Pregled bibliografske jedinice broj: 1238734
Prehrana na brodu
Prehrana na brodu, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Pomorski fakultet, Rijeka
CROSBI ID: 1238734 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Prehrana na brodu
(Nutrition on board)
Autori
Petrinović, Karlo
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Pomorski fakultet
Mjesto
Rijeka
Datum
24.06
Godina
2021
Stranica
50
Mentor
Sesar, Željko
Ključne riječi
Prehrana, brod, pomorstvo, HACCP
(Nutrition, ship, seafaring)
Sažetak
Znanost o prehrani mnogo duguje pomorstvu. Kod stradanja i oboljevanja pomoraca stjecala su se nova saznanja o bolestima nepravilne prehrane. Pomorska zanimanja su vrlo specifična, tu je boravak na brodu u dužem periodu, odvojenost od kopna, pomorci na brodu osim što rade, provode i svoje slobodno vrijeme. Prehrana predstavlja vrlo važan segment zdravlja čovjeka, a naročito u otežanim uvjetima kao što je prehrana na brodu. Stoga je organizacija prehrane zahtjevan posao, od nabave, skladištenja, pripreme, a sve da bi se osigurala pravilna, dovoljna, raznovrsna prehrana u cilju zdravlja pomoraca i osigurala njihova efikasnost pri obavljanju zadataka. Vrlo je važna i primjena HACCP-a, sustava kontrole nad kemijskim, fizikalnim i biološkim opasnostima koje su važne za sigurnost hrane u svim fazama proizvodnje, prerade, pakiranja, skladištenja, prijevoza i distribucija. A sve to doprinosi sigurnosti ljudi i posade na brodu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Tehnologija prometa i transport