Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1237416

Učinkovitost primjene prehrambenih preporuka i standarda za unos energije i masti u predškolskim ustanovama grada Zadra u desetogodišnjem razdoblju


Matek Sarić, Marijana; Ilić, Ana; Karaga, Petra; Sarić, Ana; Romanić, Karlo; Rumbak, Ivana
Učinkovitost primjene prehrambenih preporuka i standarda za unos energije i masti u predškolskim ustanovama grada Zadra u desetogodišnjem razdoblju // Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 17 (2022), 1-2; 11-19 (recenziran, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 1237416 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Učinkovitost primjene prehrambenih preporuka i standarda za unos energije i masti u predškolskim ustanovama grada Zadra u desetogodišnjem razdoblju
(Effectiveness of applying dietary recommendations for energy and fat intake in kindergartens in the city of Zadar over a ten-year period)

Autori
Matek Sarić, Marijana ; Ilić, Ana ; Karaga, Petra ; Sarić, Ana ; Romanić, Karlo ; Rumbak, Ivana

Izvornik
Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam (1847-3423) 17 (2022), 1-2; 11-19

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Djeca ; Jelovnici ; Prehrambene smjernice ; Vrtić ; Masti
(Children ; Menus ; Recommendations ; Preschool institutions ; Fat)

Sažetak
U Hrvatskoj su 2007. godine objavljene preporuke i standard za organizaciju prehrane u predškolskim ustanovama, pri čemu je jedan od ciljeva bio regulacija unosa masti i masnih kiselina. Stoga, cilj ovog rada je bio procijeniti i usporediti energijsku vrijednost i količinu masti i masnih kiselina u obrocima koji se nude u 5 predškolskih ustanova na području grada Zadra, nakon desetgodišnje implementacije novih preporuka i standarda. Ukupno 45 cjelodnevnih jelovnika (4 obroka) prikupljalo se tijekom 2007./2008. i 2018./2019. godine, pri čemu je masa namirnica u normativima izvagana, a sastojci i način pripreme prikupljani su intervjuom s kuhinjskim osobljem. Energijska vrijednost te količina masti i masnih kiselina izračunata je pomoću Američkih i Danskih tablica s kemijskim sastavom hrane i pića. U oba perioda prikupljanja energijska vrijednost jelovnika manja je od dnevnih preporučenih vrijednosti (80-84 %), kao i unosi ukupnih masti i masnih kiselina. Primijećeni je porast vrijednosti ω-6 masnih kiselina u 2018./2019. godini naspram 2007./2008. (3, 4 g/dan vs. 4, 5 g/dan ; p=0, 015). Nadalje postoje velike varijacije u količini ukupnih masti i masnih kiselina unutar jelovnika. Skupina meso, perad, riba i jaja (18 %) pridonose najvećem unosu ukupnih masti, potom mlijeko i mliječni proizvodi (14 %) te žitarice i proizvodi, krumpir i riža (11 %). Nije utvrđeno sustavno unaprjeđenje jelovnika te je potrebno identificirati kritične elemente u sustavu zbog kojih je unatoč postojanju preporuka i standarda izostalo unaprjeđenje prehrane.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Nutricionizam



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb,
Sveučilište u Zadru,
Hrvatsko katoličko sveučilište, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ivana Rumbak (autor)

Avatar Url Ana Ilić (autor)

Avatar Url Marijana Matek Sarić (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

hrcak.srce.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Matek Sarić, Marijana; Ilić, Ana; Karaga, Petra; Sarić, Ana; Romanić, Karlo; Rumbak, Ivana
Učinkovitost primjene prehrambenih preporuka i standarda za unos energije i masti u predškolskim ustanovama grada Zadra u desetogodišnjem razdoblju // Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 17 (2022), 1-2; 11-19 (recenziran, članak, znanstveni)
Matek Sarić, M., Ilić, A., Karaga, P., Sarić, A., Romanić, K. & Rumbak, I. (2022) Učinkovitost primjene prehrambenih preporuka i standarda za unos energije i masti u predškolskim ustanovama grada Zadra u desetogodišnjem razdoblju. Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 17 (1-2), 11-19.
@article{article, author = {Matek Sari\'{c}, Marijana and Ili\'{c}, Ana and Karaga, Petra and Sari\'{c}, Ana and Romani\'{c}, Karlo and Rumbak, Ivana}, year = {2022}, pages = {11-19}, keywords = {Djeca, Jelovnici, Prehrambene smjernice, Vrti\'{c}, Masti}, journal = {Hrvatski \v{c}asopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam}, volume = {17}, number = {1-2}, issn = {1847-3423}, title = {U\v{c}inkovitost primjene prehrambenih preporuka i standarda za unos energije i masti u pred\v{s}kolskim ustanovama grada Zadra u desetogodi\v{s}njem razdoblju}, keyword = {Djeca, Jelovnici, Prehrambene smjernice, Vrti\'{c}, Masti} }
@article{article, author = {Matek Sari\'{c}, Marijana and Ili\'{c}, Ana and Karaga, Petra and Sari\'{c}, Ana and Romani\'{c}, Karlo and Rumbak, Ivana}, year = {2022}, pages = {11-19}, keywords = {Children, Menus, Recommendations, Preschool institutions, Fat}, journal = {Hrvatski \v{c}asopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam}, volume = {17}, number = {1-2}, issn = {1847-3423}, title = {Effectiveness of applying dietary recommendations for energy and fat intake in kindergartens in the city of Zadar over a ten-year period}, keyword = {Children, Menus, Recommendations, Preschool institutions, Fat} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font