Pregled bibliografske jedinice broj: 1242934
Dostupnost informacija i stručne literature osobama koje se zanimaju za područje slastičarstva
Dostupnost informacija i stručne literature osobama koje se zanimaju za područje slastičarstva, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Odjel za informacijske znanosti, Zadar
CROSBI ID: 1242934 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Dostupnost informacija i stručne literature osobama
koje se zanimaju za područje slastičarstva
(Availability of information and professional
literature to people interested in the baking and
pastry arts)
Autori
Lušetić, Ema
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Odjel za informacijske znanosti
Mjesto
Zadar
Datum
25.09
Godina
2018
Stranica
33
Mentor
Cupar, Drahomira
Ključne riječi
prehrambena pismenost ; literatura iz kulinarstva ; literatura iz slastičarstva ; nakladništvo
(food literacy ; coolinary literature ; pastry cookbooks ; publishing)
Sažetak
Slastičarstvo se kroz povijest provlači još od postojanja čovjeka, ali se kao djelatnost snažno počela razvijati tek početkom 20. stoljeća. S popularizacijom zanimanja dolazi i potreba za adekvatnim obrazovanjem koje zahtjeva dostupnost informacijama i stručne literature. Cilj i svrha ovog rada je prikazati dostupnost informacija i stručne literature osobama koje se zanimaju za područje kulinarstva, odnosno slastičarstva i pri tome se misli na sve one koje se obrazuju u tom području, ali i one koji se amaterski bave područjem, vode/pišu blogove ili jednostavno žele samostalno izrađivati slastice. Istraživački dio rada podijeljen je u tri etape: 1. istraživanjem nakladničke produkcije analizom objavljenih naslova iz područja slastičarstva i srodnih područja (kao što je pekarstvo) u razdoblju od 2007. do 2017. godine na hrvatskom jeziku (UDK 641.85 Deserti. Slatkiši. Pudinzi. Voće. Sir ; 664 Proizvodnja i konzerviranje krutih prehrambenih proizvoda), 2. istraživanjem knjižničnog kataloga Nacionalne i sveučilište knjižnice Zagreb i mrežnih kataloga odabranih narodnih knjižnica na temu zastupljenosti istraživanih sadržaja u fondovima odabranih knjižnica te 3. prikazom, usporedbom i analizom kvalitetnih i nekvalitetnih/neprimjerenih odabranih naslova s ukazivanjem na probleme pri uporabi informacija iz 'problematičnih' knjiga. Rad se bavi i istraživanjima u području prehrambene pismenosti (food literacy) i srodnim pismenostima čiji razvoj u posljednjem desetljeću uzrokuje povećani interes za kvalitetnom literaturom iz područja kulinarstva, odnosno slastičarstva i srodnih područja. Rezultati istraživanja pokazali su da se u području kulinarstva, slastičarstva i srodnih područja objavljuje i stručne i popularne literature, ali kvaliteta količina stručne literature ne ispunjava sve zahtjeve i potrebe korisnika.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Informacijske i komunikacijske znanosti