Pregled bibliografske jedinice broj: 1237416
Učinkovitost primjene prehrambenih preporuka i standarda za unos energije i masti u predškolskim ustanovama grada Zadra u desetogodišnjem razdoblju
Učinkovitost primjene prehrambenih preporuka i standarda za unos energije i masti u predškolskim ustanovama grada Zadra u desetogodišnjem razdoblju // Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 17 (2022), 1-2; 11-19 (recenziran, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 1237416 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Učinkovitost primjene prehrambenih preporuka i
standarda za unos energije i masti u predškolskim
ustanovama grada Zadra u desetogodišnjem razdoblju
(Effectiveness of applying dietary recommendations
for energy and fat intake in kindergartens in the
city of Zadar over a ten-year period)
Autori
Matek Sarić, Marijana ; Ilić, Ana ; Karaga, Petra ; Sarić, Ana ; Romanić, Karlo ; Rumbak, Ivana
Izvornik
Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam (1847-3423) 17
(2022), 1-2;
11-19
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
Djeca ; Jelovnici ; Prehrambene smjernice ; Vrtić ; Masti
(Children ; Menus ; Recommendations ; Preschool institutions ; Fat)
Sažetak
U Hrvatskoj su 2007. godine objavljene preporuke i standard za organizaciju prehrane u predškolskim ustanovama, pri čemu je jedan od ciljeva bio regulacija unosa masti i masnih kiselina. Stoga, cilj ovog rada je bio procijeniti i usporediti energijsku vrijednost i količinu masti i masnih kiselina u obrocima koji se nude u 5 predškolskih ustanova na području grada Zadra, nakon desetgodišnje implementacije novih preporuka i standarda. Ukupno 45 cjelodnevnih jelovnika (4 obroka) prikupljalo se tijekom 2007./2008. i 2018./2019. godine, pri čemu je masa namirnica u normativima izvagana, a sastojci i način pripreme prikupljani su intervjuom s kuhinjskim osobljem. Energijska vrijednost te količina masti i masnih kiselina izračunata je pomoću Američkih i Danskih tablica s kemijskim sastavom hrane i pića. U oba perioda prikupljanja energijska vrijednost jelovnika manja je od dnevnih preporučenih vrijednosti (80-84 %), kao i unosi ukupnih masti i masnih kiselina. Primijećeni je porast vrijednosti ω-6 masnih kiselina u 2018./2019. godini naspram 2007./2008. (3, 4 g/dan vs. 4, 5 g/dan ; p=0, 015). Nadalje postoje velike varijacije u količini ukupnih masti i masnih kiselina unutar jelovnika. Skupina meso, perad, riba i jaja (18 %) pridonose najvećem unosu ukupnih masti, potom mlijeko i mliječni proizvodi (14 %) te žitarice i proizvodi, krumpir i riža (11 %). Nije utvrđeno sustavno unaprjeđenje jelovnika te je potrebno identificirati kritične elemente u sustavu zbog kojih je unatoč postojanju preporuka i standarda izostalo unaprjeđenje prehrane.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Nutricionizam
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb,
Sveučilište u Zadru,
Hrvatsko katoličko sveučilište, Zagreb