Pregled bibliografske jedinice broj: 1241852
Prikaz DESIGN procedure za edukaciju “Užina za 5!” namijenjene adolescentima
Prikaz DESIGN procedure za edukaciju “Užina za 5!” namijenjene adolescentima // Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 17 (2022), 3-4; 85-93 doi:10.31895/hcptbn.17.3-4.2 (recenziran, članak, stručni)
CROSBI ID: 1241852 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Prikaz DESIGN procedure za edukaciju “Užina za 5!”
namijenjene adolescentima
(Demonstration of nutrition education DESIGN
procedure in the educational intervention for
adolescents)
Autori
Dorić, Iva ; Ilić, Ana ; Rumbak, Ivana
Izvornik
Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam (1847-3423) 17
(2022), 3-4;
85-93
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
edukacija u nutricionizmu ; DESIGN procedura ; prehrambene navike adolescenata
(nutrition education ; DESIGN procedure ; adolescent eating habits)
Sažetak
Educiranje adolescenata o pravilnoj prehrani temelj je za stvaranje pravilnih prehrambenih navika i njihovo zadržavanje u odrasloj dobi. Osmišljavanje i provođenje edukacijskih programa zahtijeva financijske i ljudske resurse kao i vrijeme. Zbog toga su edukatori neprestano u potrazi za provjerenim sustavnim procedurama i metodama ne bi li povećali učinkovitost edukacijskih programa. Jedna od njih je DESIGN procedura edukacije u nutricionizmu prema kojoj je za što uspješniju edukaciju važno provesti šest koraka – od identifikacije problema ciljane skupine i specifičnog ponašanja na kojega treba utjecati, preko istraživanja determinanti koje utječu na specifično ponašanje, pravilnog odabira i primjene teorija za promjenu ponašanja, definiranja općih edukacijskih ciljeva, sve do raspisivanja detaljnih edukacijskih planova i osmišljavanja plana evaluacije. Cilj ovoga rada je prikazati primjenu DESIGN procedure edukacije u nutricionizmu na primjeru razvoja edukacijskog programa „Užina za 5!“ namijenjenog adolescentima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Nutricionizam
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb