Pregled bibliografske jedinice broj: 1237231
Djelovanje hidrolizata proteina lana tijekom induciranog oksidacijskog stresa u CHO DP-12 stanicama
Djelovanje hidrolizata proteina lana tijekom induciranog oksidacijskog stresa u CHO DP-12 stanicama, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1237231 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Djelovanje hidrolizata proteina lana tijekom
induciranog oksidacijskog stresa u CHO DP-12
stanicama
(The effect of flaxseed hydrolysates during induced
oxidative stress in CHO DP-12 cells)
Autori
Vuksan, Lara
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
19.09
Godina
2022
Stranica
28
Mentor
Višnja Gaurina Srček
Ključne riječi
pogača lana, hidrolizati proteina, oksidativni stres, CHO DP-12 stanice
(flax cake, protein hydrolysates, oxidative stress, CHO DP-12 cells)
Sažetak
Pogača lana bogata je proteinima, a industrijski je slabo iskorištena. U posljednje vrijeme postaje sve zanimljivija za istraživanja, što zbog bogatstva bioaktivnim peptidima s potencijalnim antioksidativnim djelovanjem, tako i zbog prisustva ostalih bioaktivnih komponenata. S obzirom na navedeno, hidrolizati proteina pogače lana imaju potencijal primjene u kulturama životinjskih stanica kao dodatak medijima za uzgoj. Pri tome se koriste kao zamjena za dio seruma, ili pak samo kao dodatan sastojak koji zbog bioaktivnih svojstava može blagotvorno djelovati na stanice u kulturi. U ovom radu cilj je bio ispitati mogu li pripremljeni hidrolizati proteina iz pogače lana imati protektivno djelovanje na CHO DP-12 stanice tijekom induciranog oksidativnog stresa. Tijekom eksperimenata, stanice su nacijepljene u mediju za uzgoj s dodatkom različitih koncentracija hidrolizata proteina lana u rasponu 0, 1-5 g/L. Stanice su brojane metodom Trypan Blue, vijabilnost im je određivana MTS metodom, a dobiveni podaci statistički su obrađeni. Provedbom eksperimenta, došlo se je do zaključka da hidrolizat lana dobiven enzimom neutraza i dodan u medij u koncentraciji od 0, 5 g/L pokazuje najjače protektivno djelovanje na stanice CHO DP-12 izložene oksidacijskom stresu, dok hidrolizat lana dobiven enzimom alkalaza i u medij dodan u koncentraciji od 0, 1 g/L pokazuje blago inhibirajući učinak na stanice izložene oksidacijskom stresu. Međutim, da bi se ovi zaključci potvrdili, potrebno je napraviti još istraživanja na istu temu jer je radova za usporedbu u literaturi vrlo malo.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
IP-2016-06-3848 - Primjena proteinskih hidrolizata iz pogača lana i konoplje u medijima za uzgoj životinjskih stanica (HYDRO PEP CELL) (Gaurina Srček, Višnja, HRZZ - 2016-06) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Višnja Gaurina-Srček
(mentor)