Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1241946

Klaonički pokazatelji i kakvoća mesa kopuna


Prelec, Karlo
Klaonički pokazatelji i kakvoća mesa kopuna, 2022., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1241946 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Klaonički pokazatelji i kakvoća mesa kopuna
(Slaughter indicators and meat quality of capon)

Autori
Prelec, Karlo

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
30.09

Godina
2022

Stranica
62

Mentor
Kos, Ivica

Ključne riječi
kopun, kastracija, klaonički pokazatelji, kvaliteta mesa, senzorska analiza
(capon, castration, slaughter indicators, meat quality, sensory analysis)

Sažetak
Cilj ovog rada bio je utvrditi uzgojne i klaoničke pokazatelje te svojstva kakvoće mesa kopuna u odnosu na pjetliće i pilenkei istog hibrida. Za potrebe istraživanja nabavljeno je 77 jednodnevnih pilića teške hibridne linije Sasso R9. U dobi od 28 dana izvršen je zahvat kastracije. Pilići su nakon zahvata razvrstani u tri skupine: kopune, pjetliće te pilenke. Provedena su dva klanja, prvo u dobi od 90 dana te drugo, u dobi od 140 dana. U dobi od 90 dana, najbolje tovne sposobnosti uočene su kod pjetlića izuzev konverzije hrane. Nakon prvog klanja prosječna masa trupa bila je najveća kod pjetlića (4.020, 80 g), zatim kopuna (3.704, 10 g), dok su trupovi pilenki bili najlakši (3.127, 90 g), međutim najveći randman je zabilježen kod pilenki. Završetkom tova, u dobi od 140 dana, kopuni su postigli prosječnu završnu masu od 5.218, 30 grama. Uočene su promjene u boji jetre te je zabilježeno kako je meso kopuna svjetlije, žuće te manje crveno naspram mesa pjetlića. Istraživanjem nisu utvrđene razlike u senzorskom profilu, kao ni u svojstvima dopadljivosti između skupina.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
EK-EFRR-KK.01.1.1.02.0004 - Centar za sigurnost i kvalitetu hrane (EK - KK.01.1.1.02) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ivica Kos (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Prelec, Karlo
Klaonički pokazatelji i kakvoća mesa kopuna, 2022., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Prelec, K. (2022) 'Klaonički pokazatelji i kakvoća mesa kopuna', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Prelec, Karlo}, year = {2022}, pages = {62}, keywords = {kopun, kastracija, klaoni\v{c}ki pokazatelji, kvaliteta mesa, senzorska analiza}, title = {Klaoni\v{c}ki pokazatelji i kakvo\'{c}a mesa kopuna}, keyword = {kopun, kastracija, klaoni\v{c}ki pokazatelji, kvaliteta mesa, senzorska analiza}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Prelec, Karlo}, year = {2022}, pages = {62}, keywords = {capon, castration, slaughter indicators, meat quality, sensory analysis}, title = {Slaughter indicators and meat quality of capon}, keyword = {capon, castration, slaughter indicators, meat quality, sensory analysis}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font