Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1247946

Priprema biougljena iz ljuski pistacija


Varenina, Ivan
Priprema biougljena iz ljuski pistacija, 2022., diplomski rad, diplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split


CROSBI ID: 1247946 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Priprema biougljena iz ljuski pistacija
(Biochar preparation from pistachio shells)

Autori
Varenina, Ivan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet

Mjesto
Split

Datum
26.10

Godina
2022

Stranica
41

Mentor
Mužek, Mario Nikola

Ključne riječi
ljuske pistacija ; biougljen ; približna analiza ; adsorpcija
(pistachio shells ; biochar ; proximate analysis ; adsorption)

Sažetak
Pripremljeni su uzorci biougljena karbonizacijom ljuski pistacija pri tri različite temperature (350°C, 450°C i 550°C). Na pripremljenim uzorcima biougljena provedena je djelomična analiza s ciljem određivanja udjela vlage, pepela te isparljive i stalne tvari te su ispitana njihova adsorpcijska svojstva. Porast temperature je doveo do smanjenja prinosa na uzorcima biougljena te je sukladno tome najmanji prinos na uzorku biougljena pripremljenom pri temperaturi karbonizacije od 550°C. Također, udio isparljivih tvari se smanjuje s porastom temperature. Sadržaj stalne tvari raste s porastom temperature karbonizacije, kao i udio pepela i vlage. Najzastupljenije čestice su one koje pripadaju frakciji 90-100 µm kod svih pripremljenih uzoraka biougljena. U uzorcima biougljena pripremljenim pri dvije više temperature (450°C i 550°C) uočavaju se sitne svjetlije čestice koje bi mogle pripadati ostatcima sagorene organske tvari. Količina adsorbiranih bakrovih iona, kao i učinak adsorpcije rastu porastom temperature pri kojoj je pripremljen biougljen.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split

Profili:

Avatar Url Mario Nikola Mužek (mentor)

Avatar Url Ivana Varenina (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Varenina, Ivan
Priprema biougljena iz ljuski pistacija, 2022., diplomski rad, diplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
Varenina, I. (2022) 'Priprema biougljena iz ljuski pistacija', diplomski rad, diplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split.
@phdthesis{phdthesis, author = {Varenina, Ivan}, year = {2022}, pages = {41}, keywords = {ljuske pistacija, biougljen, pribli\v{z}na analiza, adsorpcija}, title = {Priprema biougljena iz ljuski pistacija}, keyword = {ljuske pistacija, biougljen, pribli\v{z}na analiza, adsorpcija}, publisherplace = {Split} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Varenina, Ivan}, year = {2022}, pages = {41}, keywords = {pistachio shells, biochar, proximate analysis, adsorption}, title = {Biochar preparation from pistachio shells}, keyword = {pistachio shells, biochar, proximate analysis, adsorption}, publisherplace = {Split} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font