Pregled bibliografske jedinice broj: 1240730
Mikrobiološka ispravnost tradicionalno proizvedenog svježeg sira
Mikrobiološka ispravnost tradicionalno proizvedenog svježeg sira // Zbornik sažetaka 44. međunarodnog simpozija mljekarskih stručnjaka / Volarić, Vera (ur.).
Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2022. str. 70-70 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1240730 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mikrobiološka ispravnost tradicionalno proizvedenog
svježeg sira
(Microbiological safety of traditionally produced
fresh cheese)
Autori
Furmeg, Sanja ; Jaki Tkalec, Vesna ; Sokolović, Jadranka ; Cvetnić, Željko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka 44. međunarodnog simpozija mljekarskih stručnjaka
/ Volarić, Vera - Zagreb : Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2022, 70-70
Skup
44. hrvatski simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum
Rovinj, Hrvatska, 12.10.2022. - 15.10.2022
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
svježi sir, sigurnost hrane, Hrvatska
(fresh cheese, food safety, Croatia)
Sažetak
Na području sjeverozapadne Hrvatske proizvodnja svježeg sira ima dugu tradiciju. Svježi (meki) sir proizvodi se po nepisanoj recepturi, bez dodataka komercijalnih kultura i od nepasteriziranog kravljeg mlijeka. Proizvođači su obiteljska poljoprivredna gospodarstva koji svoje proizvode prodaju na gradskim tržnicama ili kućnom pragu. S obzirom da se sir proizvodi od nepasteriziranog mlijeka postoji opasnost kontaminacije krajnjeg proizvoda različitim mikroorganizmima iz okoliša. Također, prisutnost patogenih mikroorganizama može biti zbog bolesti mliječne žlijezde krave. Cilj ovog istraživanja bio je ispitati mikrobiološku ispravnost tradicionalno proizvedenog svježeg (mekog) sira. Ukupno je pretraženo 35 uzoraka sira sukladno odredbama Vodiča za mikrobiološke kriterije za hranu (2011.) na parametre: Escherichia coli, koagulaza pozitivni stafilokoki, kvasce i plijesni, Listeria monocytogenes i Salmonella spp. Od ukupnog broja pretraženih uzoraka, njih 42, 86% (15) nije udovoljavalo kriterijima mikrobiološke ispravnosti zbog povećanog broja E. coli, koagulaza pozitivnih stafilokoka, kvasaca i plijesni. U pretraženim uzorcima nisu nađene bakterije iz roda Salmonella i Listeria monocytogenes. Iz dobivenih rezultata možemo zaključiti kako je vrlo važna higijena mužnje te dobra proizvođačka praksa kako bi se kontaminacija krajnjeg proizvoda smanjila na najmanju moguću mjeru.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Veterinarska medicina, Biotehnologija u biomedicini (prirodno područje, biomedicina i zdravstvo, biotehničko područje)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb