Pregled bibliografske jedinice broj: 1245839
Molekularni mehanizmi i morfološka obilježja autofagije
Molekularni mehanizmi i morfološka obilježja autofagije // Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 17 (2022), 3-4; 65-71 doi:10.31895/hcptbn.17.3-4.5 (domaća recenzija, pregledni rad, znanstveni)
CROSBI ID: 1245839 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Molekularni mehanizmi i morfološka obilježja autofagije
(Molecular mechanisms and morphological characteristics of autophagy)
Autori
Murati, Teuta ; Drenški, Martina ; Miletić, Marina ; Kmetič, Ivana
Izvornik
Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam (1847-3423) 17
(2022), 3-4;
65-71
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni
Ključne riječi
autofagija ; makroautofagija ; mikroautofagija ; autofagija posredovana šaperonom
(autophagy ; macroautophagy ; microautophagy ; chaperone-mediated autophagy)
Sažetak
Autofagija je evolucijski dobro očuvan katabolički proces koji se događa u svim eukariotskim stanicama, a u kojem stanica razgradnjom oštećenih makromolekula i organela, između ostalog, osigurava hranjive tvari i energiju za održavanje vitalnih funkcija. Radi održavanja homeostaze, autofagija se na bazalnoj razini odvija neprestano u gotovo svim stanicama. Različiti fiziološki podražaji (oštećenja organela, nakupljanja proteinskih agregata, hipoksija, oksidacijski stres, upala i dr.) induciraju proces autofagije. Ipak, dokazano je da su nedostatak nutrijenata i energetski stres najsnažniji regulatori procesa autofagije. Pokretanjem autofagije stanice se „brane“ recikliranjem hranjivih sastojaka i/ili razgradnjom oštećenih organela. Uslijed prekomjerne eliminacije organela i citoplazmatskog sadržaja, prekomjerne mitofagije (selektivne razgradnje mitohondrija) i posljedičnog nedostatka energije, aktivacija autofagije može rezultirati i staničnom smrću (tzv. stanična smrt ovisna o autofagiji). Istraživanja su ukazala na važnost autofagije u očuvanju zdravlja kod bakterijskih i virusnih infekcija, karcinoma, neurodegenerativnih, metaboličkih i upalnih bolesti. Pojam autofagije najčešće se odnosi na najviše istražen oblik autofagije - makroautofagiju. Osim o tom obliku autofagije, u ovom preglednom radu dan je uvid u mehanizme i obilježja mikroautofagije i autofagije posredovane šaperonom (CMA).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Nutricionizam, Interdisciplinarne biotehničke znanosti, Biotehnologija u biomedicini (prirodno područje, biomedicina i zdravstvo, biotehničko područje)
POVEZANOST RADA
Projekti:
--IP-2020-02-9162 - Ferocenski analozi biomolekula: strukturna karakterizacija i biološka evaluacija (FER-AN-BIOMOL) (Barišić, Lidija) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb