Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1240788

Procjena navika konzumacije morske ribe u Hrvatskoj i određivanje sadržaja elemenata mišićja pridnenih vrsta ribe iz Jadranskoga mora


Novak, Antonela
Procjena navika konzumacije morske ribe u Hrvatskoj i određivanje sadržaja elemenata mišićja pridnenih vrsta ribe iz Jadranskoga mora, 2022., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb, Hrvatska


CROSBI ID: 1240788 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Procjena navika konzumacije morske ribe u Hrvatskoj i određivanje sadržaja elemenata mišićja pridnenih vrsta ribe iz Jadranskoga mora
(Assessment of marine fish consumption habits in Croatia and element content in the muscle tissue of demersal fish species from the Adriatic Sea)

Autori
Novak, Antonela

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb, Hrvatska

Datum
23.09

Godina
2022

Stranica
41

Mentor
Rumora Samarin, Ivana ; Sulimanec Grgec, Antonija (komentor)

Ključne riječi
morska riba, esencijalni elementi, živa, navike konzumacije morske ribe
(marine fish, essential elements, mercury, marine fish consumption habits)

Sažetak
Morska riba je vrijedan izvor energije, visoko kvalitetnih proteina, vitamina, omega-3 masnih kiselina i esencijalnih elemenata. Ipak, konzumacijom ribe može se povećati i unos različitih toksikanata koje nakuplja iz okoliša, uključujući živu. Cilj ovog rada bio je ispitati navike konzumacije morske ribe u Hrvatskoj, odrediti sadržaj elemenata u mišićju najčešće konzumiranih pridnenih vrsta iz Jadranskog mora, te procjeniti korist i moguće rizike konzumacije ribe s obzirom na njen elementni sastav. Utvrđeno je da se najviše konzumira svježa riba iz divljeg ulova u Jadranskom moru, 1, 4 puta tjedno. Prema vrstama, prosječni raspon koncentracija elemenata (mg/kg) bio je: K: 4523 - 4685 ; Mg: 335 - 342 ; Zn: 2, 6 - 3, 9 ; Fe: 0, 89 - 2, 3 ; Cu: 0, 12 - 0, 20 ; Se:0, 19 - 0, 45 ; Hg: 0, 07 - 1, 2. Arbuni su imali koncentracije žive veće od 1, 0 mg/kg. Jedan obrok (150 g) brancina, orade, oslića i/ili trlje blatarice dobar je izvor selena (cca. 75 % DRV), a njegova tjedna konzumacija ne predstavlja rizik od štetnih učinka žive za zdravlje potrošača

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Nutricionizam



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Institut za medicinska istraživanja i medicinu rada, Zagreb,
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Novak, Antonela
Procjena navika konzumacije morske ribe u Hrvatskoj i određivanje sadržaja elemenata mišićja pridnenih vrsta ribe iz Jadranskoga mora, 2022., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb, Hrvatska
Novak, A. (2022) 'Procjena navika konzumacije morske ribe u Hrvatskoj i određivanje sadržaja elemenata mišićja pridnenih vrsta ribe iz Jadranskoga mora', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb, Hrvatska.
@phdthesis{phdthesis, author = {Novak, Antonela}, year = {2022}, pages = {41}, keywords = {morska riba, esencijalni elementi, \v{z}iva, navike konzumacije morske ribe}, title = {Procjena navika konzumacije morske ribe u Hrvatskoj i odre\djivanje sadr\v{z}aja elemenata mi\v{s}i\'{c}ja pridnenih vrsta ribe iz Jadranskoga mora}, keyword = {morska riba, esencijalni elementi, \v{z}iva, navike konzumacije morske ribe}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Novak, Antonela}, year = {2022}, pages = {41}, keywords = {marine fish, essential elements, mercury, marine fish consumption habits}, title = {Assessment of marine fish consumption habits in Croatia and element content in the muscle tissue of demersal fish species from the Adriatic Sea}, keyword = {marine fish, essential elements, mercury, marine fish consumption habits}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font