Pregled bibliografske jedinice broj: 1241588
Utjecaj različitih čimbenika na motivaciju odabira hrane
Utjecaj različitih čimbenika na motivaciju odabira hrane, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Odjel za zdravstvene studije, ZADAR
CROSBI ID: 1241588 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj različitih čimbenika na motivaciju odabira
hrane
(The influence of various factors on the motivation
of food choice)
Autori
Pijaca, Ivona Maria
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Odjel za zdravstvene studije
Mjesto
ZADAR
Datum
02.11
Godina
2021
Stranica
57
Mentor
Marijana Matek Sarić
Neposredni voditelj
Marijana Matek Sarić
Ključne riječi
biološke motivacije, emocionalne motivacije, društvene motivacije, kulturološke motivacije, političke motivacije, ekološke motivacije, nutricionističko znanje, pravilna prehrana.
(biological motivations, emotional motivations, social motivations, cultural motivations, political motivations, ecological motivations, nutritional knowledge, proper nutrition.)
Sažetak
Zdrava, uravnotežena i raznovrsna prehrana od presudne je važnosti za psihičko i fizičko zdravlje ljudi jer ima važnu nutritivnu, kalorijsku, ali i zaštitnu ulogu. Bjelančevine, masti, ugljikohidrati, vitamini, voda i minerali esencijalni su nutrijenti koji sadrže najveći dio tkiva i stanica u tijelu čovjeka i zato ih treba unositi pravilnom prehranom. Na odabir prehrane utječu različiti faktori, poput sociodemografskih, bioloških, emocionalnih, društvenih, kulturoloških, političkih, kao i marketing, etička briga, okolišni čimbenici i nutricionističko znanje. U razvijenim društvima postoji tendencija usvajanja dijeta koje karakterizira visoki udio masnoće, kolesterola, proteina i šećera i prekomjernog unosa soli zbog učestale konzumacije prerađene i brze hrane, dok su dijete u nerazvijenim društvima suprotnih karakteristika. U sklopu ovog rada istražit će se utjecaj različitih čimbenika na motivacije odabira hrane u različitim zemljama diljem svijeta čije proučavanje i sistematizacija može poslužiti u budućnosti i danas kao podloga za poboljšanje prehrambenih navika populacije.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita