Pregled bibliografske jedinice broj: 1247770
Percepcija, ponašanje i znanje ispitanika o čajevima odabranih vrsta aromatičnog i ljekovitog bilja u cilju detoksikacije organizma
Percepcija, ponašanje i znanje ispitanika o čajevima odabranih vrsta aromatičnog i ljekovitog bilja u cilju detoksikacije organizma // Agronomski glasnik, 84 (2022), 1-2; 42-72 (domaća recenzija, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 1247770 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Percepcija, ponašanje i znanje ispitanika o
čajevima odabranih vrsta aromatičnog i ljekovitog
bilja u cilju detoksikacije organizma
(Perception, behavior and knowledge of respondents
about teas of selected types of aromatic and
medicinal herbs for body detoxification)
Autori
Dorbić, Boris ; Bačić, Tina ; Friganović, Emilija
Izvornik
Agronomski glasnik (0002-1954) 84
(2022), 1-2;
42-72
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
čajevi, detoksikacija, ljekovito i aromatično bilje, ponašanja, percepcije, znanja.
(teas, detoxification, medicinal and aromatic herbs, behaviors, perceptions)
Sažetak
Pod detoksikacijom se smatraju metabolički procesi u kojima se otrovne tvari u organizmu pretvaraju u manje otrovne. Prema namjeni detoksikacija se može podijeliti na terapijsku, kozmetičku i preventivnu. U novije vrijeme potrošači su razvili svijest o djelotvornosti različitih biljnih vrsta za liječenje mnogobrojnih bolesti. Većina čajeva od ljekovitog i aromatičnog bilja pripravlja se kao oparak ili infuz. U ovom radu se kroz teoretski dio opisuju glavne biološke, kemijske i ljekovite karakteristike odabranih vrsta aromatičnog i ljekovitog bilja koje se kao čaj mogu koristiti za detoksikaciju organizma (peršin, stolisnik, maslačak, menta, ružmarin, kadulja, šipak, kopriva). Cilj anketnog istraživanja bio je ispitati ponašanja, percepcije i znanja ispitanika o čajevima odabranih vrsta aromatičnog i ljekovitog bilja za detoksikaciju organizma. Anketno istraživanje je provedeno tijekom druge polovice 2020. godine na uzorku od 50 ispitanika. Rezultati anketnog istraživanja su pokazali da najveći postotak ispitanika vrlo često konzumira čajeve od paprene metvice, pasje ruže i kadulje. Ista situacija je utvrđena i u slučaju kada se radi o korištenju čajeva isključivo u svrhu detoksikacije organizma. I u pogledu ocjene općeg dojma (boja, miris, okus) ispitanici više vole klasičnije-komercijalnije tipove čajeva (šipak, paprena metvica i kadulja). Također, ispitanici imaju najviše saznanja o biološkim, kemijskim i ljekovitim karakteristikama gore navedenih vrsta.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Nutricionizam
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Veleučilište "Marko Marulić", Knin
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstract (CAB International)
- Biosis Previews
- Agricola
- Food Sci.& Tech.Abs.
- Agris
- EBSCO Publishing