Pregled bibliografske jedinice broj: 1239918
Senzorska svojstva i koncentracije makro i mikroelemenata u medu kadulje
Senzorska svojstva i koncentracije makro i mikroelemenata u medu kadulje, 2022., diplomski rad, diplomski, Veterinarski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1239918 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Senzorska svojstva i koncentracije makro i
mikroelemenata u medu
kadulje
(SENSORY PROPERTIES AND CONCENTRATIONS OF MACRO AND
MICROELEMENTS IN SAGE HONEY)
Autori
Žegrec, Marina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Veterinarski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
16.12
Godina
2022
Stranica
51
Mentor
Tlak Gajger, Ivana ; Lušić, Dražen
Ključne riječi
med, kadulja, senzorska svojstva, makro i mikroelementi
(honey, sage, sensory properties, macro and microelements)
Sažetak
Prikupljeno je 24 uzorka meda kadulje s područja Hrvatskog primorja i Dalmacije te su im određena senzorska svojstva, provedena je melisopalinološka i fizikalno-kemijska analiza i izmjerena koncentracija 10 elemenata. Provođenje senzorske analize pomaže u detekciji defekata, otkrivanju različitih vrsta patvorenja meda te kao dopunska metoda fizikalno-kemijskoj i melisopalinološkoj analizi otkriva neadekvatno označavanje meda vezano za botaničko i geografsko podrijetlo. Svrha ovog rada bila je potvrditi uniflornost uzoraka i okarakterizirati mineralni profil meda kadulje prikupljenih s različitih geografskih lokacija u Hrvatskoj te utvrditi koncentraciju važnijih makro- i mikroelemenata (kadmij, krom, nikal, olovo, živa, arsen, bakar, željezo, cink i mangan).
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb,
Medicinski fakultet, Rijeka