Pregled bibliografske jedinice broj: 1243453
Promjena prehrambenih navika – saveznik u borbi protiv hipertrigliceridemije?
Promjena prehrambenih navika – saveznik u borbi protiv hipertrigliceridemije? // Knjiga sažetaka s 13. međunarodnog znanstveno- stručnog skupa Hranom do zdravlja / Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.).
Osijek : Tuzla, 2021. str. 50-50 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, stručni)
CROSBI ID: 1243453 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Promjena prehrambenih navika – saveznik u borbi
protiv hipertrigliceridemije?
(Managing Hypertriglyceridemia with diet
modifications?)
Autori
Šojat, Dunja ; Bačun, Tatjana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni
Izvornik
Knjiga sažetaka s 13. međunarodnog znanstveno- stručnog skupa Hranom do zdravlja
/ Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat - Osijek : Tuzla, 2021, 50-50
ISBN
978-953-7005-79-5
Skup
13. međunarodni znanstveno-stručni skup: hranom do zdravlja = 13th International Scientific and Professional Conference: With food to health
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 16.09.2021. - 17.09.2021
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
trigliceridi, statini, fibrati, omega-3 masne kiseline
(Triglycerides, Statins, Fibrates, Omega-3 fatty acids)
Sažetak
Današnje smjernice naglasak stavljaju na sniženje LDL kolesterola kao primarni cilj u sprječavanju nastanka kardiovaskularnih bolesti i incidenata. Unatoč sve češćoj primjeni terapije za hiperkolesterolemiju čak i nakon postizanja ciljnih vrijednosti LDL-kolesterola pojavnost kardiovaskularnih incidenata ostaje visoka. Smatra se kako je preostali rizik povezan uz povišene vrijednosti triglicerida i snižene vrijednosti HDL-kolesterola. Aktualne smjernice preporučuju određivanje vrijednosti triglicerida, a vrijednosti se koriste i za izračunavanje kardiovaskularnog rizika pomoću SCORE alata. Za smanjenje razine triglicerida u plazmi preporučena je prije svega redovita tjelesna aktivnost koja povećava inzulinsku osjetljivost i smanjuje koncentaciju triglicerida. Važnim se smatra i smanjenje ukupnog dnevnog unosa ugljikohidrata, posebice monosaharida i disaharida, a najveću značajnost pokazalo je smanjenje unosa alkohola. Važnu ulogu ima smanjenje tjelesne mase u osoba s prekomjernom tjelesnom masom i pretilih osoba te zamjena zasićenih masnih kiselina s nezasićenim masnim kiselinama u prehrani. Omega-3 masne kiseline u dozi od 2 do 3 grama dnevno smanjuju koncentraciju triglicerida za oko 30% te djeluju sinergistički sa statinskom terapijom. Statinska terapija preporučena je u pacijenata s visokim kardiovaskularnim rizikom s vrijednostima triglicerida >2, 3 mmol/L, a u kojih do smanjenja nije došlo promjenom životnog stila. Dostupne farmakoterapijske mjere uključuju statinsku terapiju, fibrate, PCSK9 inhibitore i omega-3 masne kiseline.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanosti, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Klinički bolnički centar Osijek,
Medicinski fakultet, Osijek