Pregled bibliografske jedinice broj: 1241946
Klaonički pokazatelji i kakvoća mesa kopuna
Klaonički pokazatelji i kakvoća mesa kopuna, 2022., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1241946 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Klaonički pokazatelji i kakvoća mesa kopuna
(Slaughter indicators and meat quality of capon)
Autori
Prelec, Karlo
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
30.09
Godina
2022
Stranica
62
Mentor
Kos, Ivica
Ključne riječi
kopun, kastracija, klaonički pokazatelji, kvaliteta mesa, senzorska analiza
(capon, castration, slaughter indicators, meat quality, sensory analysis)
Sažetak
Cilj ovog rada bio je utvrditi uzgojne i klaoničke pokazatelje te svojstva kakvoće mesa kopuna u odnosu na pjetliće i pilenkei istog hibrida. Za potrebe istraživanja nabavljeno je 77 jednodnevnih pilića teške hibridne linije Sasso R9. U dobi od 28 dana izvršen je zahvat kastracije. Pilići su nakon zahvata razvrstani u tri skupine: kopune, pjetliće te pilenke. Provedena su dva klanja, prvo u dobi od 90 dana te drugo, u dobi od 140 dana. U dobi od 90 dana, najbolje tovne sposobnosti uočene su kod pjetlića izuzev konverzije hrane. Nakon prvog klanja prosječna masa trupa bila je najveća kod pjetlića (4.020, 80 g), zatim kopuna (3.704, 10 g), dok su trupovi pilenki bili najlakši (3.127, 90 g), međutim najveći randman je zabilježen kod pilenki. Završetkom tova, u dobi od 140 dana, kopuni su postigli prosječnu završnu masu od 5.218, 30 grama. Uočene su promjene u boji jetre te je zabilježeno kako je meso kopuna svjetlije, žuće te manje crveno naspram mesa pjetlića. Istraživanjem nisu utvrđene razlike u senzorskom profilu, kao ni u svojstvima dopadljivosti između skupina.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
EK-EFRR-KK.01.1.1.02.0004 - Centar za sigurnost i kvalitetu hrane (EK - KK.01.1.1.02) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Ivica Kos
(mentor)