Pregled bibliografske jedinice broj: 1248382
Alati kontrolinga u području upravljanja troškovima i BSC u hotelijerstvu
Alati kontrolinga u području upravljanja troškovima i BSC u hotelijerstvu, 2019., diplomski rad, diplomski, Odjel za ekonomiju, Zadar
CROSBI ID: 1248382 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Alati kontrolinga u području upravljanja troškovima
i BSC u hotelijerstvu
(Controlling Tools in the Field of Cost Management
and BSC in Hotel Industry)
Autori
Novosel, Martina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Odjel za ekonomiju
Mjesto
Zadar
Datum
16.07
Godina
2019
Stranica
86
Mentor
Krajnović, Aleksandra
Ključne riječi
kontroling, kontroler, hotelijerstvo, upravljanje troškovima, USALI metoda, Balanced Scorecard (BSC)
(controlling, controller, hotel industry, cost management, USALI method, Balanced Scorecard (BSC))
Sažetak
Održavanje stabilnog poslovanja i konkurentnosti na tržištu danas ovisi o mogućnostima brze reakcije na promjene u okruženju. Potreba za kontinuiranom prilagodbom novim trendovima poduzećima nameće potrebu pravilnog izbora ključnih aktivnosti te učinkovitijeg korištenja resursa. U skladu s time, hotelska se poduzeća sve više usmjeravaju na razvoj učinkovitog sustava upravljanja troškovima kako bi postigli optimalne financijske rezultate i ostvarili strateške ciljeve poduzeća. U ovome radu naglašava se važnost i uloga kontrolinga kao glavne podrške menadžmentu u procesu donošenja odluka u skladu s postavljenim ciljevima i zahtijevanim standardima poslovanja. Primjenom suvremenih alata poput USALI metode i Balanced Scorecard (BSC) modela, kroz odabrane mjere i pokazatelje, kontroling omogućuje praćenje, mjerenje i analizu ostvarenih rezultata te ključne upravljačke informacije koje su temelj poslovnog odlučivanja i planiranja budućih aktivnosti. U skladu s navedenim, uvođenje kontrolinga ističe se kao ključna pretpostavka djelotvornog donošenja poslovnih odluka u području upravljanja troškovima i cjelokupnih poslovnih procesa, s ciljem povećanja efikasnosti i efektivnosti poslovanja suvremenog hotelskog poduzeća.
Izvorni jezik
Hrvatski