Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1242934

Dostupnost informacija i stručne literature osobama koje se zanimaju za područje slastičarstva


Lušetić, Ema
Dostupnost informacija i stručne literature osobama koje se zanimaju za područje slastičarstva, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Odjel za informacijske znanosti, Zadar


CROSBI ID: 1242934 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Dostupnost informacija i stručne literature osobama koje se zanimaju za područje slastičarstva
(Availability of information and professional literature to people interested in the baking and pastry arts)

Autori
Lušetić, Ema

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Odjel za informacijske znanosti

Mjesto
Zadar

Datum
25.09

Godina
2018

Stranica
33

Mentor
Cupar, Drahomira

Ključne riječi
prehrambena pismenost ; literatura iz kulinarstva ; literatura iz slastičarstva ; nakladništvo
(food literacy ; coolinary literature ; pastry cookbooks ; publishing)

Sažetak
Slastičarstvo se kroz povijest provlači još od postojanja čovjeka, ali se kao djelatnost snažno počela razvijati tek početkom 20. stoljeća. S popularizacijom zanimanja dolazi i potreba za adekvatnim obrazovanjem koje zahtjeva dostupnost informacijama i stručne literature. Cilj i svrha ovog rada je prikazati dostupnost informacija i stručne literature osobama koje se zanimaju za područje kulinarstva, odnosno slastičarstva i pri tome se misli na sve one koje se obrazuju u tom području, ali i one koji se amaterski bave područjem, vode/pišu blogove ili jednostavno žele samostalno izrađivati slastice. Istraživački dio rada podijeljen je u tri etape: 1. istraživanjem nakladničke produkcije analizom objavljenih naslova iz područja slastičarstva i srodnih područja (kao što je pekarstvo) u razdoblju od 2007. do 2017. godine na hrvatskom jeziku (UDK 641.85 Deserti. Slatkiši. Pudinzi. Voće. Sir ; 664 Proizvodnja i konzerviranje krutih prehrambenih proizvoda), 2. istraživanjem knjižničnog kataloga Nacionalne i sveučilište knjižnice Zagreb i mrežnih kataloga odabranih narodnih knjižnica na temu zastupljenosti istraživanih sadržaja u fondovima odabranih knjižnica te 3. prikazom, usporedbom i analizom kvalitetnih i nekvalitetnih/neprimjerenih odabranih naslova s ukazivanjem na probleme pri uporabi informacija iz 'problematičnih' knjiga. Rad se bavi i istraživanjima u području prehrambene pismenosti (food literacy) i srodnim pismenostima čiji razvoj u posljednjem desetljeću uzrokuje povećani interes za kvalitetnom literaturom iz područja kulinarstva, odnosno slastičarstva i srodnih područja. Rezultati istraživanja pokazali su da se u području kulinarstva, slastičarstva i srodnih područja objavljuje i stručne i popularne literature, ali kvaliteta količina stručne literature ne ispunjava sve zahtjeve i potrebe korisnika.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Informacijske i komunikacijske znanosti



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Sveučilište u Zadru

Profili:

Avatar Url Drahomira Cupar (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Lušetić, Ema
Dostupnost informacija i stručne literature osobama koje se zanimaju za područje slastičarstva, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Odjel za informacijske znanosti, Zadar
Lušetić, E. (2018) 'Dostupnost informacija i stručne literature osobama koje se zanimaju za područje slastičarstva', diplomski rad, preddiplomski, Odjel za informacijske znanosti, Zadar.
@phdthesis{phdthesis, author = {Lu\v{s}eti\'{c}, Ema}, year = {2018}, pages = {33}, keywords = {prehrambena pismenost, literatura iz kulinarstva, literatura iz slasti\v{c}arstva, nakladni\v{s}tvo}, title = {Dostupnost informacija i stru\v{c}ne literature osobama koje se zanimaju za podru\v{c}je slasti\v{c}arstva}, keyword = {prehrambena pismenost, literatura iz kulinarstva, literatura iz slasti\v{c}arstva, nakladni\v{s}tvo}, publisherplace = {Zadar} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Lu\v{s}eti\'{c}, Ema}, year = {2018}, pages = {33}, keywords = {food literacy, coolinary literature, pastry cookbooks, publishing}, title = {Availability of information and professional literature to people interested in the baking and pastry arts}, keyword = {food literacy, coolinary literature, pastry cookbooks, publishing}, publisherplace = {Zadar} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font