Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1240377

Procjena kvalitete soje i sojinih proizvoda i njihove primjene u hranidbi


Berendika, Marija; Krivec Gabriela; Zglavnik, Tihomir; Sokolović, Marijana;
Procjena kvalitete soje i sojinih proizvoda i njihove primjene u hranidbi // Veterinarska stanica, 54 (2023), 4; 361-373 doi:10.46419/vs.54.4.1 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 1240377 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Procjena kvalitete soje i sojinih proizvoda i njihove primjene u hranidbi
(Evaluation of the quality of soybeans and soybean products and their application in nutrition)

Autori
Berendika, Marija ; Krivec Gabriela ; Zglavnik, Tihomir ; Sokolović, Marijana ;

Izvornik
Veterinarska stanica (0350-7149) 54 (2023), 4; 361-373

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
soja ; hrana za životinje ; antinutrijenti
(soybean ; animal feed ; antinutrients)

Sažetak
Soja je jedan od najkvalitetnijih izvora biljnih proteina u proizvodnji hrane za životinje. Preradom zrna soje dobivaju se proizvodi koji se koriste i za prehranu ljudi, a i kao sirovina u prehrambenoj, kemijskoj i farmaceutskoj industriji. Kvalitetan uzgoj soje ovisi o brojnim faktorima kao što su: odgovarajuće tlo, svjetlo, vlaga i izbor sorte ; soja je i dobar izvor bjelančevina, ulja, ugljikohidrata, minerala (kalija, fosfora, sumpora, kalcija, željeza, magnezija, natrija i dr.), vitamina, esencijalnih i neesecijalnih aminokiselina. U sojinom zrnu prisutne su antinutritivne tvari (termolabilne i termostabilne) koje nisu probavljive i/ili negativno utječu na probavu i prouzroče sporiji rast životinja. Pravilnom tehnološkom obradom soje antinutritivne tvari se mogu potpuno i/ili djelomično inaktivirati. Laboratorijskim analizama moguće je utvrditi je li obrada pravilno provedena i jesu li vrijednosti antinutrijenata u odgovarajućem rasponu. Analizom uzoraka soje i proizvoda iz soje u Laboratoriju za analitiku stočne hrane, Podružnice Centar za peradarstvo, Hrvatskog veterinarskog instituta uočena su odstupanja u hranidbenom sastavu s obzirom na podrijetlo uzoraka koji nije uvijek naveden na dostavljenim uzorcima i/ili ne odgovara deklaraciji uzoraka (ako je dostupna), s obzirom na vrijednosti u tabelama kemijskog sastava i hranjive vrijednosti krmiva. Uzorcima su određeni osnovni kemijski parametri uključujući i mineralni sastav, vlaga, pepeo, sirova mast, sirova vlakna, sirove bjelančevine, šećer, topivost bjelančevina u 0, 2 % – tnoj kalijevoj lužini, minerali (Ca, P, Na, Mn, Cu, Zn, Fe, Mg, K), kloridi topivi u vodi, tripsin inhibitor i ureaza, primjenom standardnih analitičkih metoda. Cilj je ovog istraživanja bio usporediti kvalitetu soje i proizvoda od soje (hranidbeni sastav) iz različitih izvora koji su dostupni u Republici Hrvatskoj i procijeniti njihovu potencijalnu primjenu u hranidbi životinja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija, Interdisciplinarne prirodne znanosti, Veterinarska medicina, Nutricionizam, Biotehnologija u biomedicini (prirodno područje, biomedicina i zdravstvo, biotehničko područje)

Napomena
Ovo istraživanje financirano je sredstvima Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske i Hrvatskog veterinarskog instituta.



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb

Profili:

Avatar Url Marijana Sokolovic (autor)

Avatar Url Marija Berendika (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

doi veterinarska-stanica-journal.hr hrcak.srce.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Berendika, Marija; Krivec Gabriela; Zglavnik, Tihomir; Sokolović, Marijana;
Procjena kvalitete soje i sojinih proizvoda i njihove primjene u hranidbi // Veterinarska stanica, 54 (2023), 4; 361-373 doi:10.46419/vs.54.4.1 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
Berendika, M., Krivec Gabriela, Zglavnik, T., Sokolović, M. & (2023) Procjena kvalitete soje i sojinih proizvoda i njihove primjene u hranidbi. Veterinarska stanica, 54 (4), 361-373 doi:10.46419/vs.54.4.1.
@article{article, author = {Berendika, Marija and Zglavnik, Tihomir and Sokolovi\'{c}, Marijana}, year = {2023}, pages = {361-373}, DOI = {10.46419/vs.54.4.1}, keywords = {soja, hrana za \v{z}ivotinje, antinutrijenti}, journal = {Veterinarska stanica}, doi = {10.46419/vs.54.4.1}, volume = {54}, number = {4}, issn = {0350-7149}, title = {Procjena kvalitete soje i sojinih proizvoda i njihove primjene u hranidbi}, keyword = {soja, hrana za \v{z}ivotinje, antinutrijenti} }
@article{article, author = {Berendika, Marija and Zglavnik, Tihomir and Sokolovi\'{c}, Marijana}, year = {2023}, pages = {361-373}, DOI = {10.46419/vs.54.4.1}, keywords = {soybean, animal feed, antinutrients}, journal = {Veterinarska stanica}, doi = {10.46419/vs.54.4.1}, volume = {54}, number = {4}, issn = {0350-7149}, title = {Evaluation of the quality of soybeans and soybean products and their application in nutrition}, keyword = {soybean, animal feed, antinutrients} }

Časopis indeksira:


  • Scopus


Citati:





    Contrast
    Increase Font
    Decrease Font
    Dyslexic Font