Pregled bibliografske jedinice broj: 1237926
Funkcionalne značajke Lactiplantibacillus plantarum S3 iz sirišta janjadi – potencijal primjene u mljekarstvu
Funkcionalne značajke Lactiplantibacillus plantarum S3 iz sirišta janjadi – potencijal primjene u mljekarstvu, 2022., diplomski rad, diplomski, Veterinarski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1237926 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Funkcionalne značajke Lactiplantibacillus
plantarum S3 iz sirišta janjadi – potencijal
primjene u mljekarstvu
(Functional properties of Lactiplantibacillus
plantarum S3 from lambs abomasum –
potential application in dairy)
Autori
Dujmović, Helena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Veterinarski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
15.12
Godina
2022
Stranica
29
Mentor
Zdolec, Nevijo
Ključne riječi
Lactiplantibacillus plantarum, Paški sir, funkcionalna svojstva, sirarska kultura
(Lactiplantibacillus plantarum, Pag cheese, functional properties, cheese culture)
Sažetak
Lactiplantibacillus plantarum S3 izoliran je po prvi puta iz sirišta sisajuće janjadi na otoku Pagu. U ovom radu istražena su njegova odabrana funkcionalna svojstva ; preživljavanje i rast u tekućem hranilištu pri različitim temperaturama, pH vrijednostima i koncentracijama soli, razgradnja ugljikohidrata i aktivnost drugih enzimskih sustava, antimikrobna aktivnost te osjetljivost na antimikrobne lijekove, s ciljem prosudbe primjenjivosti soja kao potencijalne autohtone sirarske kulture. L. plantarum je pokazao optimalan rast pri 30 °C, te rastao pri niskom pH (3.5) te koncentracijama NaCl-a od 4.5 i 5.5 %. Također posjeduje snažnu acidifikacijsku sposobnost, aktivnost saharolitičkih enzima te izostanak lipolitičke i proteolitičke aktivnosti. Primjenom nadtaloga kulture L. plantarum inhibiran je rast bakterije Listeria monocytogenes djelovanjem organskih kiselina. Soj pokazuje osjetljivost na sve testirane antimikrobne lijekove - ampicilin, gentamicin, kanamicin, eritromicin, klindamicin, tetraciklin i kloramfenikol. Utvrđene funkcionalne značajke in vitro potvrđuju opravdanost primjene L. plantarum S3 kao autohtone kulture u proizvodnji Paškog sira.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina
POVEZANOST RADA
Projekti:
EK-KF-KK.01.1.1.04.0058 - Potencijal mikroinkapsulacije u proizvodnji sireva (SIR JE IN) (Mikulec, Nataša; Kazazić, Snježana; Zdolec, Nevijo, EK - KK.01.1.1.04) ( CroRIS)
Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb
Profili:
Nevijo Zdolec
(mentor)