Pregled bibliografske jedinice broj: 1236714
Otrovanja hranom
Otrovanja hranom, 2022., diplomski rad, diplomski, Veterinarski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1236714 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Otrovanja hranom
(FOODBORNE ILLNESS)
Autori
Butković, Dorian
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Veterinarski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
09.12
Godina
2022
Stranica
34
Mentor
Cvrtila, Željka ; Mikuš, Tomislav
Ključne riječi
Otrovanje hranom, prevalencija, patogeneza, simptomi, liječenje
(Foodborne illness, prevalence, pathogenesis, symptoms, treatment)
Sažetak
Do trovanja hranom u ljudi dolazi pojavom kontaminanta u hrani. Sama pojava kontaminanta ne uvjetuje pojavu trovanja. Za trovanje potrebna je i određena doza koja će uzrokovati infekciju. Do kontaminacije dolazi u bilo kojem razdoblju produkcijskog, distribucijskog i konzumacijskog lanca. Trovanje hranom jedan je od najčešćih uzroka infekcije u ljudi u cijelom svijetu. Hoće li doći do otrovanja ovisi o količini kontaminanta u hrani te imunosnom sustavu čovjeka. Onečišćenja hrane mogu biti biološkog, kemijskog ili fizičkog podrijetla. Biološki uzročnici trovanja hranom su bakterije, virusi i paraziti. Unutar Europske Unije najčešći uzročnik bioloških otrovanja hranom je bakterija Camyplobacter spp. Bakterije i najčešće uzrokuju trovanja. Norovirus je najčešći virusni uzročnik gastroenteritisa. Kemijska onečišćenja su podijeljena na prirodne toksine, onečišćivaće iz okoliša, onečišćivači nastali tijekom prerade ili čuvanja hrane i namjerno dodani onečišćivaći. Od prirodnih toksina značajni su aflatoksini, ohratoksini i lektini. Značajni onečišćivaći iz okoliša su dioksini, olovo i živa. Akrilamid i furan spadaju pod značajne onečišćivaće nastale tijekom prerade ili čuvanja hranom. Namjerno dodani onečišćivaći su sudansko bojilo i melamin.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina, Biotehnologija, Prehrambena tehnologija, Biotehnologija u biomedicini (prirodno područje, biomedicina i zdravstvo, biotehničko područje)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb