Pregled bibliografske jedinice broj: 124165
Kvaliteta tradicionalnih sireva proizvedenih od sirovog ovčjeg mlijeka
Kvaliteta tradicionalnih sireva proizvedenih od sirovog ovčjeg mlijeka // Zbornik sažetaka / Tratnik, Ljubica (ur.).
Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2002. str. 63-63 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 124165 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kvaliteta tradicionalnih sireva proizvedenih od sirovog ovčjeg mlijeka
(Quality of farmhouse hard cheeses made from raw sheep s milk)
Autori
Samaržija, Dubravka ; Antunac, Neven ; Havranek, Jasmina ; Kalit, Samir ; Pecina, Marija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka
/ Tratnik, Ljubica - Zagreb : Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2002, 63-63
Skup
35.Hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum
Lovran, Hrvatska, 13.11.2002. - 15.11.2002
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
tvrdi ovčji sirevi; organoleptička ocjena; patogene bakterije; lipolitičke i proteolitičke bakterije
(hard sheep chesees; sensory evaluation; pathogenic bacteria; lipolytic and proteopytic bacteria)
Sažetak
Over the period of two years 38 mature hard cheeses made from raw sheep&#1523 ; s milk by traditional methods, randomly chosen in different Mediterranean area of Croatia, were examined the occurrence of potentially pathogenic bacteria Staphylococcus aureus, Listeria monocytogenes and Escerichia coli O157:H7. The results showed that none of examined cheeses were positive to presence of pathogenic bacteria, except 8 samples of occurrence of S. aureus although their counts had never exceeded 720 cfu/ml. Significant differences (p<0, 01) in the chemical and organoleptic characteristic among cheeses were estimated. No significant differences were observed in the count of lipolytic and proteolytic bacteria.
Izvorni jezik
Engleski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Marija Pecina
(autor)
Neven Antunac
(autor)
Jasmina Havranek
(autor)
Dubravka Samaržija
(autor)