Pregled bibliografske jedinice broj: 1237089
Izgradnja prehrambenog suvereniteta i prehrambenog građanstva u Hrvatskoj
Izgradnja prehrambenog suvereniteta i prehrambenog građanstva u Hrvatskoj // 16. Hrvatsko – slovenske paralele: Hrana i piće u kriznim vremenima – prakse proizvodnje, distribucije i konzumacije 16. Vzporednice slovenske in hrvaške etnologije: Hrana in pijača v času krize – prakse pridelave, distribucije in uživanja / Petrović, Željka (ur.).
Zagreb: Hrvatsko etnološko društvo, 2022. str. 20-20 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1237089 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Izgradnja prehrambenog suvereniteta i prehrambenog
građanstva u Hrvatskoj
Autori
Orlić, Olga
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
16. Hrvatsko – slovenske paralele: Hrana i piće u kriznim vremenima – prakse proizvodnje, distribucije i konzumacije 16. Vzporednice slovenske in hrvaške etnologije: Hrana in pijača v času krize – prakse pridelave, distribucije in uživanja
/ Petrović, Željka - Zagreb : Hrvatsko etnološko društvo, 2022, 20-20
Skup
16. hrvatsko - slovenske paralele: Hrana i piće u kriznim vremenima - prakse proizvodnje, distribucije i konzumacije
Mjesto i datum
Bistra, Hrvatska, 09.06.2022. - 10.06.2022
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
prehrambeni suverenitet, prehrambeno građanstvo, Hrvatska
(food sovereignty, food citizenship, Croatia)
Sažetak
Važnost prehrambenog suvereniteta i prava građana da sami odaberu prehrambene sustave koji su u skladu s njihovim željama i vrijednostima prepoznala je i Europska unija. U okviru Zelenog plana kojim Unija nastoji ostvariti zelenu tradiciju ključno mjesto ima strategija “Od polja do stola”. U njezinu je fokusu poticanje organskog uzgoja koji pozitivno utječe na bioraznolikost, otvaranje novih radnih mjesta i privlačenje mladih poljoprivrednika. Pandemija bolesti COVID-19 i rat u Ukrajini dodatno su ukazali su na krhkost uobičajenih opskrbnih lanaca i preveliku ovisnost o uvozu u cijeloj Europi. Stoga ne čudi da jača diskurs o prehrambenom suverenitetu, koji zagovara jačanje lokalne poljoprivrede i ekonomije (u skladu s vrijednostima zajednice) kao jedini ispravan način postizanja prehrambene sigurnosti. U Hrvatskoj već desetak godina postoji pokret poljoprivrede potpomognute zajednicom (PPZ), pokrenut odozdo. Nedavno su i pojedine jedinice lokalne uprave uvidjele prednosti tog pristupa te su i same osnovale kratke lance opskrbe (v. Bagarić 2021). U takvim inicijativama odozgo ekološki moment nije prioritet kao što je, u pravilu, kod inicijativa odozdo, poput PPZ-a. Neosporno je da, neovisno o modalitetu osnivanja, kratki lanci opskrbe potiču izgradnju hrvatskog prehrambenog suvereniteta. Na temelju empirijskog istraživanja u Istri i Slavoniji, analizirat ću ranjivost tog pokreta, prvenstveno s obzirom na variranje entuzijazma i angažmana kupaca, ekonomsku situaciju, projektno financiranje, ali i globalne nesigurnosti. Rezultati ukazuju na potrebu dodatne edukacije kupaca, odnosno na nužnost aktivne izgradnje osviještenog prehrambenog građanstva.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Etnologija i antropologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
--IP-2019-04-3946 - Solidarna ekonomija u Hrvatskoj: antropološka perspektiva (SOLIDARan) (Orlić, Olga) ( CroRIS)
Ustanove:
Institut za antropologiju
Profili:
Olga Orlić
(autor)