Pregled bibliografske jedinice broj: 1240788
Procjena navika konzumacije morske ribe u Hrvatskoj i određivanje sadržaja elemenata mišićja pridnenih vrsta ribe iz Jadranskoga mora
Procjena navika konzumacije morske ribe u Hrvatskoj i određivanje sadržaja elemenata mišićja pridnenih vrsta ribe iz Jadranskoga mora, 2022., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb, Hrvatska
CROSBI ID: 1240788 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Procjena navika konzumacije morske ribe u Hrvatskoj i određivanje sadržaja elemenata mišićja pridnenih vrsta ribe iz Jadranskoga mora
(Assessment of marine fish consumption habits in Croatia and element content in the muscle tissue of demersal fish species from the Adriatic Sea)
Autori
Novak, Antonela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb, Hrvatska
Datum
23.09
Godina
2022
Stranica
41
Mentor
Rumora Samarin, Ivana ; Sulimanec Grgec, Antonija (komentor)
Ključne riječi
morska riba, esencijalni elementi, živa, navike konzumacije morske ribe
(marine fish, essential elements, mercury, marine fish consumption habits)
Sažetak
Morska riba je vrijedan izvor energije, visoko kvalitetnih proteina, vitamina, omega-3 masnih kiselina i esencijalnih elemenata. Ipak, konzumacijom ribe može se povećati i unos različitih toksikanata koje nakuplja iz okoliša, uključujući živu. Cilj ovog rada bio je ispitati navike konzumacije morske ribe u Hrvatskoj, odrediti sadržaj elemenata u mišićju najčešće konzumiranih pridnenih vrsta iz Jadranskog mora, te procjeniti korist i moguće rizike konzumacije ribe s obzirom na njen elementni sastav. Utvrđeno je da se najviše konzumira svježa riba iz divljeg ulova u Jadranskom moru, 1, 4 puta tjedno. Prema vrstama, prosječni raspon koncentracija elemenata (mg/kg) bio je: K: 4523 - 4685 ; Mg: 335 - 342 ; Zn: 2, 6 - 3, 9 ; Fe: 0, 89 - 2, 3 ; Cu: 0, 12 - 0, 20 ; Se:0, 19 - 0, 45 ; Hg: 0, 07 - 1, 2. Arbuni su imali koncentracije žive veće od 1, 0 mg/kg. Jedan obrok (150 g) brancina, orade, oslića i/ili trlje blatarice dobar je izvor selena (cca. 75 % DRV), a njegova tjedna konzumacija ne predstavlja rizik od štetnih učinka žive za zdravlje potrošača
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Nutricionizam
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada, Zagreb,
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb