Pregled bibliografske jedinice broj: 1243456
Važnost dijete u liječenju hiperkolesterolemije
Važnost dijete u liječenju hiperkolesterolemije // Knjiga sažetaka s 13. međunarodnog znanstveno- stručnog skupa Hranom do zdravlja / Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.).
Osijek : Tuzla, 2021. str. 49-49 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, stručni)
CROSBI ID: 1243456 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Važnost dijete u liječenju hiperkolesterolemije
(Importance of diet in the treatment of
hypercholesterolemia)
Autori
Šojat, Dunja ; Bačun, Tatjana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni
Izvornik
Knjiga sažetaka s 13. međunarodnog znanstveno- stručnog skupa Hranom do zdravlja
/ Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat - Osijek : Tuzla, 2021, 49-49
ISBN
978-953-7005-79-5
Skup
13. međunarodni znanstveno-stručni skup: hranom do zdravlja = 13th International Scientific and Professional Conference: With food to health
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 16.09.2021. - 17.09.2021
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
hiperkolesterolemija, dijeta
(Hypercholesterolemia, Diet)
Sažetak
Ateroskleroza je jedan od vodećih uzroka pobola i smrtnosti u svjetskoj populaciji, a poremećaji u metabolizmu lipoproteina, uključujući hiperkolesterolemiju, imaju značajnu ulogu u nastanku ateroskleroze. Hiperkolesterolemija je posljedica poremećaja koji utječu na razgradnju lipoproteina posredovanu LDL receptorom. Rijetko su prepoznate nasljedne hiperlipoproteinemije od kojih je posebno važna familijarna hiperkolesterolemija. Snižavanje vrijednosti LDL- kolesterola pokazalo se važnim za smanjenje kardiovaskularnog rizika, time i za smrtnost od kardiovaskularnih bolesti. Aktualne smjernice za liječenje hiperkolesterolemije preporučuju: za pacijente s vrlo visokim kardiovaskularnim rizikom vrijednost LDL-kolesterola < 1, 4 mmol/L, a za pacijente s visokim kardiovaskularnim rizikom vrijednost < 1, 8 mmol/L uz smanjenje ≥50 % u odnosu na početnu vrijednost. U pacijenata s umjerenim i niskim kardiovaskularnim rizikom preporučuju se vrijednosti <2, 6 mmol/L i <3, 0 mmol/L. Aktualne smjernice naglašavaju važnost prehrane, posebice zasićenih masnih kiselina koje su dijetetski faktor s najvećim utjecajem na razine LDL-kolesterola te bi trebale činiti <7 % energetskog unosa. Poželjni dominantni izvor masti su jednostruko zasićene masne kiseline, ugljikohidrati imaju neutralni efekt na LDL- kolesterol dok prehrambena vlakna uzrokuju sniženje LDL-kolesterola. Učinkovitim su se pokazali monakolin iz crvene riže i fitosteroli u količini od 2 g dnevno, a danas dostupna farmakoterapija izuzetno je potentna u snižavanju vrijednosti LDL-kolesterola.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanosti, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Klinički bolnički centar Osijek,
Medicinski fakultet, Osijek