Pregled bibliografske jedinice broj: 1247946
Priprema biougljena iz ljuski pistacija
Priprema biougljena iz ljuski pistacija, 2022., diplomski rad, diplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
CROSBI ID: 1247946 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Priprema biougljena iz ljuski pistacija
(Biochar preparation from pistachio shells)
Autori
Varenina, Ivan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet
Mjesto
Split
Datum
26.10
Godina
2022
Stranica
41
Mentor
Mužek, Mario Nikola
Ključne riječi
ljuske pistacija ; biougljen ; približna analiza ; adsorpcija
(pistachio shells ; biochar ; proximate analysis ; adsorption)
Sažetak
Pripremljeni su uzorci biougljena karbonizacijom ljuski pistacija pri tri različite temperature (350°C, 450°C i 550°C). Na pripremljenim uzorcima biougljena provedena je djelomična analiza s ciljem određivanja udjela vlage, pepela te isparljive i stalne tvari te su ispitana njihova adsorpcijska svojstva. Porast temperature je doveo do smanjenja prinosa na uzorcima biougljena te je sukladno tome najmanji prinos na uzorku biougljena pripremljenom pri temperaturi karbonizacije od 550°C. Također, udio isparljivih tvari se smanjuje s porastom temperature. Sadržaj stalne tvari raste s porastom temperature karbonizacije, kao i udio pepela i vlage. Najzastupljenije čestice su one koje pripadaju frakciji 90-100 µm kod svih pripremljenih uzoraka biougljena. U uzorcima biougljena pripremljenim pri dvije više temperature (450°C i 550°C) uočavaju se sitne svjetlije čestice koje bi mogle pripadati ostatcima sagorene organske tvari. Količina adsorbiranih bakrovih iona, kao i učinak adsorpcije rastu porastom temperature pri kojoj je pripremljen biougljen.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split