim preparatima. Rezultati ukazuju da se melanoza ne može zaustaviti već samo odgoditi pri čemu se tretman preparatom Everfresh pokazao najboljim. U odnosu na ukupne promjene senzorskih svojstava najbolje rezultate je pokazalo skladištenje kozica u mokrom ledu. Ostali tretmani su ostvarili prosječan rezultat dok je skladištenje kozica u ledu najslabije utjecalo na očuvanje kvalitete. Razvoj deskriptivne sheme (QIM) za ocjenjivanje kozica je bio potreban jer se propisana EU shema pokazala nedovoljno kvalitetnom zbog nedostatka kriterija. Svojstva koja su bila praćena su boja, tamnjenje tijela, škrge, miris i meso, a ocjenjivana su individualno što je prednost pred EU shemom koja zahtjeva ujednačenost promjena svih svojstava.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Sveučilište u Splitu Sveučilišni odjel za studije mora

Profili:

Avatar Url Vida Šimat (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Kodžoman, Ante
SENZORSKA OCJENA KOZICE PARAPENAEUS LONGIROSTRIS TIJEKOM SKLADIŠTENJA NA LEDU, 2014., diplomski rad, diplomski, Sveučilišni odjel za studije mora, Split
Kodžoman, A. (2014) 'SENZORSKA OCJENA KOZICE PARAPENAEUS LONGIROSTRIS TIJEKOM SKLADIŠTENJA NA LEDU', diplomski rad, diplomski, Sveučilišni odjel za studije mora, Split.
@phdthesis{phdthesis, author = {Kod\v{z}oman, Ante}, year = {2014}, pages = {50}, keywords = {Parapenaeus longirostris, kozica, melanoza, QIM, EU shema, kalijev metabisulfit, Everfresh, PrawnFresh}, title = {SENZORSKA OCJENA KOZICE PARAPENAEUS LONGIROSTRIS TIJEKOM SKLADI\v{S}TENJA NA LEDU}, keyword = {Parapenaeus longirostris, kozica, melanoza, QIM, EU shema, kalijev metabisulfit, Everfresh, PrawnFresh}, publisherplace = {Split} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Kod\v{z}oman, Ante}, year = {2014}, pages = {50}, keywords = {Parapenaeus longirostris, prawn, melanosis, QIM, EU scheme, potassium metabisulfite, Everfresh, PrawnFresh}, title = {SENSORY EVALUATION OF DEEP-WATER ROSE PRAWN PARAPENAEUS LONGIROSTRIS DURING STORAGE ON ICE}, keyword = {Parapenaeus longirostris, prawn, melanosis, QIM, EU scheme, potassium metabisulfite, Everfresh, PrawnFresh}, publisherplace = {Split} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font